Novosti
IZBORI ILI FARSA

Izbor novog predsjednika HGK po poslovniku krojenom za Nadana Vidoševića
Objavljeno 7. veljače, 2014.
Glavnim kandidatom mnogi vide Damira Kuštraka

Tko će sjesti u vruću stolicu predsjednika Hrvatske gospodarske komore može se samo nagađati, a kandidata je dosta.

Propozicije javnog poziva koje je jučer objelodanio Upravni odbor Komore govore da na to mjesto može biti izabran hrvatski građanin, ugledni gospodarstvenik ili stručnjak iz područja gospodarstva, sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem. Pritom mora imati najmanje 15 godina radnog staža, od kojih najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu te aktivno govoriti engleski jezik. Naravno, takva osoba mora imati i dokaz da nije kazneno osuđivana.

Tko će se kandidirati za predsjednika HGK za sada se samo nagađa. Sabina Škrtić, privremena predsjednica HGK, neće se javiti na natječaj. Mnogi glavnim kandidatom i vjerojatnim novim predsjednik HGK vide Damira Kuštraka, sadašnjeg potpredsjednik Agrokora i uspješnog predsjednika Uprave Medike d.d. Zagreb od 2004. do 2008. godine. Tu je svakako i HNS-ov ekonomski stručnjak i predsjednik Uprave Janafa, jedini Slavonac, dr. Dragan Kovačević. Očekuje se da će kandidaturu podnijeti i dr. Mladen Vedriš, sveučilišni profesor i makroekonomist koji je već na čelu Komore bio 1994. godine. Sve se više priča da će kandidat biti i Vladimir Ferdelji, do 2011. godine dugogodišnji predsjednik Uprave zagrebačkog Eletko-kontakta. Očekuje se i kandidatura prof dr. Ljube Jurčića, uglednog hrvatskog ekonomskog analitičara, a možda i Darinka Bage, prvog čovjek zagrebačkog Končara.

Kako ističu u Poslovnom dnevniku, Statutom HGK propisani su novi, iznimno visoki kriteriji za izbor predsjednika, a Poslovnikom o radu Skupštine pravila po kojima se on bira. Kako on nije mijenjan, što je u najmanju ruku neobično, to znači da je praktički usklađen, iako je Poslovnik donesen na početku 2012., a Statut je mijenjan dvije godine poslije. Dugim riječima, HGK će i svojeg novog predsjednika dobiti na temelju glasovanja prema pravilima iz Poslovnika o radu Skupštine HGK koji potpisuje bivši predsjednik Nadan Vidošević i koja su i “krojena” za njega.

Nikola VUKADINOVIĆ
javno glasanje

Ključnu ulogu u izboru predsjednika HGK imaju Upravni odbor, kojem je na čelu privremena predsjednica Sabina Škrtić, te Skupština. Upravni odbor će, dakle, i u ovom slučaju dati prijedlog Skupštini za izbor predsjednika HGK. O novom predsjedniku odlučit će članovi Skupštine javnim glasovanjem ako postoji jedan kandidat, odnosno tajno ako ih je više, a odlučujuća će biti natpolovična većina prisutnih.