Kultura
NOVI MUZEJ

Osječka Galerija pretvara se u Muzej likovnih umjetnosti
Objavljeno 15. siječnja, 2014.
Ove godine obilježava se 60 godina od osnivanja osječke Galerije likovnih umjetnosti

Već ovoga proljeća, u ožujku ili travnju, poznata zgrada u Europskoj aveniji 9, Osječanima znana kao sjedište Galerije likovnih umjetnosti Osijek, neće imati samo obnovljeno pročelje nego i – novo ime institucije.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, koja je osnivač i vlasnik Galerije, većinom glasova vijećnika prihvaćen je prijedlog odluke o promjeni naziva najveće galerijske institucije u istočnoj Hrvatskoj u – Muzej likovnih umjetnosti. Prije toga, na sjednici Upravnog vijeća Galerije, održanoj 12. studenoga, prihvaćen takav zaključak Stručnog vijeća Galerije od 21. listopada. "Galerija je ustanova koja niz godina obavlja muzejsko-galerijsku djelatnost, a ove godine obilježava se 60 godina od osnivanja Galerije kao samostalne ustanove i 50 godina od kada se nalazi i djeluje u današnjoj zgradi, nekadašnjoj Vili Neuman", stoji u obrazloženju toga prijedloga. Galerija je počela rad 1954. godine kada je iz Muzeja Slavonije izdvojena zbirka slika i osnovana je Galerija slika, a kasnije je djelovala pod današnjim nazivom Galerija likovnih umjetnosti. Osijek. "Promjenu naziva predlažemo jer je u svijesti posjetitelja došlo do isprepletanja značenja riječi 'Galerija' s ostalim izlagačkim prostorima u gradu koji nemaju muzejske zbirke kao temelj za diferenciranje vrijednosti i djelatnosti. U Osijeku trenutno postoji više galerija, no jedino Galerija likovnih umjetnosti, Osijek zadovoljava tri osnovna kriterija koji su ključni za određivanje ustanove kao muzeja - vlastiti fundus, vlastiti prostor, sredstva i opremu za rad te osposobljeno stručno muzejsko osoblje koje skrbi o umjetninama koje se u njoj čuvaju. U vremenu globalizacije, komunikacija s javnošću zauzima značajno mjesto te je nužna promjena naziva Galerije kako bi prezentacija i razumijevanje njene djelatnosti bili kompletni i efikasni", objašnjava ravnateljica Leonilda Conti. Ovoga tjedna stiglo im je rješenje Županije pa će uskoro na Trgovačkom sudu pokrenuti postupak registracije ove ustanove pod novim imenom. "Željeli smo da već 23. siječnja, kada se otvara izložba umjetničkih radova 20. stoljeća – slika, grafika, crteža i drugoga – imamo novi službeni naziv Muzej likovnih umjetnosti. No, pravna procedura malo se odužila, između ostaloga, prvo moramo donijeti i novi Statut ustanove kojega također mora odobriti Županija prije promjene imena. Zato je sve prolongirano za ožujak ili travanj", objašnjava ona. "Smatramo da je Muzej likovnih umjetnosti odgovarajući naziv i da je pravi trenutak za to, u godini kada obilježavamo dvije velike obljetnice. Uskoro ćemo predstaviti i logo u povodu 60 godina naše ustanove, a nakon promjene imena raspisat ćemo natječaj za novi logo budućeg Muzeja", najavila je Conti.

Tomislav LEVAK
Zgrada je sagrađena 1895.

Inače, neorenesansna zgrada Galerije podignuta je 1895., prema projektu arhitekta Josipa Vancaša (1859.–1932.). Sagrađena je kao obiteljska kuća za odvjetnika, dr. Dragutina Neumana i njegovu suprugu Adelu Neuman. Tijekom desetljeća mijenjala je namjene i vlasnike, a 1963. namijenjena je Galeriji likovnih umjetnosti Osijek. Zgrada ima 460 m² izložbenog prostora, 150 m² radnog prostora i 85 m² suvremeno uređenih depoa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike