Novosti
UKIDANJE ŽELJEZNIČKIH LINIJA

Uštede u HŽ-u preko leđa Slavonaca
Objavljeno 9. travnja, 2014.

Vezani članci

SLAVONIJA I BARANJA OSTAJU BEZ BROJNIH ŽELJEZNIČKIH LINIJA

Podravka u Zagreb neće voziti vikendom, do Erduta samo jedan par vlakova

ZAGREB - Zbog stanja u Hrvatskim željeznicama, posebice zbog sve slabije povezanosti Slavonije i Zagreba, zastupnici HDSSB-a i Hrvatskih laburista zatražili su jučer saborsku raspravu o toj temi i dolazak u sabornicu ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića. Krešimir Bubalo (HDSSB) izrazio je nezadovoljstvo jer HŽ Putnički prijevoz ukida linije prema Slavoniji i Baranji, posebno prema Osijeku.

- Nove uštede u HŽ-u lome se preko leđa građana Osijeka, Slavonije i Baranje. Sa smanjenjem kapitalnih davanja, s nestajanjem Slavonije i Baranje iz proračuna, ali i ovim zadnjim udarcem ukidanja linija zvoni zvono na uzbunu za sve koji žive u Slavoniji, zbog maćehinskog odnosa Vlade, HŽ-a i resornog ministra. Ukidanjem željezničkih linija vjerojatno se pogoduje nekim autobusnim prijevoznicima koji su skuplji za radnike i studente koji iz Osijeka i Slavonije putuju u Zagreb - smatra Bubalo. Mladen Novak (Laburisti) dodaje kako je već upozoravao na kriminal u HŽ-u.

- Već sam nekoliko puta pozivao i DORH i Uskok da uđu u taj sustav i provjere što se tamo događa - rekao je Novak. On je upozorio i na apsurdnu situaciju u kojoj se dogovara rekonstrukcija pruge Knin - Zadar, a istodobno je donesena odluka o ukidanju putničkog i teretnog prijevoza.

O ukidanju linija i novom voznom redu koji stupa na snagu već 24. travnja, danas (10. travnja) oglasit će se na konferenciji za novinare i Hrvatske željeznice. Kako najavljuju iz HŽ-a, promjene obuhvaćaju 10 posto opsega prijevozne usluge. “One se većinom odnose na vlakove koji voze vikendom. Na nekim relacijama će umjesto vlakova voziti autobusi, a manji dio vlakova više neće voziti. Riječ je o vlakovima s vrlo malim brojem putnika te velikom negativnom razlikom između prihoda i troškova”, priopćeno je iz HŽ-a. (D.Pav.)

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

Najčitanije iz rubrike