Ekonomija
DANCI OTIŠLI ŠOKIRANI

Hrvatska se odrekla milijunskih ulaganja, proizvodnja se seli u Srbiju?
Objavljeno 25. ožujka, 2014.

Agencija za investicije i konkurentnost prošloga je tjedna bila domaćin danskim investitorima koji su zainteresirani za sjetvu i ulaganje u preradu industrijske konoplje u Hrvatskoj.

Otišli su razočarani! Doznali su, naime, da se u Hrvatskoj konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Njihova je namjera bila, rekli su, kroz suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima, razvijati proizvodnju ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koji se mogu koristi kao pomoć pri liječenju nekih bolesti. Kako bi iskoristili puni gospodarski potencijal ove biljke, željeli su proizvoditi i ulje od sjemenki konoplje, a radili bi i kreme za njegu kože. Upotrijebili bi i stabljiku za niz neprehrambenih proizvoda kad bi to bilo legalno. Došli su razgovarati o početnom ulaganju na najmanje 200 hektara zemlje, osigurati siguran otkup i najmanje dvadeset ljudi trajno ili povremeno zaposliti u pogonu za preradu konoplje.

- Neshvatljivo mi je zbog čega Ministarstvo poljoprivrede još nije izbrisalo prvi paragraf 2. članka Pravilnika o uzgoju konoplje koji definira da se konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Toga nigdje u Europi nema i nejasno je zašto Hrvatska sama sebe ograničava kad to od nje nitko ne traži. U mojoj zemlji bi ministar zdravlja i ministar poljoprivrede uklonili takvu rečenicu iz pravilnika telefonski - rekao je predstavnik skupine investitora Jan Lund Larsen.

Izmijene li hrvatski zakonodavci ovaj pravilnik, prva ulaganja trebala bi biti u okolici Požege gdje je za sjetvu već spremno dvadesetak poljoprivrednika. Danci su spremni investirati i u gradnju znanstveno-istraživačkog centra u koji bi došli priznati svjetski stručnjaci kako bi istraživali daljnje mogućnosti upotrebe industrijske konoplje u medicinske i industrijske svrhe.

Eduard SOUDIL
Proizvodnja se seli u Srbiju?

Larsen naglašava da će zbog ovih neshvatljivih ograničenja značajno smanjiti ugovorene površine i pogon za preradu. Ako Srbija liberalizira uzgoj i jedne i druge vrste konoplje brže od Hrvatske, vrlo vjerojatno će proizvodnju već iduće godine u cijelosti, s planiranih investicija na našim oranicama, ovaj danski investitor premjestiti u tu zemlju.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike