Dome slatki dome
JUTARNJE ZALIJEVANJE

Ukrasni travnjak treba mnogo vode
Objavljeno 3. travnja, 2014.

Vezani članci

KAKO NJEGOVATI NOVI TRAVNJAK

U proljeće se kosi jednom tjedno

Ukrasni travnjak treba mnogo vode da bi se održao u dobrom stanju, posebice tijekom velikih vrućina. Travnjak je najbolje zalijevati u ranim jutarnjim, ili kasnim poslijepodnevnim satima. Sustave za navodnjavanje kod kojih postoji više mogućnosti navodnjavanja pogodnih za male površine moguće je naći u vrtnim centrima. Asortiman se kreće od najjednostavnijih mlaznica kojima sami vršimo zalijevanje pa sve do specijalnih raspršivača koji raspršuju finu vodenu izmaglicu u svim smjerovima. Takav sustav je ujedno najpraktičniji i najpovoljniji. Travnjak je jednolično zaliven, utrošeno je manje vode, izbjegnuto je gaženje tla pri zalijevanju i potrebno vrijeme svedeno je na minimum.

Različiti sustavi za navodnjavanje olakšat će njegu travnjaka. Općenito sve raspršivače potrebno je namjestiti u najfiniji položaj, tako da ispuštaju samo vodenu maglicu. (J.Kn.)

Dosijavanje

Travnjak je potrebno i redovito prozračivati. To možemo učiniti specijalnim cipelama sa šiljcima, strojevima za prozračivanje trave ili vilama. Ako je tlo zbijeno biljka se ne može normalno razvijati i posljedica je da odbacuje dio listova. Može doći do ogoljavanja terena. Na tim je mjestima travu potrebno dosijati. Za popunjavanje se mogu koristiti i gotove role trave koje se polože na dobro pripremljenu podlogu, povaljaju i dobro zaliju. Za nekoliko dana trava će se primiti i izjednačiti sa ostalim travnjakom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike