Ekonomija
USKRSNI DAR

Nakon prodaje zaliha,
svakoj bivšoj radnici Slavonije
MK stiže približno 2.000 kuna
Objavljeno 15. travnja, 2014.
Okončane su i sve potrebne radnje za prodaju nekretnina tvrtke

Dobra vijest za približno 200 radnica Slavonije MK d.d. u stečaju koje se od 17. srpnja lani, nakon što je mjesec dana ranije Trgovački sud u Osijeku nad njihovom tvrtkom otvorio stečajni postupak, nalaze na popisima Zavoda za zapošljavanje.

Do kraja ovoga tjedna, odnosno još do Uskrsa, njima će biti isplaćen ukupan iznos od oko 350.000 kuna akumuliranih financijskih sredstava stečajne mase koja je, unovčenjem pokretne imovine, uglavnom prodajom naslijeđenih zaliha gotove tekstilne odjevne robe, na izdvojenom računu u Trgovačkom sudu u Osijeku prikupila stečajna upraviteljica Blanka Gambiraža.

Na taj će način radnice, ovisno o pojedinačnim priznatim stečajnim potraživanjima, dobiti prosječno nešto manje od 2.000 kuna. To će prema njezinim riječima biti učinjeno sukladno članku 86. Stečajnog zakona, a riječ je o iznosu financijskih sredstava koja predstavljaju razliku između isplaćenog iznosa posredovanjem agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca i tri pripadajuće minimalne plaće.

Kako je pak Slavonija MK u stečaju, nakon otvaranja stečajnog postupka, kroz vlastitu maloprodajnu trgovinu rasprodala uglavnom sve zalihe gotovih proizvoda, to će se od 30. travnja ta, posljednih mjesec dana iznimno posjećena, trgovina zatvoriti, a tri djelatnice koje su u njoj radile ponovno vratiti na Zavod za zapošljavanje. Tvrtkama u stečaju čije je odjevne predmete i obuću, također u svojoj prodavaonici unovčavala Slavonija MK u stečaju, bit će pritom vraćene preostale količine neprodane robe, a što se u najvećem dijelu odnosu na vjenčanice tvrtke Vjenčanice Nikolina d.o.o Osijek u stečaju, kojih je od oko 900 prodano približno 400.

Kako saznajemo od stečajne upraviteljice Slavonije MK u stečaju, upravo su okončane i sve potrebne radnje pred prodaju nekretnina tvrtka, odnosno njezinih proizvodnih i poslovnih hala te građevinskog zemljišta. Suglasnost na prodaju nekretnina čije je građevinska, odnosno početna prodajna vrijednost procijenjena na 39,876.275.00 kuna, upravo je dobivena od Porezne uprave i CERP-a, budući da su one u većinskom državnom vlasništvu. Time je sve spremno za objavu prvog javnog natječaja za njihovu prodaju, a koja će se obavljati u segmentima, dakle ne kao jedinstvene tehnološke cjeline. Kada će se to konkretno i dogoditi, to isključivo ovisi o tome kada će se s bolovanja vratiti stečajni sudac za Slavoniju MK.

No, kako saznajemo od Tihomira Kovačevića, predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku, taj će se stečajni sudac, nakon tromjesečnog bolovanja, vratiti na posao poslije Uskrsa. Ako se to i ne dogodi, stečajni predmet Slavonije MK bit će preusmjeren drugom stečajnom sucu, što će omogućiti nastavak stečajnog postupka, odnosno proces unovčenja nekretnina Slavonije MK u stečaju. Bit će to i prilika da radnice Slavonije MK namire i dodatni dio svojih stečajnih potraživanja priznatih u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna kuna.

Nikola VUKADINOVIĆ
Uskoro prodaja pokretne imovine

Od stečajne upraviteljice Blanke Gambiraže saznajemo da je, nakon što nije bilo interesa drugih gospodarskih subjekata za cjelovitu prodaju ili pak iznajmljivanje objekata Slavonije MK u stečaju za obavljanje djelatnosti proizvodnje odjevnih predmeta, obavljena i procjena njezine pokretne imovine, uglavnom šivaćih i drugih proizvodnih strojeva, te su oni spremni za pojedinačnu dražbovnu prodaju, za čije će se ročište javni poziv objaviti ovih dana.

39,8

milijuna kuna iznos je procijenjene vrijednosti nekretnina Slavonije MK u stečaju za prvu javnu dražbu

400

od ukupno ponuđenih 900 vjenčanica Nikolina d.o.o Osijek u stečaju je prodano

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike