Kultura
TRIBINA “MRTVA MJESTA KULTURNE ŽIVOSTI”

Osijek - kandidat za europsku prijestolnicu kulture!?
Objavljeno 22. siječnja, 2014.

OSIJEK - Umjetnička akademija u Osijeku organizirala je još jednu tribinu u sklopu programskoga ciklusa pod nazivom Susreti u knjižnici, a ovaj je put naslovna tema bila “Mrtva mjesta kulturne živosti”.

Na tribini (u utorak, 21. siječnja) raspravljalo se o kvaliteti osječke kulturne scene, viziji kulturne politike Grada te o neiskorištenim potencijalima za dinamiziranje kulturnoga života u Osijeku.

Doc. Andrej Mirčev s Umjetničke akademije upozorio je na nedostatak ili bar nevidljivost snažnije nezavisne scene u gradu, a budući da živi u Rijeci, usporedio je ova dva grada i naveo kako se u Rijeci upravo događa “sinergija” nezavisne scene i Sveučilišta, uz infrastukturno posredovanje gradskih vlasti.

Andreja Čičak, studentica osječke kulturologije i suradnica svojedobnog portala “Kultura u Osijeku”, poručila je da internet ipak nije dovoljan sadržaj za mladež 21. stoljeća, no također je naglasila da nedostaje kulturnih sadržaja koji bi bili bliskiji senzibilizitetu mladih budući da je službena kulturna ponuda ipak za stariju, ozbiljniju publiku.

Dogradonačelnik Vladimir Ham, uz dogradonačelnika Denisa Ambruša, opisao je pozadinu “gradskog tima” za kulturu: od pritiska kulturnjaka na skroman proračun, do skromnog broja ljudi koji su u Poglavarstvu zaduženi za kulturu. No najavio je nužnost osnivanja i proširivanja Ureda za kulturu zbog procesa kandidiranja Osijeka za europsku prijestolnicu kulture. Upravo je spominjanje te informacije izazvalo ponajviše rasprave, te je u nastavku publika postavljala niz pitanja o (ne)realnosti te kandidature.N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike