Novosti
DRASTIČAN PAD BROJA TRANSPLANTACIJA

HUBOL: Sredstva za transplantacije organa smanjena su 30 posto
Objavljeno 23. travnja, 2014.

Vezani članci

SURADNJA IZMEĐU HRVATSKE I BIH

Bosanski pacijenti organ će moći dobiti i u Hrvatskoj

OSIJEK - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je hrvatskoj javnosti pismo u kojem izražava zabrinutost zbog pada broja transplantacije solidnih organa. “U prva tri mjeseca 2014. transplantacijski program solidnih organa pao je za 39,6 posto. Ti rezultati samo su nastavak značajnog pada jer su rezultati već za drugu polovicu 2013. bili bitno lošiji nego oni za godinu prije. Nažalost, zdravstvena vlast to tada nije prepoznala kao problem pa nije niti poduzela potrebne mjere da se spriječi daljnje urušavanje transplantacijskog programa u Hrvatskoj. Ako aktualna administracija na isti način primi na znanje i najrecentnije podatke Eurotransplanta, transplantacijski program u Hrvatskoj mogao bi se srozati na vrlo niske pozicije. Smatramo da je drastičan pad broja presađenih organa još jedna potvrda opće neorganiziranosti i improvizacije u vođenju zdravstvenog sustava koje se očituje donošenjem nedovoljno promišljenih i neprovedivih odluka. Transplantacijska medicina u svakom slučaju je vrhunski oblik medicine i kao takva svuda u svijetu iziskuje značajna materijalna sredstva. U Hrvatskoj su ta sredstva unatrag godinu dana, zbog nerazumne odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, smanjena za golemih 30 posto, što bitno onemogućava kvalitetan rad”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

Na te optužbe jučer je odmah reagirao i ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji tvrdi kako je transplantacija ključan strateški cilj hrvatskog zdravstva.

- Hrvatska je već četvrtu godinu zaredom jedna od vodećih zemalja svijeta prema broju darivatelja i transplantacija organa, i mi nastavljamo rad istim modelom. U ovom prvom tromjesečju bilježimo pad broja darivatelja i transplantacija za 30-ak posto u usporedbi s prethodnom godinom, ali slične mjesečne oscilacije smo bilježili i prethodnih godina, te je na osnovi rezultata prvog tromjesečja vrlo teško predvidjeti daljnju dinamiku", rekao je Ostojić, te dodao kako je u planu i obilazak svih transplatacijskih centara i ažuriranje transplantacijske liste za 2013.

O situaciji s transplantacijima upitali smo i u KBC-u Osijek, koji je slovio za bolnicu u kojoj se presadi više organa nego u cijeloj BiH.

- Transplantacije nisu u limitu i one se plaćaju, tako da štednje na tome nema - tvrdi sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza.N.Z.Eberhard

STRUČNO POJAŠNJENJE

Pomoćnik za kvalitetu sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek, prof. Sven Kurbel objašnjava kako je riječ o principu “Poissonove razdiobe”. “Rijetki događaji dolaze u nakupinama. Što bi značilo kada bismo stalno imali puno osoba koje bi bili donatori organa, jedino da smo zemlja s najvećim brojem prometnih nezgoda sa smrtnim slučajevima. Naime, davatelji organa su zdrave osobe, koje iznenada preminu. Takva događanja ne možete predvidjeti i imati uvijek jednak broj donatora za transplantaciju organa, već su to povremeni događaji”, smatra prof. Sven Kurbel.

27

je preminulih donora u prvom tromjesečju 2014.

39

je preminulih donora u prvom tromjesečju 2013.