Ekonomija
EUROPSKA UNIJA OTVORILA NOVE MOGUĆNOSTI

Tvrtka Delecto izrasla u vodećeg ponuđača opreme za zaštitu na radu
Objavljeno 10. ožujka, 2014.

Za poslovni tandem Darko Budimir i Mario Buljan, vlasnike tvrtke Delecto d.o.o. za trgovinu i usluge Antunovac, koja nudi kompletan program opreme zaštite na radu, recesija i ulazak u članstvo Europske unije pokazali su se kao dobri saveznici.

Prvo, jer u doba krize gospodarski subjekti su počeli voditi računa o troškovima, odnosno cijena svakog artikla koji se mora nabaviti, pa tako povoljne ponude ovog tandem nisu bile zanemarive. S druge strane, članstvo u EU i prilagodba tome zakonodavstvu, veliki segment posvećuje upravo sigurnosti na radu, što im je dodatno išlo na ruku.

- I to je na neki način rezultirao time što smo od početka godine otvorili i novi segment u našem poslovanju, u Osijeku smo otvorili maloprodaju, kaže Budimir, pa priču vraća na početak. Ona je, naime, vezana za njihov susret u laslovačkoj tvrtki Prvi maj, koja se bavi - proizvodnjom radne odjeće. Uvidjevši da u toj priči ima prostora, početkom 2009. godine odlučuju se baviti ponudom radne i zaštitne opreme, shvativši kako zaštitu ne čine do tada uvriježeno kombinezoni i eventualno cipele sa zaštitom.

- Otvorili smo cijeli jedan novi segment ponude za domaće tržište jer, izuzme li se odjeća, 90 posto potrebne zaštite se uvozi. Kako svaka tvrtka zasebno ne bi lutala istražujući gdje što ima, mi smo se odlučili tu ponudu okrupniti pod našom tvrtkom - kaže Buljan. I vrlo brzo uspijevaju u svome naumu, danas imaju u ponudi 1.300 različitih artikala. Primjerice, samo u segmentu zaštite glave ima šest cjelina, počevši od kaciga, zaštitnih naočala, respiratorne zaštite ili pak zaštite za sluh... Ili, pak, u ponudu rukavica imaju bar 50 vrsta različitih specijaliziranih rukavica, potom je tu ponuda jednokratne zaštite... Krenuli su kao veleprodaja, zdrav rast poslovanja ali i interes tržišta doveli su do toga da su otvorili maloprodaju. Ali bila je to i nužnost kako bi kupci na jednom mjestu mogli vidjeti što je sve u ponudi. Rast je doveo i do zapošljavanja, oprezan, jer doista nisu vremena za megalomaniju. Zaposli su jednu djelatnicu po principu “rada za 1.600 kuna”, nakon godine dan pokazalo se kako ima potrebe za tim stalnim radnim mjestom. Sada će uz nju uzeti još jednu “naučnicu”.

U pet godina svoga poslovanja tvrtka Delecto dosegnula je status najvećeg ponuđivača opreme za zaštitu na radu na istoku Hrvatske.

Dario KUŠTRO
Uspjeh i na natječajima

- Ono što nam je važno, imamo pokazatelje jednog zdravog organskog rasta. Nismo strateški vezani ni uz jednog dobavljača, naime, naš najveći dobavljač čini oko pet posto naše ukupne prodaje - kaže Budimir. Ovako osnaženi počinju se i pojavljivati na javnim natječajima, jedan od posljednjih koji su dobili je godišnji ugovor za Crosco, članicu Ina grupe koja se bavi istraživanja naftnih polja. U segmentu zaštitne odjeće, kao partner u proizvodnji pojavljuje im se i Prvi maj iz kojega su nedavno zajedno potekli.

1.300

različitih artikala za zaštitu na radu danas je u ponudi antunovačke tvrtke Delecto

Najčitanije iz rubrike