Novosti
MARTINA PETROVIĆ IZ VUKOJEVACA

Predstavlja Hrvatsku na natjecanju
najboljih mladih poljoprivrednika u EU
Objavljeno 11. siječnja, 2014.

OSIJEK - Najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj je 25-godišnja Slavonka Martina Petrović. Ona je pobjednica natječaja “Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj” na koji je pristiglo više od 200 prijava. Stručno povjerenstvo u sastavu doc. dr. sc. Mario Njavro, doc. dr. sc. Snježana Tolić, prof. dr. sc. Ivo Grgić, Jan Marinac, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Hrvatske, i Dubravka Šuica, ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, jednoglasno su odlučili da je Martina Petrović, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje fajferice iz Vukojevaca pokraj Našica najbolja mlada poljoprivrednica u našoj zemlji.

- Martina je primjer koji trebaju slijediti i ostali mladi, jer poljoprivreda je danas, kada je otvoreno tržište, unosan biznis u EU - naglasila je organizatorica natjecanja Dubravka Šuica.

Martina Petrović će se natjecati za naslov najboljeg mladog poljoprivrednika EU s još 18 predstavnika zemalja članica Unije, dok će još devet poljoprivrednika iz Hrvatske koji su sudjelovali na natječaju biti nagrađeno putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika u Europskom parlamentu u Bruxellesu 29. siječnja. Najbolji mladi poljoprivrednik EU-a dobit će nagradu od 10 tisuća eura, a iznos od 7.500 eura predviđen je za najodrživiji projekt, kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU-a.

- Zahvaljujem stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade i organizirala ovaj natječaj, zahvaljujem i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike Republike Hrvatske u EU parlamentu, zahvaljujem i profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni - rekla je Martina Petrović. Za naš list Martina je dodala kako je ova nagrada potvrda da temeljna ideja uzgoja i razvoja crnih slavonskih svinja ima budućnost.

- Trenutačno imamo oko 40 grla crnih svinja, a planiramo osnivanje zadruge koja bi okupljala oko 200 grla. Također, ova nagrada potvrđuje da ulaganje u vlastito obrazovanje daje rezultate - izjavila je dobitnica nagrade, inače magistra ekonomije.

Osim što je uspješna mlada poduzetnica, ambiciozna Martina i društveno je angažirana. Članica je HKD-a Vukojevci i tamburaškog sastava HKD-a "Lisinski" iz Našica. U Lisinskom, uz Martinu i njezinu sestru Sabinu koje sviraju brač, mlađi brat David svira primu.D.Pavlović/S.Fridl

BORAC ZA OČUVANJE TRADICIJE

Martina Petrović je i članica LAG grupe Karašica. Kaže da joj je najbolji provod u krugu obitelji. “Najviše volim sjediti i družiti se s obitelji. To me čini jako sretnom, zadovoljnom i ispunjenom. Inače, posao na obiteljskom gospodarstvu i angžman u KUD-ovima ostavlja mi malo vremena za druge aktivnosti”, ističe ova vedra i nasmijana djevojka, poznata po tome što je prošle godine inicirala da se stari lokalni pokladni običaj "Vukojevački starcevi" kao živa i vrijedna nacionalna tradicija proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom u Hrvatskoj.

Najčitanije iz rubrike