Novosti
SJEDNICA VLADE

Novac za program zapošljavanja mladih pronađen pod pritiskom
Objavljeno 3. travnja, 2014.

ZAGREB - Iako je prošlog tjedna Vlada najavila da će se privremeno staviti na čekanje mjere zapošljavanja za mlade, na jučerašnjoj sjednici premijer Zoran Milanović izjavio je: “Nakon tjedan dana nepotrebne buke i krivog informiranja javnosti oko Garancija za mlade i oko programa zapošljavanja za 1600 kuna, mogu reći da smo u skladu s politikom Vlade pronašli način i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički uopće ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5.000 novih zahtjeva za ovu vrstu zapošljavanja.” Naglasio je da je intencija Vlade da se što je moguće manje sredstava troši iz nacionalnog proračuna, a što je moguće više iz raspoloživih europskih sredstava. “Dakle, nećemo čekati niti Garancije za mlade, nego krećemo odmah, i do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri”, istaknuo je, pozvavši da se ne nasjeda na galamu. “Radimo ozbiljno i po proceduri, radimo sve da uzmemo svaki mogući euro tamo gdje postoji u europskim fondovima, a da na taj način rasteretimo hrvatski državni proračun koji je prenapregnut jer živimo iznad mogućnosti”, zaključio je premijer Milanović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar rada Mirando Mrsić danas kažu da su našli 100 milijuna kuna u Nacionalnom fondu za upravljanje sredstvima iz EU kako bi se nastavile mjere zapošljavanja po modelu 1.600 kuna mjesečno. Druge mjere, poput one za zapošljavanje invalida, prema Mrsićevim riječima nikada nisu ni bile zaustavljene.

Odluka da se novac za zapošljavanje ipak nađe očito je donesena pod pritiskom javnosti koja je burno reagirala na ukidanje ovog poticaja.

Zanimljivo je da je u isto vrijeme kad je Vlada objavila da je pronašla rješenja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će uputiti pismo namjere Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u kojem će ponuditi pomoć Zagreba u financiranju zapošljavanja mladih preko Vladine mjere pripravništva za 1.600 kuna dok ne stigne novac iz EU-a.(V.T.)

AUDI IDE U MUP, MINISTARSTVIMA STARI POLICIJSKI AUTOMOBILI

Na jučerašnjoj sjednici Vlade bilo je govora i o nabavi službenih automobila - odluci koja se također našla na udaru javnosti. Obrazlažući Odluku o ustupanju na korištenje službenih automobila, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je da se motorna vozila marke Audi A6, 3,0 TDI quattro S tronic, radi racionalnijeg korištenja nabavljenih vozila, iz 11 ministarstava sele u Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će biti korišteni za policijske poslove. Ministarstva će umjesto skupocjenih Audija dobiti policijske automobile srednje klase, koji su nabavljeni prošle godine. Središnje tijelo državne uprave koje ustupa vozilo MUP-u plaćat će mjesečne leasing rate, sukladno sklopljenom ugovoru o operativnom leasingu.