Novosti
SLIJEDE LI LANČANA POSKUPLJENJA?

Zbog viših cijena goriva prvo bi mogao
poskupjeti prijevoz, a onda sve ostalo
Objavljeno 23. travnja, 2014.
U pet godina krize kupovna moć građana pala je za više od 20 posto

Vezani članci

BIVŠI I SADAŠNJI MINISTAR FINANCIJA O NOVIM NAMETIMA

Linić: Građani neće osjetiti štednju Šuker: Smiješno je to očekivati

Nakon povećanja trošarine na naftne derivate za 20 lipa po litri, cijene goriva na benzinskim postajama odmah su povećane za približno 25 lipa, odnosno za iznos povećane trošarine na koju je dodan PDV.

A ovo poskupljenje goriva moglo bi pokrenuti nova poskupljenja, u prvom redu onih roba u kojima prijevoz čini velik udio u ukupnim troškovima, kao i usluga prijevoznika.

Direktor tvrtke Ricardo, koja je najveći robni prijevoznik na slavonskom području, Milan Vrdoljak, kaže kako je povećanje trošarine na naftne derivate izravno povećalo troškove u toj tvrtki za dva posto.

- U situaciji smo da ove troškove izazvane povećanjem trošarine na gorivo ne možemo prebaciti na naručitelje naših usluga, što znači da je to izravan udar na našu dobit - kazao nam je Vrdoljak.

Na upit hoće li se manja dobit odraziti na ulaganja tvrtke, koja je upravo posljednjih godina bila jedan od najvećih investitora u širenje prijevozničkog posla, istaknuo je kako će sigurno negdje “faliti”.

- Mi nismo čarobnjaci, kao neki političari, da ne primijetimo takav rast troškova - naglasio je Vrdoljak.

Vrijedi napomenuti kako Ricardo zapošljava 230 osoba te da je ove godine bio planiran ukupan prihod od 200 milijuna kuna.

U osječkom Gradskom prijevozu putnika kažu kako za sada neće biti promjene cijena voznih karti. Direktor te tvrtke Alan Brezovac napominje kako GPP ima ugovor s isporučiteljem goriva odabranim na javnom natječaju, kojim je detaljno uređen algoritam formiranja cijene tog goriva za GPP. Postojeći ugovor, kazao nam je Brezovac, istječe krajem lipnja te će do tada ponovno javnim natječajem biti odabran isporučitelj goriva za iduće razdoblje.

- Prilikom potpisa novog ugovora također će biti utvrđen način izračuna cijene goriva pa i troškovi koje može očekivati GPP s obzirom na to da gorivo čini znatan udjel u tim troškovima. U svakom slučaju bilo kakva promjena cijena voznih karata ipak je politička odluka Grada, odnosno gradonačelnika, a ta cijena ne ovisi samo o našim troškovima - naglasio je Brezovac.

U Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata zbog povećanja trošarina očekuju rast cijena, što će “opaliti po džepu” veliku većinu stanovništva pogodujući daljnjoj eroziji njihove kupovne moći.

- Treba reći da je u proteklih pet godine krize kupovna moć pala za više od 20 posto - kaže Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a.

- Pad kupovne moći rezultirat će padom potrošnje, a pad potrošnje zatvaranjem radnih mjesta, a sve skupa će rezultirati slabijim punjenjem proračuna. Znači, imat ćemo još nemoćniju ekonomiju, još neodrživiji proračun, građane sa slabijom kupovnom moći i veći broj građana s blokiranim računima - ističe Matijašević.

Prema njegovim riječima, to će se osjetiti i na prijevozu putnika, ali i roba i usluga. Kaže kako će to izravno osjetiti svatko tko proizvodi u Hrvatskoj jer je gorivo ulazna komponenta u cijeni većine proizvoda, a i do destinacije gdje prodaje treba uslugu prijevoza, što će mu također poskupjeti.

- Sve će to u konačnici, jer nema nitko treći, platiti građani kroz povećane cijene. A ti isti građani nemaju više nego što imaju i oni će manje kupovati - zaključuje Matijašević.

Igor MIKULIĆ/Igor BOŠNJAK
Opasna je i deflacija

Statistički podaci, bar u posljednja dva mjeseca, ipak idu na ruku građanima jer pokazuju kako u Hrvatskoj potrošačke cijene - padaju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači i ožujku pale su na godišnjoj razini za 0,6, odnosno 0,4 posto. A deflacija, kažu ekonomisti, koliko god to odgovaralo građanima, nije dobra jer se smanjuje potrošnja, odgađa se kupnja i pada prodaja roba, pa onda i proizvodnja.

OZREN MATIJAŠEVIĆ

predsjednik HURS-a

Sve će to u konačnici, jer nema nitko treći, platiti građani kroz povećane cijene

MILAN VRDOLJAK

direktor tvrtke Ricardo

Mi nismo čarobnjaci, kao neki političari, da ne primijetimo takav rast troškova

KUPOVNA

MOĆ GRAĐANA DODATNO ĆE PASTI

Najčitanije iz rubrike