Sport
NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR: DOMAGOJ VIDA

Žao mi Šimunića, ali i bez njega će borba za pozicije stopera biti velika
Objavljeno 28. prosinca, 2013.
Niko Kovač nas je vratio u život, u Brazilu nećemo biti prolaznici, tvrdi Vida

Uvijek ga je lijepo vidjeti opet! Domagoj Vida, hrvatski reprezentativac veći dio zimskog odmora proveo je u svojoj Slavoniji. Malo u Osijeku, a više u roditeljskom domu u Donjem Miholjcu. Jasno, kako to već doliči profesionalnim nogometašima, nije digao sve četiri u zrak, nego mu je odmor bio aktivan.

Osim što je pet dana boravio u Zagrebu, gdje je obavljao testiranja koja je zamislio hrvatski izbornik Niko Kovač, Vida se kao i svake godine spremno odazvao nastupu na osječkom humanitarnom turniru Osam kafića. Osim što je nastupom uveličao turnir, još jednom je dokazao i ljudsku veličinu potpomogavši tu humanitarnu akciju i osobnom donacijom.

Borba za povratak u momčad

Iza Vide nije baš idealna polusezona kada su u pitanju njegovi osobni ciljevi. U klubu Dynamo iz Kijeva izgubio je mjesto standardnog prvotimca, što se poslije odrazilo i na njegov status u reprezentaciji.

- Kada sam zimus prešao iz zagrebaškog u kijevski Dinamo, sve je išlo kao po loju. Bio sam standardan u prvoj momčadi, ali ljetos je u klub stigao novi stoper koji je ove jeseni imao više povjerenja kod trenera Olega Blohina. Odigrao sam 20-ak utakmica, ali kao i svaki sportaš želim više. Jasno da se taj moj status u klubu osjetio i u reprezentaciji gdje sam izgubio mjesto među 18 igrača - priča Vida.

Iako u ovom trenutku stvari za njega možda ne izgledaju najbolje, on nije od onih koji će se samo tako predati.

- Nisam opterećen svojim statusom i neće me to baciti u 'bed'. Uskoro nam počinju pripreme za nastavak prvenstva i učinit ću sve da na njih dođem spreman i upustim se u žestoku borbu za mjesto u udarnoj momčadi kijevskog Dinama. Ako mi to uspije, vjerujem kako ću opet biti u fokusu izbornika Nike Kovača.

Kijevljani nisu baš najbolje otvorili sezonu. U startu su imali veliki zaostatak za svojim najvećim konkurentom Šahktarom iz Donjecka, ali slika se na kraju jeseni znatno popravila.

- Malo smo sporije startali, ali smo u završnici uspjeli puno toga nadoknaditi i na zimsku stanku otići kao drugi s pet bodova zaostatka za Šahtarom. Ukrajinska liga je vrlo jaka i uz nas i Šahtar u borbi za naslov su i Metalist, te Dnjipro i Čornomorec. Bit će uzbudljivo u proljeće.

Teške kvalifikacije

Na reprezentativnom planu godina koja je iza nas bila je vrlo turbulentna. Drugi put u povijesti hrvatska reprezentacija je mijenjala izbornika u tijeku kvalifikacijskog ciklusa, a plasman na SP u Brazil sljedećeg ljeta izborili smo kroz dodatne kvalifikacije s Islandom.

- Bilo je zbilja turbulentno, ali na kraju je najvažnije da smo se plasirali. Igrama protiv Islanda pokazali smo kako nam je mjesto na svjetskoj smotri, a sad kad smo već stigli tamo, uvjeren sam kako nećemo biti obični prolaznici.

Vratimo se mi kvalifikacijama. Nakon pobjede protiv Srbije u Zagrebu u ožujku sve je nekako krenulo nizbrdo. Koji su razlozi tog iznenadnog poniranja?

- Ne znam, stvarno ne znam. Puno smo razgovarali u svlačionici o tome, analizirali probleme i nismo našli pravi odgovor. Takve se stvari u nogometu događaju, ali ne treba se sad na to vraćati. Prošlo je, igrat ćemo u Brazilu i to je najvažnije.

Čini se kako je bivši izbornik Igor Štimac imao više povjerenja u njega negoli novi šef Niko Kovač.

- Ne bih to tako gledao. O.K., bio sam na tribinama u utakmicama protiv Islanda, što je najteža stvar za igrača, ali mislim kako je to usko povezano s mojim statusom u Kijevu. Drugi dio sezone koji slijedi prilika je da promijenim sve. Kovač nas je vratio u život, vratio samopouzdanje koje je bilo poljuljano i zato imamo maksimalno povjerenje u njega i njegove odluke.

