Novosti
BRISELSKO ISKUSTVO MLADOG OSJEČANINA

Kuštro: Mladi, sudjelujte u
formiranju svoje budućnosti
Objavljeno 10. travnja, 2014.

OSIJEK - Kao predstavnik Savjeta mladih Grada Osijeka, 26-godišnji Filip Kuštro prošloga je mjeseca nekoliko dana proveo u Bruxellesu. Zajedno s još dvoje predstavnika Hrvatske bio je sudionik manifestacije Paneuropski dijalog, koja je okupila građane iz svih država EU.

Sve je, kaže, krenulo u Zagrebu, kada je Predstavništvo Europske komisije u RH organiziralo dijalog s građanima. Na taj je razgovor s povjerenikom Europske komisije Nevenom Mimicom išlo 50-ak predstavnika gradskog i županijskog Savjeta mladih. Kuštro je postavio pitanje vezano uz hrvatsku mjeru zapošljavanja mladih prema modelu “1.600 kuna”.

- To je iznos za koji su mladi prisiljeni raditi, a kada to odrade, ugovor im se često ne produžava. Upozorio sam da mnogi poslodavci zloupotrebljavaju tu mjeru, a posebice sam se osvrnuo na odlazak mladih iz Hrvatske, što našu generaciju najviše muči - kaže Kuštro. Prema njegovu mišljenju, nije problem kada mladi u Hrvatskoj odlaze u europske zemlje, nego na druge kontinente. “Imam prijatelje koji su otišli, i koji danas pozivaju i druge”, kaže Kuštro, po zanimanju PR menadžer i dopredsjednik Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, član HDSSB-a.

Potom je Predstavništvo Europske komisije u RH izabralo troje kandidata za put u Bruxelles. Uz njega, to su bili Sandra iz Čakovca i Ana iz Pule. “Osim postavljenih pitanja uzimali su u obzir i koliko netko ima iskustva te koliko je aktivan u civilnom sektoru. A ja sam 12 godina volonter u raznim udrugama”, ističe. Dogovorom hrvatskih predstavnika upravo je on uvodno govorio o problemima u RH, najviše o nezaposlenosti i odlascima mladih. “Raspravljalo se o aktualnim zbivanjima u Uniji, a rasprava se zvala 'Budućnost EU - Želimo li unaprijediti Europu ili od nje odustati?' Čuli smo različita mišljenja, od onih kojima nije cilj da EU živi, do većine koja je bila za Europsku uniju i pronalaženje ključa kako bi se kvaliteta života podigla na višu razinu”, kaže Filip.

- Pozvao bih mlade da se aktiviraju na radionicama i seminarima jer je to jedina pilika da sudjelujemo u formiranju naše budućnosti. Hrvatska mjere EU ne koristi dovoljno, i tu je jako važno lobiranje - kaže Kuštro, koji je ostao u kontaktu s brojnim sudionicima te manifestacije.I.Bošnjak

Ne koristimo dovoljno fondove

Održani su i tematski dijalozi, uz sudjelovanje članova Europske komisije. “Istaknuto je da o društvenim problemima i potencijalima mladih u RH mogu govoriti samo mladi. I pružena nam je prilika za to u Zagrebu, ali i pred čelnicima EU u Bruxellesu”, kaže Kuštro, koji je predsjednika EK Josea Manuela Barrosa pitao kada će zaustaviti odlazak mladih iz EU? “Rekao je da postoje mjere za zapošljavanje mladih i otvaranje tvrtki, a posredno sugerirao i da mi te mjere i sredstva iz EU fondova ne koristimo dovoljno”, ističe. Potpredsjednicu EK Viviane Reding, kojoj je darovao monografiju Osijeka, pitao je za korupciju u pravosuđu. Odgovorila mu je: “Nije problem u vama mladima, nego u starijima koji ne prihvaćaju to da smo jedna obitelj i da se trebamo ponašati u skladu sa zakonima EU.”

Najčitanije iz rubrike