Novosti
POBJEDA DRAŽENA KUŠENA

Ponovno poništeno imenovanje Bjedova ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku
Objavljeno 11. travnja, 2014.
Za v. d. ravnateljice Državnog arhiva imenovana je Zita Jukić

Ministarstvo kulture je za v. d. ravnatelja Arhiva postavilo višu arhivisticu Zitu Jukić, inače voditeljicu Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove i knjižnicu.

To se dogodilo nakon što je Upravni sud u Osijeku 21. ožujka, kao epilog upravnog spora, poništio rješenje Ministarstva kulture od 8. srpnja 2013. godine, kojim je Siniša Bjedov imenovan ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku na mandat od četiri godine.

Podsjetimo, ovo je drugi put u nepunih godinu dana da je, na osnovi upravnog spora, odnosno tužbe višeg arhivista Dražena Kušena, protiv Ministarstva kulture, Upravni sud pravomoćnom presudom poništio njihovo rješenje o imenovanju Bjedova za ravnatelja. Naime, nakon što je Bjedov 28. svibnja 2012. na osnovi javnog natječaja postavljen na to mjesto, Kušen, jedan od njegovih protukandidata i voditelj Odjela fondova gospodarstva i bankarstva u Arhivu, u svojoj tužbi je to osporio, tvrdeći kako Bjedov nije ispunjavao natječajne uvjete (između ostaloga, nije imao položen stručni ispit iz arhivske struke) i da njegova prijava nije potpuna. Upravni sud dao mu je za pravo, ali se Ministarstvo kulture žalilo Visokom upravnom sudu RH i potom 8. srpnja 2013. ponovno postavilo Bjedova na tu funkciju. Međutim, Kušen je podnio novu tužbu koja je nedavno presuđena u njegovu korist.

- Druga po redu pravomoćna presuda, na koju sad Ministarstvo nema pravo žalbe, zorno dokazuje raskoš drskosti u kreiranju farse javnih natječaja, koja se u hrvatskoj kulturi uzastopno događa u mandatu ministrice Andreje Zlatar Violić, o čemu sam obavijestio i nadležne institucije. Ovo je građanska pobjeda morala i čestitosti bez političke potpore. Naglašavam da cilj ove tužbe nije bio postati ravnateljem Arhiva, nego da pravda bude zadovoljena - zaključio je zadovoljno Kušen.

Bjedov, koji je u međuvremenu položio stručni ispit, samo je naglasio kako je on ispunjavao tražene natječajne uvjete i da nije član ni jedne političke strane, pa tako niti HNS-a. Na novi natječaj za ravnatelja Arhiva obojica se planiraju ponovno prijaviti.

Tomislav LEVAK
MINISTARSTVO: BJEDOV IMA IZNIMNE SPOSOBNOSTI

"Vršiteljica dužnosti Zita Jukić ima sve ovlasti ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, te će u roku od 30 dana raspisati natječaj za izbor novog ravnatelja DA u Osijeku. Svi dokumenti i akti, te odluke ravnatelja donesene u proteklom razdoblju do dana primitka presude, provedene su i smatraju se valjanima. Gospodin Siniša Bjedov imenovan je ravnateljem DA u Osijeku zbog iznimnih radnih i organizacijskih sposobnosti, što se i potvrdilo kroz njegov rad u Arhivu", stoji u jučerašnjem odgovoru Ministarstva na naš upit o ovom slučaju.

DRAŽEN KUŠEN

viši arhivist u Državnom arhivu u Osijeku

Druga pravomoćna presuda zorno dokazuje raskoš drskosti u kreiranju farse javnih natječaja

Možda ste propustili...