Novosti
PRERAČUNALI SMO IZNOSE U SLUČAJU FIMI MEDIA

Dug osuđenih dovoljan je za 17 i pol tisuća minimalaca ili 21 tisuću najnižih mirovina
Objavljeno 12. ožujka, 2014.

Vezani članci

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: KRIVI SU - MORAJU VRATITI OTETO

Građani: Kazne su premale!

DRAŽEN LALIĆ:

Sadašnji HDZ pravi se gluh, nijem i slijep

OSIJEK - Malo kome jučer se nije zavrtjelo u glavi kad je sutkinja Ivana Čalić do posljednje lipe izlistavala dugovanja optuženih u aferi Fimi media. Rečenicu da prosječan čovjek to ne može zaraditi ni da živi nekoliko života, jučer su izgovarali brojni. Gotovo da nije moguće napamet izračunati koliko Sanader, Barišić i ostali optuženi u aferi duguju novca, a zbrojeno iznosi 53 milijuna kuna! Pokušali smo stoga staviti na papir koliko je to plaća, mirovina ili kakvog (ne)namjerno saniranog duga.

Uzmemo li u obzir činjenicu da minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 3.017,61 kunu, dobijemo podatak da petero optuženika te HDZ duguju čak 17.563 takve plaće. Prijeđemo li na umirovljenike, dugom Sanadera i ostalih optuženih, namirilo bi se čak 21.316 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2.486,32 kune, dok bi se istim iznosom isplatilo čak 37.668 minimalnih novčanih naknada Zavoda za zapošljavanje u pojedinačnom iznosu od 1.407 kuna. A iako više nema izračuna potrošačke košarice, podaci kažu da prosječna četveročlana obitelj raspolaže s približno 6.300 kuna mjesečno. Izračunom dolazimo do podatka da bi se dugom u slučaju Fimi media namirilo 8.412 obitelji.

Prebacimo li se u pravosuđe, doći ćemo do podatka da dug optuženih iznosi četiri puta više no što je dug države prema svim odvjetnicima u Hrvatskoj koji od nje potražuju 14 milijuna kuna. Ili, prisjetimo se dječjeg vrtića u Kostajnici koji je dugovao 690.000 kuna, radi čega je bio zatvoren, dječica poslana kućama, a odgojiteljice na biro. Sanader i “društvo” napravili su 84 takva duga, ili, preračunato u gubitak poslovne godine u ugašenoj MK Slavoniji, tri godišnja duga prema državi.M.Mihelić

Možda ste propustili...