Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

U fokusu ulagača dionice Podravke
Objavljeno 23. travnja, 2014.

Prošlog tjedna snižene su cijene dionica uz mali volumen trgovanja, što je domaće tržište kapitala dovelo u izrazito pasivnu poziciju.

Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 67,4 milijuna kuna. Dionicama se protrgovalo 61,5 milijuna, od čega se u blok prometu vrijednosnicama ACI d.d. ostvarilo 28,0 milijuna kuna. Prosječni redovni dnevni promet dionicama iznosio je 12,3 milijuna kuna zahvaljujući trgovanju dionicama ACI d.d. Opatija. Tržište je umrtvljeno i ulagači čekaju objavu revidiranih izvještaja za prošlu godinu i poslovnih izvještaja dioničkih društava za prvi kvartal ove godine. Odmah na početku tjedna cijene dionica su smanjene. Pred ulagače su stizale vijesti o zaoštravanju krize na istoku Ukrajine koja i dalje prijeti eskalacijom i izbijanjem ratnih sukoba. To je izazvalo pad cijena dionica na svjetskim burzama, što se odmah prenijelo na domaće tržište kapitala.

Pad Crobexa

Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1.734 boda (smanjenje za 0,6 posto). Utorak je donio oporavak domaćeg tržišta kapitala i rast dionica, a indeks Crobex je dohvatio 1.740 bodova (rast za 0,4 posto). Srijeda je ulagačima donijela novo razočaranje i pad cijena dionica. Blok trgovanje vrijednosnicama ACI d.d. Opatija s ostvarenih 28,0 milijuna kuna prometa spasilo je trgovinski dan u srijedu. Tom prigodom 4.357 dionica ACI je promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 6.436,30 kn. Spekulira se da je prodavatelj dionica Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a kupac turska grupacija Dogus grupa, odnosno njezina podružnica Dogus marine Croatia d.o.o., koja pokazuje namjeru ovladati hrvatskim marinama. U četvrtak i petak povećane su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.739 bodova. To je za pet bodova ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Od 25 dionica u sastavu indeksa Crobex rast je zabilježilo osam i pad 16 vrijednosnica. Dionica Ericsson Nikola Tesla zadržala se na tjednoj razini od 1.620,00 kn. Na strani tjednih dobitnika ponovno se izdvojila dionica Petrokemije koja je u petak povećala cijenu na 70,93 kn ostvarivši ukupni rast za 10,8 posto. Značajnije tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Viadukt (rast za 4,3 posto) i Atlantic grupe (2,1 posto) uz male promete. Na strani tjednih gubitnika najviše su stradale dionice Đuro Đaković Holding padom cijene za 11,4 posto na 43,00 kn. Među tjednim gubitnicma nalaze se i dionice: Vupik (pad za 7,5 posto), Luka Rijeka (pad za 5,6 posto), Dalekovod (pad za 4,3 posto) i Belje (pad za 3,2 posto).

Najviše prometa dionicama ACI d.d.

Najviše prometa ostvarilo se dionicama ACI d.d. Opatija zahvaljujući blok prometu u srijedu. Dionicama HT skromno se trgovalo. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 164,00 kn. To je za 1,50 kn ili 0,9 posto manje nego na počeku tjedna. Uprava Ericsson Nikola Tesla objavila je poziv za Glavnu skupštinu društva koja će se održati 27. svibnja ove godine. Dividenda u iznosu od 320,00 kn isplatit će se na račune dioničara 17. lipnja ove godine. Pravo na dividendu ostvarit će svi dioničari koji budu upisani kao vlasnici dionica Ericsson Nikola Tesla u SKDD na dan 3. lipnja ove godine. Dionica Podravke već dulje vrijeme privlači pozornost ulagača nakon objavljenih poslovnih rezultata za prošlu godinu i različitih spekulacija koje se vežu uz koprivničko poduzeće. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, smanjila se u petak na 101,72 indeksnih bodova (pad za 0,08 posto). Zagrebačka burza objavila je kako će od listopada prijeći na smanjeni broj dana namire (settlement) kod kupoprodaje vrijednosnih papira zbog prilagođavanja odlukama 15 zemalja članica EU. Umjesto dosadašnje namire po principu T+3 dana (dan transakcije plus tri radan dana), od početka listopada namira se skraćuje za jedan dan na T+2 dana. To znači da će nakon prodaje svojih vrijednosnih papira prodavatelju novac biti prebačen na račun u roku od tri radna dana od dana kupoprodaje (transakcijski dan + 2 dana).

Stanko DABIĆ

Autor je vlasnik dionica HT, Ericsson Nikola Tesla i Belje spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala. Tijekom tjedna počet će stizati revidirani financijski izvještaji dioničkih društva za 2013. i izvještaji za prvo tromjesečje 2014.

ACI d.d. 29,2 mil.kn HT 6,1 mil.kn Ericsson Nikola Tesla 3,6 mil.kn Podravka 2,1 mil.kn Ledo 2,0 mil.kn

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike