Zdravlje
GRAD NA DRAVI NEPRESTANO ULAŽE U INFRASTRUKTURU

Grad po mjeri biciklista: Osijek premrežen s 40 kilometara biciklističkih staza
Objavljeno 20. ožujka, 2014.

Osijek se s pravom može nazivati gradom prijateljem bicikala jer ima najviše kilometara biciklističkih staza u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj. U Osijeku je trenutačno nešto manje od 40 kilometara biciklističkih staza i trakova, a ta se brojka svake godine povećava bar za nekoliko stotina metara.

Kada se uzme u obzir da u ne tako davnim 90-im godinama prošlog stoljeća u Osijeku biciklistička infrastruktura praktički uopće nije postojala, možemo zaključiti da je ona proteklih godina značajno napredovala. Premda je ta infrastruktura još uvijek daleko od idealne, što zna svaki biciklist u Osijeku. Uživanju na biciklu još uvijek smetaju smiješne prepreke, visoki rubnjaci, stupovi, prometni znakovi, čak i semafori na pola staze, isprekidane dionice i razne druge nelogičnosti koje ometaju u punom smislu profiliranje Osijeka kao grada bicikala i biciklista, iako je potencijal neosporan. A na ostvarivanje tog potencijala zadnjih je godina utrošeno dosta truda i novca. Nova je biciklistička staza sagrađena kroz Višnjevac, uskoro se produžuje i staza na promenadi, na desnoj obali Drave, kod stajališta kompe, a najavljeno je i sređivanje situacije u Strossmayerovoj ulici, koja će imati biciklistički trak s obje strane ceste. Uski trak obilježen žutom crtom, slažu se mnogi, nije idealno riješen, ali ipak uvodi nekog reda, bicikliste orijentira na jednu stranu staze, a pješake na drugu i tako pridonosi sigurnosti i suživotu pješaka i biciklista.

Novim ulaganjem u Strossmayerovoj ulici trebao bi se riješiti i trenutni problem isprekidanosti biciklističkog traka koji će, prema najavama zamjenika gradonačelnika Denisa Ambruša, biti neprekinut s obje strane cijele Strossmayerove.

Posla je još mnogo, ali valja naglasiti kako je u Osijeku sve više biciklista i biciklistička kultura je na sve višoj razini. Sve je bolja i infrastruktura, nedostatci i prepreke svake godine nestaju i Osijek doista postaje pravi grad po mjeri biciklista.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike