Novosti
FARMAL PODMIĆIVAO LIJEČNIKE I LJEKARNIKE

Afera Hipokrat: Mito dosezalo
desetke tisuća kuna mjesečno
Objavljeno 29. prosinca, 2013.

Vezani članci

LIJEČNICIMA I LJEKARNICIMA DAVALI MITO

USKOK podignuo optužnicu u aferi Hipokrat, optužene 364 osobe!

ZAGREB - Sve zbog lake i brze zarade. Tako bi se moglo opisati ono što su umreženi liječnici, ljekarnici i farmaceuti činili godinama, a dio njihova ilegalnog djelovanja sažet je u optužnici podignutoj prije dva dana u "aferi Hipokrat". Mito koje se slijevalo iz farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega u džepove liječnika i ljekarnika koji su za uzvrat propisivali upravo njihove lijekove dosezalo je desetke tisuća kuna mjesečno. Osim skupih putovanja i pozamašnih iznosa u bonovima liječnici su si dodatno egzistenciju osiguravali i zapošljavanjem djece i rodbine preko veze.

Slučaj se počeo raspletati kada su istražitelji, nakon sumnji u primanje i davanje mita, na tajne mjere "prikopčali" dio Farmalovih prodajnih zastupnika. Riječ je o svojevrsnim trgovačkim putnicima koji su u liječničkim ordinacijama i ljekarnama nudili na prodaju upravo lijekove iz Farmalove proizvodnje. Oni, kao što je poznato, uglavnom rade na postotak, odnosno povećavaju vlastitu zaradu povećanjem prodaje lijekova. Kako bi ostvarili veću prodaju, počeli su, navodno još 2009. godine, nuditi liječnicima i ljekarnicima mito.

Farmalovi posrednici osim što su doista podmićivali liječnike i ljekarnike kako bi uzeli njihove lijekove, varali su i tvrtku za koju su radili. Tako je tijekom istrage koja je prethodila optužnici utvrđeno da su neki od njih bilježili prodaju lijekova koje stvarno i nije bilo čime su prijevarama dobivali bodove kod poslodavca i povećavali si bonuse.

U konačnici Farmalu je jedini cilj bio podizanje prodaje, na ovaj ili onaj način, te uvrštenje lijekova iz vlastite proizvodnje na referentnu listu HZZO-a, čime bi tvrtka automatski ostvarila bolji poslovni uspjeh.

Ovaj slučaj s do sada najvećom optužnicom što je u Hrvatskoj podignuta još mora proći sudsku provjeru, nakon koje će se znati s kojim će argumentima protiv farmaceuta i liječnika USKOK izaći na glavnoj raspravi.

I dok je Županijski sud u Zagrebu u ovom slučaju još na prostornim mukama, za sada je pronađeno privremeno rješenje za početak procesuiranja "afere Forex". U njoj je optužnicom obuhvaćeno desetak optuženika, no oštećenika koji imaju pravo pratiti proces je više od 600. Svi oni sredinom siječnja pojavit će se u dvorani Studentskog centra u Zagrebu.A.Raić-Knežević

Putovanje na kongrese nije mito

Istražitelji su u početku afere među zlouporabe u “aferi Hipokrat” uvrstili i brojne kongrese što ih je Farmal plaćao liječnicima i ljekarnicima koji su na njima sudjelovali. No taj dio optužbi za sada je ispao iz optužnice, jer je detaljnijom raščlambom zaključeno kako se ipak radilo o stručnim skupovima na kojima su zdravstveni djelatnici dužni sudjelovati, a bez pomoći proizvođača medicinske opreme i pripravaka odlazak na ta putovanja ne bi bio moguć. Međutim, malverzacijsko klupko bilo je mnogo veće jer se putovanja na destinacije gdje se nisu održavali nikakvi kongresi ni seminari nisu mogla opisati na bilo koji način osim kao čista korupcija.

Ostojić: Nikad nisam bio na Kubi

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odgovorio je na optužbe nekih liječnika da su mu farmaceutske tvrtke plaćale putovanja nazvavši ih glupošću i neistinom kojom se zagađuje javni prostor. Ostojić je kazao kako je za slučaj doznao iz medija i da je to tužna situacija za hrvatsko zdravstvo. “Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani. Stipendiju sam dobio na međunarodnom javnom natječaju Američke akademije gastroenterologije kao jedini predstavnik Europe”, kazao je Ostojić za HRT.