Novosti
MINISTAR FINANCIJA U WASHINGTONU

Linić najavio nove rezove
Objavljeno 14. travnja, 2014.

Vezani članci

ZASTUPNICI NAPADALI LINIĆA I VLADU

Šuker: Mi nismo ništa učinili, a niste ni vi

ZAGREB/WASHINGTON - Svjetska banka i MMF zadovoljni su refomama koje provodi Vlada, a vladajući će opet nametnuti nove rezove, zbog borbe s deficitom. Da trošarine i nameti nisu udar na standard, poručuje prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Istodobno britanski Economist dodijelio nam je nezavidno priznanje - Hrvatska je uvrštena među deset najgorih ekonomija svijeta.

Svjetska banka i MMF zadovoljni su Vladinim reformama pa će Hrvatskoj biti odobren novi kredit za strukturne reforme, vrijedan 75 milijuna eura. Pohvale je primio ministar financija Slavko Linić na proljetnoj skupštini u Washingtonu i najavio da Vlada nastavlja mjere štednje. Europska komisija od Hrvatske traži smanjenje deficita za još milijardu i 300 milijuna kuna, pa se novi rezovi očekuju na idućoj sjednici Vlade, kaže Linić.

"Pola ušteda je na ovim prihodima, pola je na rezovima i to je razlog da idemo na nove prihode s nešto većim trošarinama i porezima na telekomunikacijske usluge, posebno mobilnu mrežu, a drugo je smanjenje određenih potpora u gospodarstvu, poljoprivredi, financijama i plana gradnje cesta", rekao je Linić. Najavljeno povećanje trošarina na gorivo i nameta na mobilnu telefoniju nije udar na građane, poručuje potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

"Ne to nije udar na građane, to je izbjegavanje stvarnog udara na građane, a to je negativna ocjena od EK, što vrlo vjerojatno znači pad kreditnog rejtinga", rekla je Pusić. I zato upute Europske komisije moramo slijediti.

"Mi smo smatrali, i HNS je smatrao, da je to trebalo ravnomjernije rasporediti, no tu smo gdje smo, to je bio stav Europske komisije", rekla je Pusić.

- Ekonomsku politiku Europske unije doveo je u više navrata u pitanje sam premijer Milanović rekavši kako neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u Grčku. Ipak, njezine se politike ova vlada slijepo drži - kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel.

"Od početka mandata nije otvorila ni jedno radno mjesto ni stvorila uvjete da se u Hrvatskoj pokrene gospodarski rast, nego se isključivo drži smjera politike Europske unije, a to su isključivo mjere štednje. Doista se u Hrvatskoj više nema što uzeti", rekao je Novosel. I oporba upozorava da Vlada nije u stanju provesti reforme, a ugledni britanski Economist Hrvatsku je uvrstio među deset zemalja svijeta s najgorom ekonomijom. "Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost, vanjski dug, krediti, slaba konkurentnost" razlozi su zbog kojih se Hrvatska našla u društvu zemalja poput Portorika, Cipra i Libije.

"Smanjivanje deficita nama ubija gospodarski rast i naša jedina šansa je radikalno popraviti investicijsku klimu, srezati broj dozvola i neefikasnost administrativnog aparata", rekla je ministrica Pusić. I iskustvo Grčke i Portugala pokazuje da ni rigorozni rezovi nisu osigurali rast BDP-a, pa se sve češće u zemljama diže glas protiv politike štednje. Jučer je održan prosvjed u Italiji, a nedavno i u Grčkoj i Bruxellesu, odakle je svim građanima Europske unije poslana poruka da su svibanjski izbori za Europarlament prva prilika za promjene.(MS)

Jurčić: Vlada nema ideju kako dizati nacionalni dohodak

“Stalno opterećuju hrvatske građane, stalno mijenjaju poreze i stvaraju veliku poduzetničku nesigurnost, a to se odražava i na povećanje nezaposlenosti i na BDP”, smatra saborski zastupnik HDZ-a i biši ministar financija Ivan Šuker. “Deficit se na prvi pogled može riješiti rezanjem, a na pravi način tako da se diže nacionalni dohodak. Nažalost, hrvatska Vlada nema nikakve ideje kako dizati nacionalni dohodak”, smatra ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.(V.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike