Ekonomija
SINDIKAT METALACA

Ne uvodite stečaj u OLT, jer ima sve uvjete za nastavak poslovanja
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
Svi su jučer u OLT-u bili usredotočeni na pronalaženje rješenja za spas te tvrtke i 100-tinjak radnih mjesta

OSIJEK - Neprihvaćanje predstečajne nagodbe za osječki OLT na ročištu za glasovanje održanom u ponedjeljak, 17. ožujka, u Fininom Regionalnom centru Zagreb, a time i prenošenje toga predmeta Trgovačkom sudu u Osijeku uz prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tom metalskom tvrtkom, nikako nije održivo i prihvatljivo.

Stoga su sve snage u toj tvrtki i oko nje i jučer bile usredotočene na pronalaženje rješenja da se takva odluka stavi izvan snage, odnosno Porezna uprava naknadno prihvati predloženi program financijskog i operativnog restrukturiranja OLT-a te mu otpiše predloženih 21,7 milijuna, od ukupnih poreznih potraživanja od 31,7 milijuna kuna. U tom pravcu jučer je i Sindikat metalaca Hrvatske Ministarstvu finacija, odnosno izravno ministru Slavku Liniću, uputio zamolbu za žurnim sastankom u svezi s tvrtkom OLT d.d. Osijek. U njoj ističe da su predsjednik Uprave Ante Ćerluka i suvlasnici OLT-a Osijek, Željko Biloš i Berislav Šmit, zajedno s povjerenikom predstečajne nagodbe Krešimirom Panjakovićem, prije ročišta održanog 17. ožujka, u dogovorima s vjerovnicima učinili i dogovorili sve kako bi predstečajna nagodba OLT-a bila prihvaćena.

U nekoliko navrata su, dodaje se, s Poreznom upravom, kao najvećim vjerovnikom (96 posto od ukupnog duga) dogovarali i ispravljali modalitete financijskog plana za predstečajnu nagodbu i činilo se da je sve dogovoreno i da će na zakazanom ročištu za 17. ožujka dogovor biti poštovan i predstečajna nagodba uspjeti. Na njihovo iznenađenje, na ročištu su dobili dopis od Porezne uprave da ne podržava plan predstečajne nagodbe OLT-a Osijek i to bez obrazloženja, što znači da se u roku od osam dana od održanog ročišta pokreće stečajni postupak nad OLT-om. Na kraju Sindikat metalaca Hrvatske ističe da mu je cilj da se što prije pokrene gospodarska djelatnost, isplate plaće i sačuva stotinjak radnih mjesta u toj tvrtki jer ona ima sve uvjete za nastavak poslovanja.

Nikola VUKADINOVIĆ
Obavijestili i Vrdoljaka

O svemu tome Sindikat metalaca Hrvatske obavijestio je i Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva, Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, Borisa Lalovca, zamjenika ministra financija, Mladena Novosela, predsjednika SSSH-a, Franu Kopića, teritorijalnog povjerenika HSSS-a za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju te Pavla Krmpotu, glavnog sindikalnog povjerenika u OLT-u.

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike