Kultura
KULTURNA STRATEGIJA

Ham: Kultura treba biti motor razvoja osječkog gospodarstva
Objavljeno 5. veljače, 2014.
Nakon dorade Strategija će vrlo skoro ići na javnu raspravu

Nakon što je tim stručnjaka iz različitih kulturnih područja s Umjetničke akademije u Osijeku, predvođenih dekanicom Helenom Sablić Tomić, jesenas poslije nekoliko mjeseci rada izradio i predao opsežan dokument naslovljen "Kulturna strategija grada Osijeka 2014. - 2020. godine", on bi, nakon dorade u Gradu, uskoro trebao ići na javnu raspravu.

"U ovom dokumentu obuhvatili smo niz elemenata koji čine kulturnu sliku grada Osijeka. Ukratko, naša je ideja da Osijek 2020. godine zbilja postane kreativno raskrižje ne samo regionalne nego i europske kulture", rekla nam je jesenas dekanica, uz naglasak kako su strategiju pripremili predstavnici sva tri odjela Akademije - kazališnog, glazbenog i likovnog. Podsjetimo, izradu ovoga dokumenta naručila je prethodna gradska vlast u sklopu priprema za željenu kandidaturu Osijeka za dobivanje prestižne titule Europska prijestolnica kulture 2020., pa je zato ovom kulturnom strategijom obuhvaćeno baš navedeno razdoblje.

Zamjenik gradonačelnika zadužen za kulturu, Vladimir Ham, ni jučer nije želio iznositi detalje. "Ponavljam, vidi se da je Strategija pripremana ozbiljno i metodično. Naime, uz velike kulturne institucije, poput Hrvatskog narodnog kazališta ili Muzeja Slavonije, ona polaže dužnu pozornost i na druge komponente kulture, poput kulturno-umjetničkog amaterizma ili važnih manifestacija na ovom području. Kao konstitutivni faktor navedene su i manjine, što je vrlo važno. Osnovna misao vodilja je da kultura treba biti motor razvoja osječkog i regionalnog gospodarstva, što je u ovoj situaciji vrlo važno", navodi Ham. Prvobitni plan bio je da Strategija treba biti usvojena do kraja protekle godine, kako bi je mogli početi primjenjivati odmah od 2014., ali odlučili su biti temeljiti i ne žuriti.

"Cijeli dokument prvo su iščitale stručne službe Grada, a stalno razgovaramo i sastajemo se na tu temu. Svi iznose svoja zapažanja, prijedloge i eventualne primjedbe, a u iduća dva ili tri tjedna naše službe će je malo metodološki doraditi i odrediti financijske okvire. Tada slijedi javna rasprava, pa zato neću iznositi detalje prije vremena. U svakom slučaju, Strategiju planiramo usvojiti u prvoj polovici ove godine", najavljuje dogradonačelnik zadužen za kulturu.

Tomislav LEVAK
Osijek definitivno kandidat

Ham je potvrdio kako će se Grad Osijek kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. "Osijek će definitivno biti kandidat za ovu prestižnu titulu, a to će izrijekom stajati i u Strategiji", potvrđuje Ham. Kada je neki grad proglašen EPK-om, tijekom godine dana nastoji u najboljem svjetlu predstaviti svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu. "Prilika je ovo za nadogradnju vlastitih kulturnih temelja te kvalitativnu promjenu načina na koji svijet doživljava određeni grad, što nerijetko donosi i pozitivne turističke rezultate. Svaki grad imenovan Europskom prijestolnicom kulture za određenu godinu dobiva oko 1,5 milijuna eura za projekte i programe kojima će se predstaviti. Postoji niz komparativnih prednosti Osijeka u odnosu na druge hrvatske gradove koji će istaknuti svoju kandidaturu, poput Rijeke i Splita. Osijek je grad vrlo bogate kulturne povijesti te velikih potencijala za budući suvremeni kulturni razvoj", ističu u Gradu.

Helena Sablić Tomić

dekanica UAOS

Naša je ideja da Osijek 2020. godine zbilja postane kreativno raskrižje ne samo regionalne nego i europske kulture

Vladimir Ham

dogradonačelnik Osijeka

U svakom slučaju, Strategiju planiramo, nakon javne rasprave, usvojiti u prvoj polovici ove godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike