Sport
PRIPREMNA UTAKMICA U KOPRU

Bijelo-plavi protiv Crvene zvezde
Objavljeno 23. siječnja, 2014.
Kulešević mijenja sustav igre, pa će Osijek u proljeće najčešće igrati u formaciji 4-3-1-2

Nogometaši Osijeka tijekom boravka na pripremama u Novigradu odigrat će i jedan nešto drugačiji prijateljski susret.

Priča se zakotrljala neočekivano, ali je svakako zanimljiva jer će u ponedjeljak u Kopru bijelo-plavi odmjeriti snage s beogradskom Crvenom zvezdom. Bit će to prvi susret Osijeka i nekadašnjih klupskih prvaka Europe od raspada Jugoslavije.

- Otpao nam je susret protiv Pomorca u petak pa smo bili u potrazi za novim suparnikom. Trener Crvene zvezde je Slaviša Stojanović kojeg vrlo dobro poznajem i tako je došlo do dogovora da odigramo prijateljsku utakmicu - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Osječani su u prošlosti znali čak dijeliti i hotel s Beograđanima (u Mariboru u ljeto 2010. godine, nap.a.) ali tada nije došlo do odigravanja pripremne utakmice. Sada jest, a Crvena zvezda, iako danas nije ni blizu nekadašnjeg sjaja uvijek je dovoljno izazovan i intrigantan suparnik. Bez obzira na to što je riječ o pripremnoj utakmici.

I ta će vijest malo razdrmati uobičajnu rutinu na pripremama.

- Završili jedan i spremamo se za drugi trening. Ništa se posebno ne događa - kaže Kulešević.

Očito se u Novigradu živi “ludo i nezaboravno” kao što je i inače običaj tijekom priprema. Igrači su iscijeđeni naporima i nemaju baš želje za “izvanpansionskim aktivnostima”. Ovi danas nemaju ni love. Nekad, onoj velikoj igračkoj generaciji bijelo-plavih s početka ovog stoljeća, to nije bio problem. I nakon tri treninga dnevno znali su kidnuti u porečke “Tri murve”. Ah, oni su ipak bili posebni po svemu. Zato su valjda i ostavili vrlo duboke i pamtljive tragove u povijesti osječkog prvoligaša. Danas se sjetno vraćamo u to razdoblje.

No, od prošlosti se ne živi. Treba pogledati u budućnost, a ona bijelo-plavima ne nosi baš obećavajuće stvari. S obzirom na to da je na kormilo došao u “pol prvenstva” Kulešević će tek sad imati pravu priliku svoje zamisli provesti u djelo. Jesenas je morao mnogo toga rješavati u hodu, a to nije lako. Pravu sliku njegovih trenerskih zamisli trebali bismo vidjeti tek ovog proljeća. Za početak odlučio je promijeniti sustav igre, pa je s klasičnih 4-4-2 prešao na 4-3-1-2. Iskreno, logična odluka jer u nas se slabo rađaju potentni igrači koji mogu kvalitetno odraditi krilne pozicije.

- To će biti sustav igre u kojem ćemo sigurno igrati pred svojim navijačima. Već sam ranije rekao kako u Gradskom vrtu jednostavno imamo obvezu preuzimati veći rizik u igri. Jasno, na gostovanjima je moguća, ovisno o suparniku, promjena sustava igre - pojašnjava Kulešević.

Od sustava korisnije bi bilo ako bi uspio promijeniti navike i karakter momčadi. Osijeku nerijetko nedostaje odlučnosti i hrabrosti, a otud i dolaze svi ti silni problemi s realizacijom. Osijek, je nerijetko, zbog preoprezne igre stvarao vrlo malo prilika na utakmici pa nije uvijek samo problem u realizaciji već i u stvaranju igre koja donosi prilike. Ako se takav trend nastavi i ovog proljeća Osječanima neće biti dovoljan kvalitetan napadač-strijelac već će im trebati čudotvorac!

- Slažem se u stavu kako se za cijelu razinu u odnosu na jesen treba podignuti cijela momčad. U tom je ključ naše uspješnosti u polusezoni koja je pred nama - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor KELER
PRVA UTAKMICA TEK U SUBOTU

S obzirom na to da je otpao planirani susret protiv Pomorca, bijelo-plavi će prvi susret odigrati tek u subotu protiv slovenskog drugoligaša Ankarana. Nakon toga, do kraja priprema u Novigradu igrat će svaki dan.

- Jedino još razmišljamo o tome hoćemo li posljednjeg dana igrati protiv HIT Gorice. Te utakmice na kraju priprema uvijek znaju biti opasne zbog nervoze - zaključuje Kulešević.

Najčitanije iz rubrike