Brazil je favorit, ali…

Ulazak u roster za SP u Brazilu možda mu je svojom nepromišljenošću olakšao i najiskusniji reprezentativni stoper Joe Šimunić. Zbog izvikivanja neprikladnih parola nakon susreta s Islandom Joe je drastično kažnjen i neće zaigrati na SP-u. Je li to Domagojeva prilika?

- Prvo moram reći kako mi je strašno žao Joea. Veliki smo prijatelji i on je pravi profesionalac. Neću ulaziti u razloge njegova nastupa nakon Islanda, a što se mjesta u reprezentaciji tiče, mogu samo reći kako će borba za stoperske pozicije biti velika. Međutim, daleko je još lipanj i svašta se može dogoditi. Najvažnije je da ostanemo svi zdravi te da izborniku ostane mogućnost povesti u Brazil doista najbolje što hrvatski nogomet ima.

Puno je prijepora oko snage naše skupine na SP-u. Brazil, Kamerun i Meksiko izazovni su suparnici. Jedni misle kako je skupina grozno teška, dok oni optimističniji tvrde kako je definitivno prolazna. Tu je i činjenica kako se Hrvatska kroz prvi krug SP-a nije probila od 1998.

- Po meni ta je skupina među težima. Brazil je domaćin, a i da nije, uvijek se ubraja u najuži krug favorita na World cupu. Bit će veliki izazov s njima otvoriti prvenstvo. Kamerun i Meksiko su reprezentacije za respekt, ali i mi smo. Sad opet vjerujemo u sebe, a osobno mislim kako nam drugi krug uopće nije nedostižan. Vrijeme je da skinemo to prokletstvo prvog kruga. Iskreno, ako budemo svi zdravi, uvjeren sam kako u Brazilu možemo napraviti dobar rezultat - zaključio je Vida.

Dalibor KELER
Teško mi je gledati Osijekove muke

Vida je iskorak na veliku nogometnu pozornicu napravio iz Gradskog vrta. Njegov je transfer u Bayer iz Leverkusena u ljeto 2010. najveći (2,4 milijuna eura) koji je NK Osijek napravio u posljednjih deset godina. Vida je ostao privržen bijelo-plavoj boji i zbog toga s nespokojem promatra što se događa u Gradskom vrtu.

- Teško mi je gledati muke kroz koje NK Osijek prolazi danas. I u vrijeme dok sam ja igrao bilo je problema, ali ni izbliza ovakvih. Mislim da klub ne zaslužuje ovo što mu se događa. Vjerujem kako će se naći način da se situacija stabilizira jer to bi trebao biti interes ne samo Osijeka i Slavonije već i Hrvatske s obzirom na to koliko je NK Osijek dao.

PROSVJEDI U UKRAJINI

U Kijevu nema mira. Prosvjedi zbog odluke ukrajinske vlade da se približi Rusiji, a ne EU traju već dugo vremena, a Domagoj je sve to imao prilike vidjeti na mjestu događaja.

- Živim u samom centru Kijeva, 500-tinjak metara od trga na kojem se svakodnevno prosvjeduje. Normalno da sam sa zanimanjem to pratio. Bilo je barikada, svega, a kad si nepristran u svemu tome, doživljaj dobije novu dimenziju.

Je li se osjećao ugroženim?

- Ne. Nijednog trenutka ništa nije izmaknulo kontroli.

MESSI JE NAJBOLJI NA SVIJETU

Kada smo ga upitali tko je za njega najbolji igrač na svijetu u ovom trenutku, Domagoj nije previše dvojio.

- Za mene je to Leo Messi. Strašno mi se sviđa njegov način igre. Okomito ravno na vrata bez oklijevanja - kaže Vida.

KAKO ČUVATI SUAREZA?
Opalio bih ga iza uha!

Posljednjih mjeseci u centar pozornosti svjetske javnosti stigao je Luis Suarez. Sjajni Urugvajac u dresu Liverpoola uspio je svojim igrama zasjeniti čak Messija i Ronalda. Postoji li uopće recept za zaustavljanje takvih „zvijeri“? Kako bi se Domagoj obračunao s njime.

- Uh, sad si me baš našao. Ne znam, opalio bih ga iza uha - kroz smijeh je ispalio Vida.

Zgodno rješenje, ali potreban je oprez s obzirom na to da Suarez zna ugristi!

21

nastup skupio je Domagoj Vida za hrvatsku nogometnu reprezentaciju od debija 2010. godine u prijateljskoj utakmici protiv Walesa u Osijeku.

90

puta Vida je nosio dres NK Osijek. Valjda će biti prilike da u budućnosti tu brojku pretvori u troznamenkastu.

Protiv Islanda na tribinama

Nastupima u klubu Vida će osigurati i Kovačevo povjerenje

Možda ste propustili...

TEŠKO JE IZABRATI DOBROG DOMAĆINA IZMEĐU PUNO PONUDA

Više od deset zemalja želi Olimpijske igre 2036.

Najčitanije iz rubrike