Kultura
KAZALIŠTE I ZDRAVA HRANA

Dioniz - 7. međunarodni festival kazališnih akademija u Osijeku i Đakovu
Objavljeno 19. ožujka, 2014.
Pokrovitelj ovogodišnjeg Dioniza je Ministarstvo zdravlja

Sedmi međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, što se od 21. do 27. ožujka održava u Osijeku i Đakovu, pokazat će kako zajedno mogu ići umjetnost, točnije kazalište i hrana, odnosno zdravlje.

Stoga je pokrovitelj ovogodišnjeg Dioniza, koji organiziraju Umjetnička akademija Osijek i Grad Đakovo, Ministarstvo zdravlja, a Festival, čije je ovogodišnje geslo “Igrom do sebe”, prvi put ima i suorganizatore - Učiteljski, Medicinski i Prehrambeno-tehnološki fakultet. Rečeno je to jučer na konferenciji za novinare u Đakovu koji je sudomaćin Dioniza četvrtu godinu zaredom. Ove godine Dioniz okuplja stotinjak sudionika, studente kazališnih akademija i profesore s 13 hrvatskih i europskih lokacija – iz Osijeka, Zagreba, Splita i Karlovca te Austrije, BiH, Turske, Velike Britanije, Litve i Češke.

- Đakovo je četvrti put srce studenata, mladih kazalištaraca što dolaze diljem Europe, a koji su naš grad učinili bitnim mjestom na kazališnoj karti - rekao je gradonačelnik Zoran Vinković. Dekanica Umjetničke akademije Osijek Helena Sablić Tomić naglašava kako je ovogodišnji Festival spoj igre, kazališta, kreativnosti, ali i nutricionizma, zdrave prehrane, različitih kreativnih terapija..., te da će tako pokazati kako umjetnost može biti u funkciji zdravlja, prehrane i kreativnosti. “Ove godine prvi put uključujemo i prezentaciju autentičnih proizvoda ovoga podneblja u suradnji s poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima i njihovom ekološkom proizvodnjom hrane. Jer, dolaze nam i stranci koji žele ponijeti nešto od naše zdrave hrane, suvenira, zlatoveza i dr. Prezentaciju tih proizvoda pratit će i njihova prodaja”, najavila je Sablić Tomić.

“Potaknuti smo željom da 'ukrižamo' putove, da studenti vide kako se studira i u drugim sredinama, da istraže i druge vještine. U ove četiri godine postigli smo da su Đakovo i Osijek ubilježeni u kazališnu kartu u edukacijskom i stvaralačkom smislu. Uz pokrovitelja Festivala - Ministarstvo zdravlja, uključujemo se u borbu protiv svjetskog problema, a to je usamljenost koja izaziva niz psihičkih i fizičkih tegoba. Mi joj se suprotstavljamo kreativnošću, stvaralaštvom, razmjenom iskustava”, kaže producent Festivala Robert Raponja, dodajući kako (sedmi) Dioniz potiče kreativnosti, individualnost, autentičnost. Zamjenik gradonačelnika Đakova, književnik Mirko Ćurić naglašava da je Đakovo svakako grad kulture no da mu je kazališna umjetnost 'najslabija karika' jer nema ni amatersko ni polu/profesionalno kazalište pa je Dionizov festival, naglasio je jučer, najbolji put prema njegovom osnutku i u ovome gradu no otvaranje kazališta ne događa se preko noći. “Dionizov festival svakako ima svoje mjesto u Đakovu”, dodao je Ćurić.

Ovogodišnji Festival obuhvatit će 14 prezentacija, niz kreativnih radionica, okrugli stol, znanstveni kolokvij, predstave za osobe s posebnim potrebama...

Suzana ŽUPAN
“Košarkaš” na kraju

Sedmi festival Dioniz zatvorit će u Đakovu u četvrtak, 27. ožujka, praizvedba “Košarkaša na Mjesecu”. Predstava je je rađena prema romanu Mirka Ćurića, u režiji Ivana Kristijana Majića i dramatizaciji Marijane Nola.

Ovogodišnji suorganizatori su Učiteljski, Medicinski i Prehrambeno-tehnološki fakultet

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike