Novosti
PRVA PRESUDA STRANCI

Milardović: HDZ će morati doživjeti veliko pročišćenje
Objavljeno 13. ožujka, 2014.
Takvi postupci i propusti mimo zakona, na kraju dolaze na naplatu, kaže Milardović

Vezani članci

REAKCIJE NA PRVOSTUPANJSKU PRESUDU

Karamarko: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost

Dan nakon presude i izricanja kazni bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, njegovim suradnicima i cijeloj stranci, ne smiruju se komentari i reakcije stručnjaka iz različitih područja.

Potvrdi li Vrhovni sud ovu presudu, HDZ će državi platiti kaznu od pet milijuna kuna i vratiti 24,25 milijuna kuna štete. Što će se događati s tom strankom, je li presudom o političkoj korupciji poslana prava poruka građanima i političarima, hoće li ova stranka imati problema s funkcioniranjem i financiranjem skorašnjih predizbornih kampanja... samo su neka od pitanja na koja se pokušavaju dobiti odgovori.

Politolog Anđelko Milardović na naš upit koliko je ova presuda dobra poruka društvu da se radi na borbi protiv korupcije, odgovara "kako je ona dobar orijentir svim sudionicima političkog procesa da ubuduće svoje djelovanje usmjere prema Ustavu RH i Zakonu o političkim strankama te Zakonu o financiranju političkih kampanja".

- Takvi postupci i propusti mimo zakona, pokazalo se, na kraju dolaze na naplatu. Odmah istoga dana postavilo se pitanje eventualne zabrane ili nemogućnosti daljnjeg rada HDZ-a. U načelu, ona se može dogoditi samo u slučajevima da neka stranka zagovara nasilnu promjenu ustavnog poretka i ako širi rasizam, netoleranciju i čini slične stvari. Europska praksa pokazuje da su 50-ih godina u Saveznoj Republici Njemačkoj bile zabranjene dvije stranke – Komunistička partija Njemačke, koja je zagovarala restauraciju komunizma i u Zapadnoj Njemačkoj, te Socijalistička partija Reicha koja je zagovarala obnovu desne diktauture, odnosno nacionalsocijalističkog poretka. One su zabranjene jer je njihovo djelovanje bilo suprotno Ustavu, odnosno Temeljnom zakonu SR Njemačke - ističe Milardović. Dodaje kako postoji i primjer talijanskih demokršćana koji nisu bili zabranjeni zbog korupcijskih afera, nego su oni sami "potonuli".

- Što se tiče HDZ-a, on bi, prema Ustavu RH, mogao biti zabranjen ako bi: zagovarao obnovu Jugoslavije, odnosno novu balkansku asocijaciju, zagovarao obnovu NDH, nasilno rušenje demokratskog poretka, što ovdje ništa nije slučaj. No, sve kad bi i bio zabranjen, postavljam pitanje – što bi SDP bez svoje “sestrinske” stranke? - upitao je ironično Milardović, uz dodatak kako će "HDZ svakako morati doživjeti unutarnju purifikaciju, odnosno pročišćenje". Na pitanje kako bi ova presuda mogla utjecati na izbore, on je odgovorio kako su redoviti lokalni i parlamentarni kao važniji dovoljno terminski daleko, a ovogodišnje izbore – za EU parlament i predsjednika RH – nazvao je trećerazrednima i drugorazrednima. "Slikovito, izbori za EU parlament važni su samo za sve stranačke oligarhije i 11 'kesa' koje nemaju veze s hrvatskim građanima", zaključio je politolog.

Odvjetnik Željko Olujić za Hrvatski radio je kazao kako je osuđujuća presuda HDZ-u u slučaju Fimi media nezamisliv potez u demokraciji te da tako visoka novčana kazna znači smrt jedne političke stranke.

- To je kao smrtna kazna za pravnu osobu - dodao je.

Dragan Zelić iz GONG-a je također za Hrvatski radio rekao kako je HDZ zapravo dobio malu kaznu. Naime, istu kaznu je platio i SDP samo zato što je kasnio s predajom financijskog izvješća.

Tomislav LEVAK/Dijana PAVLOVIĆ

IVO JOSIPOVIĆ

predsjednik RH

Pozitivna poruka

Ivo Josipović, predsjednik RH, nije želio ocjenjivati presudu za Fimi mediju jer je ona nepravomoćna, no pozitivnom porukom smatra činjenicu da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara i političke stranke. “Mislim da je to pokazatelj onoga zbog čega smo i primljeni u EU, dakle da je Hrvatska predana borbi protiv korupcije”, rekao je Josipović.

Većom članarinom do novca za kaznu?

U slučaju da presuda bude pravomoćna, a HDZ ne osmisli neki novi izvor financiranja ta će stranka biti u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Samo svota koju bi morala vratiti na ime protupravno stečene imovinske koristi iznosi oko 50 posto njenih prihoda koje ostvaruje iz državnog proračuna. Visina kazne nadmašuje zajednički godišnji prihod od donacija i članarina u 2013. godini. HDZ bi svotu mogao namaknuti agresivnijom naplatom članarine od svih više od 200.000 članova. Prošle godine prosječno je član HDZ-a platio nešto više od 12 kuna članarine i članskog doprinosa. Prema Statutu HDZ-a, Središnji odbor donosi odluku o visini članarine. Propiše li Središnji odbor članarinu od 110 kuna godišnje samo iz tog izvora stranka bi namaknula više 22 milijuna kuna i time bi namirila i kaznu i vratila protupravno stečenu imovinsku korist.(T.P.)

SABORSKE REAKCIJE
Stazić: Osramotili su Hrvatsku

Potpredsjednik Sabora, SDP-ovac Nenad Stazić, rekao je jučer novinarima kako smatra da su HDZ i bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader osramotili cijelu Hrvatsku. “Strašno je kakvu su štetu proizveli HDZ-ovci. Ne materijalnu, nju će oni nadoknaditi, nego štetu ugledu politike i političara”, kaže Stazić. Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar priznao je kako se svaka presuda odražava na volju birača, ali se nada da se ova može i pozitivno odraziti na birače HDZ-a. “Vjerujem da se ovakva presuda neće potvrditi jer ona ima manjkavosti na koje ćemo ukazati u žalbenom postupku”, rekao je Mlakar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike