Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: POPULUS NIGRA

Crna topola je prirodni lijek
Objavljeno 14. travnja, 2014.
Beru se mladi pupovi u travnju te skida svježa kora za neposrednu uporabu

Jablan je drugo ime koje se koristi za crnu topolu, a najveća se nalazi u šumama Kopačkog rita i visoka je oko 40 metara.

Ovo je trajno drvo karakteristično po svojoj vitkosti, uzdignutih grana, koje su gotovo okomite te s romboidno-jajastim listovima. Muški cvjetovi tvore duguljaste mace, koje su crvene od prašnika, a ženski cvjetovi su nježni i zeleni. Plod je malen. Cvate od travnja do svibnja. Posebnog je mirisa, po drvu, a okusa aromatičnog i gorkog. Raste u drvoredima gradova, u poljima uz putove i nasipe.

Beru se mladi pupovi u ožujku i travnju te skida svježa kora za neposrednu uporabu. Pupove možemo močiti u gliceriolu ili u alkoholu. Oni su dobar prirodni lijek za liječenje unutarnjih tegoba.

Zapadna pučka medicina rabi ih kao antipiretik, antiskorbut, analgetik, adstrigent, antiinflamatorik, balzamik, diuretik, diaforetik, ekspektorant, febrifug, karminativ, stimulans, tonik za liječenje abrazija, bolova, bolesti bubrega, bolnih mjesta od udaraca, bolesti mjehura, digestivnih bolesti, groznice, gonoreje, genitourinarnih bolesti, glavobolje, iščašena zgloba, iscrpljenosti, histerije, hipertrofije prostate, krvarenja, karcinoma, kongnestije maternice, neuroze, opeklina, proljeva, rana, spolnih bolesti, tumora, upalnih stanja i uganuća.

Ivan LESINGER

Crnu topolu ne smiju uzimati osobe koje su osjetljive na aspirin.

Ljekovito djelovanje

Koristi se:

za liječenje respiratornih organa, kod prehlade i upale sinusa

za liječenje urinarnih organa

kao diuretik koji ujedno izaziva znojenje

kod artritisa, reume, mišićnih bolova, suhe kože i kožnih infekcija.

Kora drva sadržava salicin te je zovu prirodnim aspirinom i koriste kao analgetik, adstrigent, antiinflamatorik, antiseptik, diuretik i tonik te rabe za liječenje reume, artritisa, gihta, bolova leđa, urinarnih komplikacija, bolesti jetre, bolesti želuca i crijeva, iscrpljenosti, anoreksije, groznice, menstrualnih i drugih grčeva, a u vanjskoj uporabi za liječenje hemoroida (mast napravimo od tinkture i svinjske masti u omjeru 2 : 1), infekcija raznih rana, kožnih bolesti itd.

Svježa kora rabi se u liječenju išijasa. Od drva crne topole možemo dobiti drveni ugljen koji rabimo za liječenje truleži u želucu i crijevima, anemije, kroničnih bolesti želuca, žgaravice, neuroze želuca, napuhanosti itd.

Čaj

S 2 dl vruće vode prelijemo 1 čajnu žličicu usitnjenih pupova ili kore, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja na dan.

Tinktura

Močimo u 1 litri 70-postotnog alkohola 200 grama pupova 30 dana i procijedimo. Uzimamo 10 - 15 kapi tri puta na dan, s malo vode ili čaja. Isto se može napraviti i od kore.

Preživljavanje u prirodi

Unutarnja kora drva rabi se u vrijeme velike gladi, i to tako da se dobro osuši i melje u prah - brašno, koji se rabi za izradu kruha, može se miješati s ostalim brašnima.

Najčitanije iz rubrike