Regija
PROIZVOĐAČI PELETA

Hrvatske šume će im osigurati 70 posto sirovine
Objavljeno 30. prosinca, 2013.
Zaprijetili su da će proizvodne pogone preseliti u Srbiju

ŽUPANJA – Nakon pobune i najava da će proizvodne pogone iseliti iz Hrvatske, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić ipak je popustio proizvođačima peleta i odlučio im dati višegodišnje ugovore na drvnu biomasu. Peletari, koji kao i bioenergane također proizvode „zeleni“ energent samo u drugom obliku, mjesecima su upozoravali na to da su zakinuti, ostavljeni bez sirovine i bačeni na koljena. A isovremeno su Hrvatske šume nekim tvrtkama dale 14-godišnje ugovore na 70 posto energetskog drva u vlasništvu RH kao jamstvo za pokretanje još nepostojećih investicija za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora.

Kupnja sirovine isključivo na licitacijama za peletare je bila potpuno neprihvatljiva. Klaster proizvođača peleta od Vlade RH početkom rujna je zatražio da se proizvodnja tog energenta proglasi strateškim interesom za RH, što bi im dalo određenu sigurnost za kontinuitet proizvodnje i zadržavanje kupaca. Inicijativu su pokrenuli Mijo i Ivan Ćošković, vlasnici tvornice za proizvodnju drvenih peleta Šišarka u Županji, koji su zbog nemogućnosti nabave dostatnih količina sirovine najavili preseljenje proizvodnog pogona u Srbiju. Reagirao je tada i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, kojemu preseljenje vodećeg hrvatskog peletara u susjednu državu također nije bilo u interesu. Dao je potporu njihovom zahtjevu i ponudio pomoć u posredovanju između klastera peletara i Vlade RH.

– Naše su aktivnosti i razgovori dali rezultate i u Vladi su prepoznali da je riječ o izvoru energije velike dodane vrijednosti. Izborili smo se za desetogodišnje ugovore kojima će Hrvatske šume proizvođačima peleta osiguravati 70 posto potrebne sirovine, a ostalo ćemo sami nabavljati i kupovati u pilanama i na licitacijama, čime smo vrlo zadovoljni. Sada je to sasvim druga priča i više nema razloga za traženje alternativnih rješenja među kojima je najizvjesnije bilo preseljenje proizvodnje u Srbiju - kazao je Mijo Ćošković.

Ugovori će se s Hrvatskim šumama potpisivati svake godine, a peletari će morati poštovati sve stavke, što se tiče redovitog plaćanja i povlačenja ugovorenih količina, jer će im u suprotnome biti uskraćeni. Poslovnom 2013. godinom Ćoškovići su zadovoljni. Osim Šišarke, uspješno je poslovala i njihova tvrtka Šiška u Štitaru koja se bavi drvoprerađivačkom djelatnošću.

U tvrtki Alpi Aviation d.o.o., u Štitaru koja proizvodi ultralake avione, a koju je Mijo Ćošković osnovao s talijanskim partnerom, pojavili su se problemi s plasmanom i tržište je stalo. No, unatoč svim poteškoćama, Ćošković želi zadržati ovu proizvodnju i vjeruje da će se tržište ponovno otvoriti.

- Naći ću neko rješenje, možda se prebaciti na neki drugi program za avioindustriju. U svakom slučaju, nitko od 18 zaposlenika neće na ulicu, ako bude potrebno rasporedit ću ih u preostala dva pravna subjekta. Ali nastavljam se boriti, neću posustajati i uvjeren sam da rezultat ni ovaj put neće izostati - optmističan je Ćošković.

Prije dvije godine investirali su u novu halu od tisuću četvornih metara i počeli raditi kompletan avion, s ugrađenim motorom, spreman za polijetanje. Osnovna drvena konstrukcija aviona, izrađena od rezonantne smreke, umeće se u plastične odljevke posebno napravljene za krila i trup, a potom se ugrađuje motor i upravljačka ploča. Uređena je i pista za isporuku aviona, a potencijalni kupci prvenstveno su poslovni ljudi iz razvijenih država kojima je avion danas uobičajeno prijevozno sredstvo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

KUPNJA

sirovine na licitacijama za peletare je bila neprihvatljiva

Klaster proizvođača peleta je zatražio da se proizvodnja tog energenta proglasi strateškim interesom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike