Ekonomija
NOVE INVESTICIJE

Slavonija dobiva centar za distribuciju voća i povrća
Objavljeno 17. veljače, 2014.
Regionalni distributivni centar gradit će se u Slobodnoj zoni Osijek

OSIJEK – Gradnja regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, prijeko potrebnog za snažniji razvoj slavonsko-baranjske poljoprivredne proizvodnje, dobila je konkretne okvire.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić nedavno je potpisao Sporazum o tehničkoj suradnji koju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodjeljuje Županiji. To je novi korak u realizaciji projekta koji će već u početku osigurati desetke novih radnih mjesta te donijeti sigurnost proizvođačima za plasman svojih proizvoda.

Vrijednost investicije, koja se planira najvećim dijelom isfinancirati iz fondova EU, kretala bi se između 50 i 70 milijuna kuna.

Smanjit će se uvoz

Poslovni prostori distributivnog centra gradit će se na prostoru Slobodne zone Osijek koja je u vlasništvu Osječko-baranjske županije, koja okuplja najveći broj proizvođača voća i povrća, a svojim kapacitetima i uslugama zadovoljit će potrebe svih proizvođača iz Slavonije i Baranje.

- Regionalni distributivni centar za voće i povrće sadržavat će različite tehnologije hlađenja od ULO režima do komora za smrzavanje voća i povrća, što je posebno važno za našu zemlju jer bi to trebalo utjecati na smanjenje uvoza. Primjerice, poznato je da se iz Srbije uvoze neke vrste kao grašak, šljive i slični proizvodi kojih kod nas već ima ili može biti u izobilju - navodi Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, i dodaje da bi cijela investicija trebala biti završena za najmanje dvije godine.

Već se provode ankete

Već se provode i ankete među proizvođačima voća i povrća kako bi se precizirao potrebni kapacitet, namjena i tehnologija distribucijskog centra. Do konačnih podataka doći će se i povezivanjem podataka o proizvodnji, potrebama i planovima velikih poljoprivrednih proizvođača (Žito, Belje, Osatina, Matijević, Kanaan) te malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, klastera, zadruga i udruga.

Projekt Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće podržan je i u ostalim županijama istočne Hrvatske, a tehničku pomoć je već odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Nadalje, financiranje potrebnih edukacija, opremanja, kao i projekta navodnjavanja bazira se na Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske koji teži 2,5 milijarde kuna, a provodit će se u 18 mjera. Kako bi taj program dospio do svih krajnjih korisnika te se osiguralo njegovo provođenje i povlačenje sredstava iz fondova EU za potrebe proizvođača u istočnoj Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija pokrenula je niz aktivnosti koje su prezentirane na nedavnom sastanku čelnika Županije s gradonačelnicima i načelnicima svih općina u Županiji. Takav pristup podržava Ministarstvo poljoprivrede, što je dodatno jamstvo da će se uspjeti pripremiti zainteresirane krajnje korisnike na ispunjavanje obrazaca i pripremu dokumentacije za korištenje sredstava iz fondova EU.

Pojedinačno prate svaku mjeru

- Još prije deset mjeseci u Županiji smo organizirali sastanak i dogovorili da naši stručnjaci pojedinačno prate svaku mjeru te prikupljaju podatke kako su te mjere bile korištene u drugim članicama EU. Na taj način saznajemo kako što bolje iskoristiti sredstva EU fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju. Ona su doista velika, no koliko ćemo ih iskoristiti ovisi o našim znanjima, projektima i umijeću - kaže župan Šišljagić, te dodaje da je u taj proces potrebno uključivanje cjelokupne znanstvene i stručne javnosti te pouzdano i precizno informiranje javnosti, što se također pokrenulo.

Zdenka RUPČIĆ

Gradnjom sustava navodnjavanja podići će se proizvodnja hrane i energije

- OBŽ također planira izgradnjom sustava navodnjavanja podići proizvodnju hrane i energije. Imamo 12 projekata sustava za navodnjavanje na 30.000 ha. Od 2015. godine u mjerama Programa ruralnog razvoja lokalna samouprava moći će sufinancirati projekte navodnjavanja te bi tako OBŽ mogla biti investitor gradnje sustava za navodnjavanje u vrijednosti od čak milijardu kuna. Naime, za svaki sustav na raspolaganju će biti 15 milijuna eura ili 100 milijuna kuna po sustavu - rekao je Kraljičak.

Besplatna edukacija

- Smatramo da neće biti dovoljno javnost informirati preko reklama na TV i radiopostajama i letaka, pa smo predložili Ministarstvu poljoprivrede da preko Zajednice županija ponudimo pomoć - infrastrukturu i ostalo - ističe Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije. U sve općine i gradove u Županiji poslana je anketa s prijedlogom 20 tema koje znanstvenici i stručnjaci s područja Županije mogu obraditi kroz radionice koje bi se financirale iz EU fondova pa bi bile besplatne za polaznike.

50 do 70

milijuna kuna iznosit će gradnja centra za voće i povrće

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike