Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: KRIVI SU - MORAJU VRATITI OTETO

Građani: Kazne su premale!
Objavljeno 11. ožujka, 2014.
Narod u ovome nema utjehe jer svi znaju da je ovo samo dio onoga što je ukradeno. Mnogima su uzeli mladost

Vezani članci

DRAŽEN LALIĆ:

Sadašnji HDZ pravi se gluh, nijem i slijep

REAKCIJE NA PRVOSTUPANJSKU PRESUDU

Karamarko: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost

Svi optuženi u aferi Fimi media jučer su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki.

Bivši premijer Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora i u proračun mora vratiti više od 15 milijuna kuna pronađenih na računima na njegovo ime i na ime članova njegove obitelji, za koje je sud utvrdio da su dobiveni počinjenjem kaznenih djela. Nepravomoćna je to presuda koju je jučer izreklo sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić.

Gotovo dvije godine od početka postupka, sutkinja Čalić istaknula je kako je Sanader zlouporabio položaj i ovlasti te je osuđen i za udruživanje kako bi pribavio nepripadajuću materijalnu korist. Bivši stranački rizničar Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, nekadašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček dobio je jednu godinu uvjetne kazne uz rok kušnje od četiri godine. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević dobila je godinu i pol dana zatvora, a šefica Fimi medije Nevenka Jurak dvije godine i mora vratiti dva i pol milijuna. HDZ-u kao stranci dosuđena je materijalna kazna od pet milijuna kuna, a oduzet će mu se i nepripadajuća imovinska korist od približno 24 milijuna kuna. Kada je riječ o Fimi mediji, ona se ukida kao pravna osoba i moraju platiti 11,8 milijuna kuna. Sud je odbacio zahtjev za materijalnu i reputacijsku štetu koji je prema Sanaderu tijekom suđenja postavio HDZ.

- Ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, kao i da se zloupotreba vlasti ne tolerira i ne isplati, rekla je sutkinja, dodajući da je Sanader pokazao stav zbog kojeg se stvara dojam da su političari iznad zakona. Sanaderovu obranu sutkinja je u obrazloženju presude sasjekla. “Sud nije povjerovao da se radilo o stvarima za koje on nije znao. To je apsurdno”, rekla je sutkinja.

U obrazloženju je istaknuto da su Sanader, Barišić, Maček, Jurak i Pavošević krivi, jer su se pod vodstvom Ive Sanadera, koji je imao autoritet predsjednika bivše vlade RH i predsjednika HDZ-a, udružili zbog počinjenja kaznenog djela. Prekršili su i svoje službene dužnosti, te će svi, osim Ratka Mačeka koji je dobio uvjetnu kaznu, u zatvor.

Prvookrivljeni u toj aferi teškoj 70 milijuna kuna bivši je premijer Ivo Sanader, kojemu su u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru. Sud je utvrdio da je kriv jer je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom izvukla novac iz državnih i javnih tvrtki. Cilj im je bio osobno bogaćenje, ali i pribavljanje novca za HDZ. Oduzima mu se i protupravno stečena imovina, ali i imovina njegovih kćeri, supruge te punca. Protupravno stečena korist u aferi, prema optužnici, iznosi 15 milijuna kuna, koliko će mu biti oduzeto. Sudsko vijeće prihvatilo je navode optužnice da je bio organizator kriminalne skupine u kojoj su bili i preostali osuđeni pojedinci, te HDZ i Fimi media.

HDZ je ovom presudom postao prva politička stranka, istina, s nepravomoćnom presudom koja upućuje na krivnju u sudjelovanju u korupciji. HDZ-u se oduzima 24,2 milijuna kuna protupravno stečene imovine - riječ je dva milijuna kuna sa žiro-računa Županijskog suda, 300.000 eura s računa Ministarstva financija i 330.605 eura uplaćenih BMW-u koje ta tvrtka mora vratiti po pravomoćnosti presude. Povrh toga stranka mora uplatiti još 17 milijuna kuna.

Prema riječima sutkinje, ključno je pitanje bilo kome vjerovati, a sud se priklonio Barišiću, Pavošević i Jurak i njihovima iskazima. Na temelju toga te svjedočenja niza svjedoka, utvrđeno je kako je Sanader organizirao kriminalnu skupinu s ciljem osobnog bogaćenja i financiranja HDZ-a. Najviše se ponavljala teza da “nitko ništa nije znao”, rekla je sutkinja. Troškove suđenja optuženici moraju solidarno platiti.

Igor BOŠNJAK

GRAĐANI O PRESUDI SANADERU

Maja TRIŠLER

Devet godina zatvora nije dosta, pravednije bi bilo da je Sanader dobio 20 godina. Puno više od od navedenog iznosa je ukradeno, a to su mnogi znali i nisu reagirali na vrijeme. Dakle, ima još ljudi koji trebaju odgovarati.

Fadil ALIĆ

Kazna Sanaderu je po mjeri, a za druge je teško shvatiti točnu ulogu u svemu, a samim time i odrediti pravednu kaznu. Sanader je sve koordinirao, on je imao pristup brojnim računima i zato je i trebao dobiti najveću kaznu.

Vera BUHIN

Trebao je dobiti veću kaznu, a i novca bi trebao vratiti više. Ne samo on nego svi oni koji su mu bili bliski, koji su sve znali i pomagali mu ili su jednostavno šutjeli. Kriv je i HDZ, i treba to platiti.

Ivan BOKULIĆ

Koliko su “maznuli”, kazne su premale. Narod u ovome nema utjehe jer svi znaju da je ovo samo dio onoga što je ukradeno. Mnogima su uzeli mladost, takvih ima i u Osijeku, i zbog toga bih opet otvorio Goli otok.(I.S.)

15,275 milijuna kuna mora vratiti Sanader

24,2 milijuna kuna mora vratiti HDZ (plus pet milijuna kazne)

11,8 milijuna kuna mora vratiti Fimi media

2,5 milijuna kuna mora vratiti Nevenka Jurak

USKOK TRAŽI JOŠ OSAM MILIJUNA

Zamjenica glavnog ravnatelja Uskoka Željka Mostečak rekla je nakon izricanja presude u slučaju Fimi media kako će se žaliti na presude Ivi Sanaderu i Ratku Mačeku. U žalbi koja će se ticati Sanadera, Uskok će tako tražiti da mu se oduzme 23,7 milijuna kuna, za koliko smatraju da je stekao nezakonito, a ne 15,2 milijuna kuna, koliko je navedeno u jučerašnjoj presudi. Žalit će se očekivano i Ivo Sanader, kao i HDZ, u čiji se crni fond, prema nepravomoćnoj sudskoj odluci, slijevao novac zarađen korupcijom.

Sanader ukupno ne može dobiti više od 15 godina

- Svaki osuđenik može nakon pravomoćnosti presude uputiti molbu za pomilovanje o kojoj odlučuje predsjednik RH. Osim toga, nakon polovine vremena provedene na izdržavanju kazne može se podnijeti molba za uvjetni otpust koju rješava povjerenstvo za uvjetni otpust, rekao je odvjetnik Veljko Miljević za 24sata, odgovarajući na pitanje kada bi Ivo Sanader mogao izići na slobodu. Miljević je objasnio i da Sanaderova kazna, bez obzira na to u koliko postupaka bude pravomoćno osuđen i na koliko ukupno godina, ne može prijeći 15 godina zatvora. “To je kazna zatvora, a ne kazna dugotrajnog zatvora i ne može prijeći 15 godina”, kaže Miljević, pojasnivši i zašto Fimi media može biti ukinuta kao pravna osoba, a HDZ ne. Miljević kaže kako se prema zakonu kazna ukidanjem ne može primijeniti na političke stranke.

Možda ste propustili...