Novosti
IZABRANA NOVA PRAVOBRANITELJICA

Udruge o zaštiti djece: Vlada
ide u potpuno pogrešnom smjeru
Objavljeno 11. ožujka, 2014.
Udruge nisu posve zadovoljne suradnjom s dosadašnjom pravobraniteljicom

Vezani članci

HRVATSKA ZAOSTAJE U MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Medijski odgoj treba uvesti u školovanje

Nakon osam godina provedenih na mjestu pravobraniteljice za djecu, Mila Jelavić odlazi s te dužnosti na kojoj će je s prvim danom travnja zamijeniti Ivana Milas Klarić, docentica na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Jelavić je pravobraniteljicom za djecu postala u ožujku 2006. godine i na toj je funkciji odradila dva, maksimalno moguća mandata. Ured pravobrabiteljice, koji danas ima 19 zaposlenika, od svog je osnivanja do rujna prošle godine radio na ukupno 8.685 pojedinačnih slučajeva te na 9.364 opće inicijative. Pravobraniteljica je, stoji u izvješću njezina ureda, do sada uputila 245 općih preporuka za zaštitu i unapređivanje prava djece.

Potpredsjednica udruge RODA (Roditelji u akciji) Daniela Drandić Žgomba ističe kako je suradnja s Jelavić bila korektna te se nada da će udruga na isti način nastaviti surađivati i s novom pravobraniteljicom Milas Klarić.

- Gospođa Jelavić je, nema sumnje, imala pune ruke posla jer je i problema puno. Kad su djeca u pitanju, nažalost, politika ide u potpuno pogrešnom smjeru jer se novim Zakonom o radu, planovima s rezanjem rodiljnih naknada i sličnim potezima, djeci nipošto neće pomoći, dapače. Mladim je ljudima teško u ovakvim uvjetima zasnovati obitelj, odlučiti se na djecu - napominje Drandić Žgomba.

Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo, jedne od udruga koje okupljaju mahom očeve kojima sustav ograničava pravo na ravnopravno roditeljstvo, napominje kako se suradnja s Uredom pravobraniteljice svodila isključivo na formalnu prepisku, dok konkretnih učinaka nije bilo. Iako i u svom izvješću za 2012. godinu bivša pravobraniteljica napominje kako je oko 1.500 djece u Hrvatskoj i dalje uskraćeno za susrete i druženje s roditeljem s kojim ne žive, Čanić kaže kako ništa konkretnijeg oko toga Ured pravobraniteljice do sada nije učinio. “I ovaj se ured bavi stvarima koje nisu ključne za ono što djeci treba, a to je ravnopravno provedeno vrijeme s oba roditelja”, zaključuje.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Stručnjak za obiteljsko pravo

Nova pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, čije bi imenovanje uskoro trebao potvrditi Sabor, 40-godišnja je stručnjakinja za obiteljsko pravo. Članica je radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona, koji bi trebao donijeti brojne promjene nabolje, ali i dalje izostavlja pravo djece na ravnopravno provedeno vrijeme s oba roditelja, koji se sami o tome ne mogu dogovoriti. Milas Klarić je i članica Nacionalnog povjerenstva za medicinski potpomognutu oplodnju, članica radne skupine za izradu Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te, između ostalog, članica Povjerenstva za izradu nacionalnog plana protiv seksualnog iskorištavanja djece.