Novosti
POSAO ZA CERTIFIKATORE

Za certificiranje stanova koje želi prodati država mora skupiti stotine tisuće kuna
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Država će u idućih godinu dana, na temelju Vladine odluke od 28. studenoga prošle godine prodati možda i više od tisuću državnih stanova koje koriste zaštićeni najmoprimci ili članovi njihovih obitelji.

No da bi te stanove uopće mogla zakonito prodati, država će prethodno morati izdvojiti stotine tisuća kuna za izradu energetskih certifikata za stanove.

Velik dio tih stanova prodaje se i u Osijeku. Certifikatori će biti tek izabrani, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, međutim tko će platiti izradu certifikata tek će biti poznato nakon dogovora između Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Fonda za energetsku učinkovitost, pojasnili su odgovarajući na upit našeg lista u DUUDI-ju.

- Budući da je Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju predviđeno da je za izradu i javno izlaganje energetskih certifikata odgovoran vlasnik, u tijeku su dogovori između Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Fonda za energetsku učinkovitost oko participiranja u troškovima izrade predmetnih certifikata, a čiju će izradu vršiti ovlašteni sudski vještaci izabrani sukladno Zakonu o javnoj nabavi - kažu u DUUDI-ju.

U Osijeku, prema trenutačnim podacima iz Registra državne imovine, u državnom je vlasništvu evidentirano ukupno 2.463 nekretnine, i to 1.899 stambenih objekata i 223 poslovna prostora. Ovi podaci, navode u DUUDI-ju, odnose se samo na obveznike koji su poslali podatke u Registar državne imovine. Iz toga bi se moglo zaključiti kako nekretnina u državnom vlasništvu ima i više od ovoga broja. Međutim, ti svi stanovi nisu na prodaju jer se odluka Vlade o prodaji odnosi na stanove u vlasništvu Republike Hrvatske “kojima upravlja MUP, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, DUUDI i druga državna tijela, a koja nisu predmet prodaje prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Zakona o nadstojničkim stanovima, Zakona o područjima posebne državne skrbi, Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji”.

U DUDI-ju su naveli kako se zaprimaju zahtjevi za otkupom stanova od korisnika, a rok za podnošenje tih zahtjeva traje do 30. lipnja ove godine. Do početka travnja 1.100 građana podnijelo je zahtjev za otkupom stana, a pretpostavlja se da bi tih zahtjeva moglo biti do dvije tisuće.

Igor MIKULIĆ
OD PRODAJE STANOVA OKO 45 MILIJUNA EURA

Cijena četvornog metra stana za zaštićene najmoprimce izračunavat će se prema određenim koeficijentima, među kojima se uzima i veličina naselja u kojemu se stan nalazi, pa i sudjelovanje najmoprimca u Domovinskom ratu. U prosjeku bi se cijena trebala kretati 500 eura. S obzirom na to da je prosječna površina stanova koje bi država trebala prodati 45 kvadrata, to znači da bi država od prodaje dvije tisuće stanova mogla uprihoditi oko 45 milijuna eura. Međutim, taj iznos vjerojatno neće odmah sjesti u državni proračun, s obzirom na to da je najmoprimcima omogućena obročna otplata na rok od 20 godina i četiripostotnu godišnju kamatnu stopu.

Državi jeftiniji certifikat

Državu bi izrada energetskih certifikata trebala stajati vjerojatno nešto manje nego građane, naravno pod uvjetom da cijene ne budu formirane kao kod dobro poznatog “slučaja bojenja tunela”. U prvom redu jeftinije bi trebalo biti zbog toga što će najpovoljniji certifikator biti biran javnim natječajem i zbog toga što će biti riječ o, recimo, dvije tisuće stanova. Ukupna cijena za certifikat za stan, prema riječima jednog osječkog certifikatora, s izlaskom na teren i izradom certifikata kreće, ovisno o slučaju, od 1.700 pa i do 2.700 kuna. U slučaju novogradnje, izlazak na teren nije potreban, što značajno pojeftinjuje certifikat. No, kako su stanovi koje država nudi na prodaju stari, a mnogi od njih su čak i u prilično lošem stanju, teško je očekivati da će certifikatori toliko radikalno spuštati svoje cijene kao u slučajevima koji se mogu vidjeti na različitim internetskim oglasnicima.

CERTIFIKATORI

ĆE BITI IZABRANI NA JAVNOM NATJEČAJU

Možda ste propustili...

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece