Novosti
ZAKON O OVRHAMA

U dugotrajnoj je blokadi 310.000 građana,
zbog duga strahuju za djecu i unučad
Objavljeno 25. ožujka, 2014.

ZAGREB - Hrvatski građani stenju pod teretom dugotrajno blokiranih računa koji im blokiraju život u svim njegovim segmentima. U prosincu 2010. bilo je 215.000 građana s računima blokiranim duže od pet godina, broj nedugo potom skače za 77.000, a u siječnju 2014. u dugotrajnoj blokadi je čak 310.000 građana. Upozoreno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Udruge Blokirani u Zagrebu, čija je predsjednica Miriam Kervatin pogubnu “spiralu” rasta ovih brojki pojasnila riječima:

- To znači da vi otplaćujete kamate i nikada ne stignete do glavnice. Sve je više ljudi koji svoju djecu i unuke upozoravaju da, ako se njima nešto dogodi, npr., u prometnoj nesreći, neka kod javnog bilježnika kažu da se odriču svega. To je jedini način da svoju djecu, zahvaljujući našem lošem Zakonu o ovrhama, spasite od duga - pojasnila je Kervatin koja je najavila traženje ocjene ustanvosti Ovršnog zakona, nakon Ustavnog, i od Eurospkog suda. Taj je sud u ožujku 2013. srušio španjolski Zakon o ovrhama, a nakon sve brojnijih samoubojstava deložiranih građana u toj zemlji.

– Sud Europske unije nikada neće dozvoliti kamatarenje od 20 posto - dodaje Kervatin, navodeći još jednu poražavajuću brojku o 9.500 deložiranih u zadnjih nekoliko godina.

Udruga Blokirani u javnoj je raspravi o izmjenama Zakona o ovrhama uputila 20 svojih prijedloga, no nije prihvaćen nijedan. I jučer su ponovili stav da je taj zakon izrazito loš.

– Kada je bivša premijerka Jadranka Kosor uvodila taj zakon, u siječnju 2011., poručeno je da će se sve blokade do godinu dana obustaviti, no to se nije dogodilo. Vlade dolaze i odlaze, a obećanja političara padaju. Zakon o ovrhama nije prošao test realiteta, a siromaštvo je sve očitija činjenica - sažela je Kervatin.

Blokirani ocjenjuju da Zakon o ovrhama nije ispunio svoju zadaću, da ne rješava dug.

– U siječnju 2011. bilo je najavljeno da će njegovim uvođenjem biti uvedena likvidnost, da će prezaduženi građani moći krenuti od nule, a ništa od toga nije se dogodilo. Svaki ozbiljan političar i stranka trebaju priznati da su pogriješili, da je taj zakon loš - kaže Kervatin. Blokirani ocjenjuju da je to rezultat rada naših političara koji, kažu u ovoj udruzi, olako prepisuju zakone te da bi se to moglo dogoditi i sa Zakonom o osobnom bankrotu za čije uvođenje Blokirani drže da nije trenutak, s obzirom na nezaposlenost, pad industrijske proizvodnje, pad BDP-a i druge trendove, zbog čega bi taj zakon mogao multiplicirati teško stanje građana.

– U kojem svemiru oni žive? Očito ne u našem! - poručila je predlagateljima zakona Kervatin.S.Župan

BLOKIRANI NISU GRAĐANI NIŽEG REDA

Udruga Blokirani traži da sjedne za isti stol sa sudionicima izmjena Zakona o ovrhama. “Tražimo da se prekinu stereotipi kako su blokirani građani nižeg reda jer je od siromaštva novčanika gore siromaštvo duha. Mi dajemo dostojanstvo i poštovanje, ali ih i tražimo. Nudimo rješenja i dijalog, ali ih i tražimo. Već mjesecima očekujemo odgovor ministra pravosuđa Orsata Miljenića, a u njegovu nas ministarstvu čak i s telefona ‘skidaju’”, kaže Miriam Kervatin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike