Novosti
MOŽE LI BITI DRUKČIJI OD MLADENA BAJIĆA?

Na čelu Uskoka Dinko Cvitan “udara” i na vladajuće SDP-ovce - Merzel i Sabu
Objavljeno 8. ožujka, 2014.
Nadajmo se da Cvitan neće biti “okruglo kamenje koje vjetar valja po dolu”

Vezani članci

PODRŽALI KANDIDATA ZA DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Cvitan: Radije bih u zatvor nego gulio krumpir

Vrlo dobar dojam stvoren je u javnosti u ovih nekoliko dana o Dinku Cvitanu, novom glavnom državnom odvjetniku. Ako je to doista tako, šteta je što bar dio tih pozitivnih impulsa kroz međusobnu suradnju nije uspio dosad prenijeti na svoga prethodnika Mladena Bajića.

On je, naime, DORH posljednjih godina odveo u smjeru čija je posljedica da ih dobar dio građana vidi kao instituciju koja se bavi isključivo ljudima u sukobu, ili bar ne u dobrom odnosu s onima koji su u tom trenutku na vlasti. Ili kako bi to rekao laburist Dragutin Lesar, “dosad su radili u duetu, prateći jedan drugog, ako se to nastavi, onda je to politika kontinuiteta”.

Želja većine građana ipak nije da se takav rad DORH-a, iza kojega se jasno nazire ruka vladajućih, nastavi. Uostalom, i Bajić se na početku karijere znao razmetati velikim riječima, a poslije mu je svaka vlast bila nedodirljiva, čak i Sanaderova pa se na “dragog Ivu” obrušio tek kada je ovaj ostao bez ikakve zaštite. Nadajmo se da Cvitan neće biti “okruglo kamenje koje vjetar valja po dolu”, ma koliko ta funkcija bila sama po sebi usko vezana i s politikom. “Vjerujem da će Cvitan imati dovoljno osobne hrabrosti i profesionalne mudrosti da drži na adekvatnoj distanci eventualne političke naloge koji bi mogli dovesti u pitanje samostalnost i neovisnost DORH-a i da će znati uspostaviti onu nužnu sterilnu zonu”, rekao je njegov nekadašnji šef u Uskoku Željko Žganjer.

Od onoga što se o 55-godišnjem Cvitanu (rođenom u Zagrebu), zna, ili se može pročitati, treba reći da je prije raspada Jugoslavije radio u Tužiteljstvu. Kako piše Globus, 1990. svojevoljno je napustio državnu službu i krenuo u odvjetništvo, ali je to zbog pravila struke morao napraviti izvan Zagreba - u Daruvaru. Kada su mu u rujnu 1991. granate uništile ured, vraća se obitelji u Zagreb, jer mu Odvjetnička komora ipak dozvoljava preseljenje posla. U Sunce osiguranju Jake Andabaka 1999. zapošljava se kao šef pravnih poslova. U državnu službu vratio se 2003. godine. Ubrzo je premješten u Uskok, početkom 2004. postao je Žganjerov zamjenik, a 2005. i v.d. ravnatelja. Ravnateljem Uskoka imenovan je 2006. godine, a u svibnju 2010. dobija novi mandat.

U medijima je opisivan kao “pouzdan i strastven”. Uskok je pod njegovim vodstvom pokrenuo istragu o SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel, a podignuli su i optužnicu protiv gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

Nedavno je naglasio značaj političke volje iskazan 2009. u davanju antikoruptivnog alata, jer bez toga mnogi slučajevi ne bi bili procesuirani. “Iako je postalo normalno da na sudu završavaju visoki dužnosnici, to nije normalno, jer jedno je što 'svi sve znamo', ali dokaze nije lako prikupiti, posebice bez 'žive riječi'”, rekao je.

Igor BOŠNJAK
Stopostotna potpora Sabora

Tek ćemo vidjeti koliko će Bajić imati utjecaja na Cvitanov rad, kako mediji nagađaju, jer ostaje u DORH-u kao zamjenik. Sabor je Cvitanu jučer ukazao stopostotnu podršku. On je ovih dana iznio svoj plan za DORH - nastavit će borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ustrajati na rasvjetljavanju ratnih zločina te osnažiti županijska državna odvjetništva, kako bi suzbio tzv. “lokalne šerife”, što je već izazvalo negativne reakcije Udruge gradova. “Spreman sam suočiti se sa zadacima i izazovima koje ova dužnost donosi. Mnogi smatraju u svojim raspravama da je to jedna od najužarenijih stolica ili fotelja u Hrvatskoj, kako neki vole reći. Nema fotelja, nego stolica. Ponavljam, svjestan sam i spreman sam prihvatiti se ove odgovorne zadaće”, ističe Cvitan, koji na novu dužnost stupa 24. travnja. Na čelu Uskoka naslijedit će ga Tamara Laptoš.

Jedno je što 'svi sve znamo', ali dokaze nije lako prikupiti, osobito bez 'žive riječi'