Novosti
PRIORITETI EUROPLJANA

EU više ne brine klima, strahuje od gladi i siromaštva
Objavljeno 10. ožujka, 2014.
Prema istraživanju EK, klimatske promjene su na trećem mjestu potencijalnih opasnosti

Vezani članci

PREŽIVLJAVANJE U APSOLUTNOJ BIJEDI

Umjesto europskog boljitka, hrvatsko siromaštvo

Nastavak višegodišnje gospodarske krize znatno je promijenio popis problema koji ponajviše zabrinjavaju Europljane.

Prema istraživanju Europske komisije, klimatske promjene sada su na trećem mjestu potencijalnih opasnosti za svijet, a primat su u većini zemalja EU-28 preuzeli strah od siromaštva, gladi i nedostatka pitke vode te strah od pogoršavanja ekonomske situacije. U odnosu na isto straživanje iz 2011. godine, jedino je u Švedskoj i Francuskoj (minus jedan posto) smanjen broj građana zabrinutih zbog sve više gladnih i siromašnih, a najveći porast broja onih koji smatraju da je to najveći problem i koji strahuju da će biti još gore zabilježen je u Luksemburgu (+16%), Španjolskoj (+15%), te Ujedinjenom Kraljevstvu (+14%) te Sloveniji (+13%). Hrvatska 2013. godine nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem, a posljednje dostupni podaci pokazuju da 39 posto građana najnovije članice Unije smatra da je siromaštvo i glad problem broj jedan. Ipak, rekorder je Grčka gdje ovo problemom broj jedan ističe čak 91 posto građana.

Spomenute klimatske promjene razlog su zabrinutosti 39 posto Šveđana i to je u odnosu na 2011. porast za devet posto, a porast zabrinutosti građana zabilježen je i u Austriji (+5% na 24%). Najveći pad broja onih koje brinu klimatske promjene zbilježen je u Španjolskoj, na Cipru, u Latviji, Litvi, Poljskoj i Sloveniji. Da bi klimatske promjene mogle postati najveći problem Europe strahuje 16 posto Hrvata.

Najveći porast broja zabrinutih zbog ekonomske situacije zabilježen je u čak 25 od 28 zemalja članica EU, optimistični su trendovi zabilježeni tek u Danskoj, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Najveći pesimizam vlada među građanima Italije (+23%), Cipra (+18%), Estoniji (+17%), Češkoj (+16%), Slovačkoj (+15%) i Francuskoj (+14%). U Hrvatskoj je 2011. ekonomskom situacijom bilo zabrinuto 29 posto građana, no koliko je taj broj u dvije godine narastao u našoj zemlji Europska komisija nije objavila.

Na razini cijele EU zabilježen je u posljednje dvije godine i porast straha od oružanih sukoba i širenja nuklearnog naoružanja te manja zabrinutost od širenja zaraznih bolesti.

Eduard SOUDIL
strah od terorizma

Da je međunarodni terorizam sve veći europski problem smatraju građani Belgije, Litve, Latvije, Luksemburga, Mađarske i Nizozemske, dok je na razini cijele Europske unije strah od terorizma pao za prosječnih tri posto. Najveći pad zabrinutosti od terorističkih akcija zabilježen je u Bugarskoj, Italiji i Slovačkoj.

BROJKE

l 91% Grka misli da je najveći

problem glad i siromaštvo

l 88% Ciprana smatra da je

najgora ekonomska situacija

l 81% Šveđana kao problem

broj jedan ističe klimu

l 48% Maltežana misli da

su najopasniji teroristi

l 48% Bugara kaže da su

oružani sukobi glavni problem

l 34% Rumunja strahuje

od širenja bolesti

l 40% Danaca strahuje od

nastavka rasta svjetske populacije

l 26% Šveđana boji se

širenja nuklearnog oružja

Možda ste propustili...