Novosti
EPILOG AFERE

Petnaest osoba optuženo zbog trgovanja povjerljivim informacijama iz policije
Objavljeno 11. travnja, 2014.

Vezani članci

DOK SE ISTRAGA O CURENJU INFORMACIJA ZAHUKTAVA

Bajić smijenio svoju zamjenicu Višnju Lončar

OSIJEK - Protiv petnaest osoba Uskok je jučer pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na davanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti.

Uskok sumnja da su poduzetnici preko mreže posrednika od 2010. do 2012. godine od policijskih službenika nabavljali podatke i službenu dokumentaciju o “aktualnim kriminalističkim istraživanjima, provođenju posebnih dokaznih radnji i planiranim uhićenjima”.

U optužnici im Uskok navodi samo inicijale i godinu rođenja, a riječ je o V. R. (1961.), I. M. (1966.), V. D. (1966.), R. K. (1971.), M. S. (1982.), A. Z. (1969.), A. K. (1971.), B. D. (1964.), T. J. (1964.), S. A. (1963.), S. P. (1958.), S. B. (1964.), D. I. (1968.), Ž. B. (1955.) i J. P. (1952.). Među njima je sedam policajaca, odnosno policijskih službenika PU zagrebačke i PNUSKOK-a, policijske jedinice za borbu boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je jučer navedeno na web portalu Večernjeg lista, optuženi su policajci Vjekoslav Drnić, Andrea Kožić, Marko Svalina, Branko Damjanović, Tomislav Jerkić, Slavica Perko i Selma Abadžić, potom Vladimir Rajić, Igor Mlinar, Rudolf Krpina, Stipe Barišić, Damir Ivić te osječki poduzetnik Željko Biloš i Josip Petrović, nekadašnji prijatelj Ive Sanadera i utjecajna osoba u Ini. Sumnja se da su Rajić, Mlinar i Krpina od policijskih istražitelja kupovali povjerljive informacije. Iznosi za koje su policajci odavali povjerljive informacije, navodno nisu bili posebno veliki, dok je šteta što su ju učinili istražnim organima bila golema.

Ova je afera u javnosti poznata još od rujna 2012. godine kada su zbog curenja informacija iz tajnih istraga uhićeni policajci Svalina i Drnić. Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, tada je izjavio kako su informacije, koje su policajci davali zainteresiranim osobama, uzdrmale četiri tadašnje tajne istrage.

Nakon Svaline i Drnića, uhićeno je još nekoliko njihovih kolega, koji se terete da su tajne informacije prosljeđivali zainteresiranim osobama. Među tim osobama navodno je bio i osječki poduzetnik Željko Biloš. Biloš je, kako navodi Večernji list, preko posrednika dobivao informacije je li mu tajno prisluškivan telefon, je li pod tajnim nadzorom i provodi li policija nad njim nekakve izvide. Slični podaci zanimali su i Josipa Petrovića.

Jedna od operacija što je umalo propala zbog Svaline koji je odao povjerljive informacije bila je ona kojom su istražitelji rasvjetljavali korupciju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je, naime, studirao sin Višnje Lončar, bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika, kojoj je Svalina dojavio da joj je suprug pod tajnim nadzorom.(R.I.)

Poduzetnici su preko posrednika od 2010. do 2012. godine od policajaca nabavljali podatke o aktualnim istragama

Najčitanije iz rubrike