Mozaik
STRIP-VEČER I KONCERT GRUPE SEPTICA

Dubravko Mataković: Nisu mi bliski
ti kojekakvi superjunaci s plaštevima
Objavljeno 24. travnja, 2014.
Pjesme s novog albuma su se godinama brusile na nastupima

Poznati strip-crtač Dubravko Mataković ove će subote, 26. travnja, održati Strip-večer u osječkom Zelenom zubu, a sljedećeg petka, 2. svibnja, nastupa sa svojim bendom Septica u klubu Cadillac.

Dva gostovanja u samo tjedan dana bila su dovoljan povod da popričamo sa svestranim vinkovačkim umjetnikom. S Matakovićem će se fanovi moći družiti ove subote u 20 sati, na izložbi stripova u Zelenom zubu (Stepinčeva 43, bivši Jazz). Sugovornik će mu biti prof. dr. sc. Goran Rem s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Kad je riječ o koncertu Septice, on 2. svibnja u Cadillacu počinje u 22.30 sati, a ulaznica stoji 10 kn.

Što možemo očekivati od Vas ove subote na izložbi u Zelenom zubu?

- Riječ je o malom dijelu stripova koje sam radio zadnjih petnaestak godina, o obitelji Gmižić, Overklokingu s portala Net.hr, ima malo iz Smiba, Ok!-ja, stripovi iz Total filma i nekoliko ilustracija. Pred izlaskom je i novi strip-album, pa ako ga izdavač uspije dovršiti, mogla bi se dogoditi i promocija, ali ovo uzmite s rezervom, jer nije sigurno.

Koje Vi stripove preferirate: Marvel ili DC?

- Moram priznati da nisam ljubitelj ni jednih ni drugih, a i ne pratim njihovu produkciju. Nisu mi bliski ti kojekakvi superjunaci s plaštevima u tajicama, previše mi je infantilno. Zato ih povremeno rado parodiram.

Sviđa li Vam se više francuska ili talijanska škola stripa?

- Teško je ovdje govoriti o nekim školama, postoje i francuski i talijanski autori koji su mi dragi i zanimljivi, autori koji imaju originalan pristup. Kada je riječ o talijanskim stripovima, svi odmah pomisle na Bonellijevu produkciju (Zagor, Tex, Martin Mistere...) na Alana Forda, ali to mi je crtački i scenaristički nezanimljivo. Volim stripove koji te intelektualno ne podcjenjuju, a majstorski su nacrtani, kao npr. radovi Giroa, odnosno Moebiusa, Manare, Uderza, Goscinyja...

Kad ćemo u Osijeku moći vidjeti Vašu drugu predstavu?

- Bojim se da je nećete vidjeti nikada, jer je skinuta s repertoara, iako se nije previše izvodila. Razlozi su financijske prirode, predstava je dosta skupa za održavanje. Uz onu prvu, bila je to jedna od najuspješnijih predstava vinkovačkog kazališta i jako mi je žao što je tako ispalo, takva su vremena. Imao sam ideju napraviti jedan originalni slavonski mjuzikl, napetu priču o ljubavi i spletkarenju s pjevanjem, ali sam, za sada, odustao od toga. Možda jednom...

Koji Vam je omiljeni junak iz tuđih stripova, a koji iz Vaših?

- Uvijek sam volio Princa Valianta, Daltone, Torpeda, ima ih. Vlastiti omiljeni junak je Glištun Gmižić i obitelj, napravio sam dosta stripova o njemu, nekako mi je najviše legao i najdublje sam ušao u njegovu psihologiju, karakter, ponašanje. Na kraju krajeva, kada sam pisao tekstove za predstavu, upravo iz navedenih razloga odlučio sam se baš za njega. To je naš, domaći čovjek s dna kace, poduzetan, ali i teški zabušant koji bi najprimarnije životne potrebe i ciljeve postigao na najgluplji i istovremeno najnevjerojatniji način. Mislim da bih stripove o njemu mogao crtati idućih 300 godina, a da se ne zasitim.

Kako Vam se sviđaju holivudske filmske adaptacija strip-junaka?

- Moram priznati da su veoma uspjele, što možemo zahvaliti današnjoj filmskoj tehnologiji. Veliki broj scena u takvim filmovima je vrhunski izanimiran, priče su tečne i zabavne. Najviše mi se svidio Watchmen i serijal X-Men, Wolverine i Batmani s Christianom Baleom, dok mi je, recimo, Superman najlošiji. I kao lik i filmovi o njemu.

Hoćete li nastaviti odličnu seriju stripa iz "Total filma"?

- Ne, jer nema više Total filma, ali i nikog zainteresiranog za takve stripove. Radio sam ih na neviđeno, javili su mi naslov filma i nekoliko rečenica o radnji, a ja sam na osnovi toga napravio vlastite verzije, sažete na jednu stranu. Uživao sam u tome i žao mi je što je stalo. Možda se jednom nakanim napraviti još toga, kako bih upotpunio količinu potrebnu za album, ali imam još puno ideja i želja, teško je sve stići.

Sljedećeg tjedna nastupit ćete u Osijeku sa svojim bendom Septica u povodu mini turneje zbog izlaska novog albuma. Opište nam malo album...

- Album je izašao prošle godine u rujnu, oni koje je zanimalo već znaju o čemu je riječ. Dosta se razlikuje od prvijenca, i po pristupu i po produkciji. Nešto je socijalnih tema od kojih se udaljavamo, a tu su i pjesme o nesretnoj ljubavi, promjeni spola, estetskim kirurškim zahvatima, bajkerima... Pjesme nisu nastale uobičajeno, u studiju na ho-ruk, već su se godinama brusile na nastupima, tako da su neke, za koje smo utvrdili da ne funkcioniraju najbolje, otpale.

Kakav repertoar donosite na osječki koncert?

- Bit će to presjek starog i novog materijala i nekoliko novih, koje planiramo objaviti na trećem albumu. One su ponovo odmak od svega dosadašnjeg, imaju, uvjetno rečeno, etnofolk štih, ali realizirano na naš način. Govore o ilegalnoj destileriji, udovici samoj na svijetu, mladiću kojeg draga ostavlja i odlazi s Pištom, jer je mladića unakazio bager na baušteli. Jedna dirljiva slavonska, tamburaška pjesma bez tambura, s metal crescendom.

Tko je odgovoran za Vaše fantastične scenske kostime na koncertima?

- Gitarist, Jukka Kunilinguninen "The Pick of Destiny" Kleme je prvi sve započeo, a mi smo se rado pridružili. Svatko sebi kreira kostim i izgled kako zna i umije. Željeli smo naše privatne osobnosti odvojiti od bendovskih, imamo umjetnička imena i umjetničke biografije, metamorfozu koja nastaje kada se popnemo na pozornicu. Tako se lijepo osjećamo, a nekako i ide uz pjesme kakve izvodimo.

Tanja KVORKA

GLIŠTUN

GMIŽIĆ MI JE OMILJENI VLASTITI JUNAK, O NJEMU BIH MOGAO CRTATI 300 GODINA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike