Regija
BEZ 80 MILIJUNA KUNA POTPORA

Drvoprerađivači šokirani: Pretvoreni smo u servis jačim tvrtkama
Objavljeno 19. ožujka, 2014.
Kako se to uklapa u industrijsku strategiju, pitaju drvoprerađivači

SLAVONSKI BROD/SLAVONSKI ŠAMAC - Rebalansom državnog proračuna drvoprerađivači su zakinuti za gotovo 80 milijuna kuna. Za sektor koji je godinama u teškoj poziciji, potpore koje su stizale od 2008. godine mnogima su značile opstanak pa ne iznenađuje njihovo razočaranje. Predsjednik udruženja drvoprerađivača pri HGK Zdravko Jelčić jučer je izjavio kako su drvoprerađivači šokirani ukidanjem potpora koje su se proteklih osam godina pozitivno odrazile na rast i razvoj tog sektora.

- Ovo je šok jer je ovaj sektor u industrijskoj strategiji među šest grana s najvećim potencijalom rasta. Danas, bez obzira na krizu i recesiju, on ostvaruje oko milijardu dolara neto izvoza jer je baziran na domaćoj sirovini, znanju, tradiciji, a zadržana je i zaposlenost - više od 50 tisuća radnika, pogotovo na ruralnom području - rekao je Jelčić.

Ukidanje potpora ponovno komplicira položaj, posebice malih, drvoprerađivača, među kojima je i tvrtka Mia stil iz Slavonskog Šamca, s dvadesetogodišnjom tradicijom i izvoznom orijentacijom.

- U nekoliko posljednjih godina iz tog programa ostvarili smo značajne poticaje, prošle godine to je bilo 350 tisuća kuna nepovratnih sredstava iz kojih smo financirali nabavu automatske tehnologije (CMC). U posljednjih sedam godina uložili smo i značajna vlastita sredstva, na svaki iznos poticaja odnos je bio dva naprama jedan - kaže direktor tvrtke Josip Vidović.

Premda tvrtka opstaje dva desetljeća, posljednjih nekoliko mjeseci radi na granici rentabilnosti. Preskupa proizvodnja (sirovine i ostala davanja) dovodi do apsurdne situacije tapkanja u mjestu pa, u očekivanju boljih rješenja (poput udruživanje u klastere, selektivnih poticaja), umjesto zapošljavanja 50 ljudi, za što imaju potencijala, rade sa šest radnika. Koristeći ponuđeni bazen sirovine - bukve, hrasta, američkog oraha... - odlučili su se za proizvodnju finalnog proizvoda, a godinama izvoze na njemačko tržište više od 90 posto proizvoda, točnije dijelova koji se uklapaju u njihov dizajn, kao što su vodilica za razvlačenje stolova, nasloni za stolice, dijelovi kreveta...

- Jače su nas tvrtke pretvorile u servis. Oni našu sirovinu ugrađuju u svoje proizvode koji se raznim kanalima vraćaju na hrvatsko tržište - žali Vidović što zbog raznih razloga nisu u stanju sami kreirati i ponuditi proizvod tržištu. Zaključuje kako su mali proizvođači preslabi, za razliku od nekadašnjih koji su (poput Export drva, Šavrića) imali vlastite dizajnere, veliku proizvodnju i zapošljavali po nekoliko tisuća ljudi.

- Mora se dogoditi nekakav zaokret. Netko bi trebao snimiti stanje u drvnoj industriji, ciljano davati potpore, pojeftiniti sirovinu i ostala davanja - upozorava Vidović.

Do tada, nastoji na 14 tisuća kvadrata prostora u Slavonskom Šamcu osposobiti stare pogone i osmišljavati nove ponude za njemačkog kupca, s kojim bar nema problema oko plaćanja računa.

Marija RADOŠEVIĆ
Drugi brže reagiraju

Ukidanjem toga programa drvna se industrija vraća korak unatrag. Ove su godine u Mia stilu mislili aplicirati za 3D laserski skener kojim bi određene oblike puno brže unosili u softwere i brže izlazili na tržište. No, to će, kaže Vidović, morati pričekati bar godinu dana, a u tom vremenu netko će ih iz okruženja - prestići.

Ovaj sektor

među 6 je grana s najvećim potencijalom rasta, kaže Zdravko Jelčić

Mia stil ima potencijal za

50

radnika, ali ne može zaposliti više od

6

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike