Novosti
SPORO CERTIFICIRANJE

Od 39.159 nekretnina u Osijeku energetski certifikat ima njih samo 4 posto
Objavljeno 29. siječnja, 2014.
Razlog malom broju certificiranih jest neinformiranost građana i nedovoljna stručnost certifikatora

Vezani članci

NOVI ZAPLET OKO OGLAŠAVANJA

Kazne za nekretnine bez certifikata idu vlasnicima

U Hrvatskoj je sredinom siječnja ove godine evidentirano približno 17 i pol tisuća izdanih energetskih certifikata za stambene i druge objekte, što predstavlja, kako je jučer na konferenciji za novinare kazala ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, golem porast broja certificiranih objekata.

Naime, na kraju 2010. godine u cijeloj Hrvatskoj bilo je izdano samo 60-ak energetskih certifikata, dok je u cijeloj 2011. izdano približno tisuću certifikata. Prošle godine certifikatori su izradili 11 tisuća potvrda o energetskom razredu za nekretnine. Zaključno s 15. siječnja na području grada Osijeka energetski certifikat imalo je samo 4 posto vlasnika nekretnina. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Osijeku je 39.159 stambenih prostora u privatnom vlasništvu.

Iz Udruženja stanara ističu kako najveći utjecaj na spor proces certifikacije u Osijeku ima nedovoljna informiranost građana i nedovoljna stručnost certifikatora, ali i spora legalizacija.

- Vlasnici su se konačno početkom godine pokrenuli. Svjesni su da certifikate moraju nabaviti, no velik broj njih ne zna od kuda bi uopće počeo. Kako odabrati certifikatora, odnosno kako procijeniti koji je najstručniji, kako platiti nezanemarivu svotu za certifikaciju? Uz to, mnogo je onih koji čekaju rješenja o legalizaciji objekata što ih koči da si uopće postave ova pitanja. S druge strane, certificiranje je relativno nov posao pa certifikatorima treba dosta vremena da usklade dokumentaciju sa zakonskim odredbama. Jednostavno još se uvijek tu nije stvorio “automatizam” koji sve olakšava, kaže Vladimir Stanić iz Udruženja stanara.

Udruženje savjetuje svima onima koji ne znaju otkud početi kada je u pitanju postupak pokretanja certifikacije da krenu od prikupljanja dokumentacije o nekretnini.

- Najprije treba pronaći papire o izgradnji zgrade i njenim “gabaritima”. Potom valja odabrati certifikatora. Njihov popis za cijelu Hrvatskoj nalazi se na internetskim strancima Ministarstva graditeljstva. Tada treba kontaktirati neke od njih i pokušati dogovoriti cijenu, s obzirom na to da ona nije fiksno određena propisom. Također, ako je plaćanje certifikacije problem, treba pitati certfikatora je li moguće energetski certifikat otplatiti na rate, kaže Stanić.

Na području Osijeka, u Registru se nalaze ukupno 24 fizičke te 18 pravnih osoba ovlaštenih za certifikaciju.

Ivana SOLAR/Igor MIKULIĆ
MOGUĆE VELIKE UŠTEDE

Udruženje stanara savjetuje certifikaciju cijele zgrade odjednom. “Tu se, u odnosu na certifikaciju svakog stana pojedinačno, mogu ostvariti velike uštede. Primjerice, ako se certifikacija radi za cijelu zgradu, svakog suvlasnika košta između 600 i 700 kuna”, objašnjava Stanić. Najbolji primjer kako suvlasnička sloga može u slučaju certifikacije uštedjeti novac, zgrada je na Vijencu Jakova Gotovca 13. Suvlasnike 12 stambenih jedinica na ovoj adresi energetski certifikat stajao je 9.700 kuna, odnosno, po stambenoj jedinici oko 700 kuna. S obzirom na to da su stanari certifikaciju radili odjednom za sve stanove, uštedjeli su 20 tisuća kuna! “Da se nismo uspjeli dogovoriti, svaki bi suvlasnik za pojedinačnu izradu elaborata platio čak 2.195 kuna pa bi trošak iznosio 29.700 kuna”, kaže Đoko Ilinčić, predstavnik suvlasnika.

Ugljični otisak nekretnine

Ministrica Mrak Taritaš podsjetila je jučer kako će osim pri prodaji, od 1. siječnja 2016. godine energetski certifikat morati imati stambene i poslovne zgrade veće od 50 četvornih metara, ili stanovi koji će se iznajmljivati ili davati u leasing. Osim toga, najavila je kako se priprema i uvođenje certificiranja ugljičnog otiska nekretnine, kao nova smjernica EU. Otisak će predstavljati podatak o tome koliko kuće, stanovi i druge zgrade u atmosferu ispuštaju ugljičnoga dioksida.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE BEST WARRIOR COMPETITION U SAD-U

Desetnik Jelić najbolji u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga

NASTAVLJAJU SE ODLASCI IZ NEKAD OBEĆAVAJUĆE STRANKE

Ruši se Most: Iz članstva istupili šefica i članovi u Đakovu