Ekonomija
GOSPODARSKO VIJEĆE

Kovačević: Osim poljoprivrede, sve gospodarske djelatnosti bilježe gubitke
Objavljeno 13. prosinca, 2013.
Posebno lošim smatra se to što je prerađivačka industrija ostvarila 700 milijuna kuna gubitka

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije i tijekom 2013. godine poslovalo je s ozbiljnim, možda do sada i najvećim, teškoćama.

Gotovo svi pokazatelji u prvih šest mjeseci, osim insolventnosti, su u padu. Ranijih godina nismo bili zadovoljni ostvarenim ukupnim godišnjim prihodom od oko 24 milijarde kuna, smatrajući ga stagnirajućim, no ako 2013. godinu uspijemo završiti s rezultatom blizu toga iznosa, to bi se moglo smatrati velikim uspjehom, naravno uz okolnost da 1,3 milijardi kuna konsolidiranog gubitka u prvom polugodištu, svedemo na osjetno manji volumen. Istaknuo je to na jučerašnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Osijek njezin predsjednik, Zoran Kovačević. Pritom je dodao da ohrabruje činjenica što je gospodarska struktura Osječko-baranjske županije zadržana, tako da i dalje prerađivačka industrija drži 28-postotni udjel, poljoprivreda oko 25 posto, 20-ak posto trgovina te građevinarstvo i industrija građevinskih materijala 11 postotni udjel. Osobito zabrinjavajućim podatkom istaknuo da je jedino poljoprivreda zabilježila rast ukupnog prihoda te ostvarila dobit, dok sve ostale grane bilježi pad prihoda i gubitak u poslovanju. Posebno pak lošim podatkom smatra što je prerađivačka industrija ostvarila oko 700 milijuna kuna konsolidiranog gubitka, gdje prednjači proizvodnja papira, prehrambena industrija, a slijede proizvodnje građevinskih materijala i namještaja. Ipak tješi činjenica da su veliki sustavi, odnosno tvrtke koje su nositelji tih sektora, još uvijek u relativno dobrom stanju. Kovačević je istaknuo i zabrinjavajući pad investicija u dugotrajnu imovinu u gotovo svim djelatnosti za gotovo 17 posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Dodao je i da županijska robna razmjena s inozemstvom u prvih šest ovogodišnjih mjeseci također bilježi deficit, s dosta lošim izgledom da se on eliminira do kraja godine.

- No, bez oporavka dvije županijske grane; proizvodnje prehrambenih proizvoda i proizvodnje papira), koje su su u prvih šest mjeseci izvezle robe manje za oko 45 milijuna dolara, to će biti teško ostvariti - rekao je on te dodao da ipak u tomu ohrabruje činjenica da je zadržan omjer udjela županijskog izvoza prema EU i Cefti, tako da su BiH i Srbija i nadalje na drugom, odnosno četvrtom mjestu zemalja s kojima ostvarujemo vanjskotrgovinsku razmjenu. Sve je to imalo i bitnog utjecaja na zaposlenost u županiji, tako da je u posljednih pet godina izgubljeno oko 15.000 radnih mjesta, a nezaposlenost se povećala za desetak tisuća osoba, što OBŽ svrstava u red hrvatskih regija s najvećom stopom nezaposlenosti od oko 30 posto. Kad je, pak, riječ o pozitivnim pokazateljima poslovanja županijskog gospodarstva, Kovačević je istaknuo da unatrag deset mjeseci insolventnost tvrtki značajno pada te da je 400 tvrtki manje u blokadama, odnosno s oko 1.400 pala ja na tisuću, i iznos blokada je smanjen za gotovo 500 milijuna kuna. To pak govori da su mjere Vlade RH na tom planu dale izvjesne rezultate, rekao je on, te dodao da u prilog tomu idu i predstečajne nagodbe.

- S područja naše županije 330 tvrtki dalo je prijedlog za predstečajne nagodbe u ukupnim iznosu od četiri milijarde kuna, od kojih je za njih 130 postignuta nagodba, što je vrlo dobro u odnosu na ostatak Hrvatske - rekao je Kovačević.

Nikola VUKADINOVIĆ
Državne investicije zamašnjak razvitka

Ni za sljedeću poslovnu godinu Kovačević nema povoljnijih prognoza. Posebno ga zabrinjava najava potrebe smanjenja deficita u državnom proračunu što će se, prema njegovim riječima, nedvojbeno prenijeti na standard stanovništva, dodatna otpuštanja pa i smanjenja plaća, što će imati dodatni utjecaj na potrošnju, a to će neizbježno za sobom donijeti i nove problema te biti veliki udar na potrošnju koja je ranije bila generator razvoja našeg područja. Pritom smatra da u nedostatku inozemnih ulaganja, bez pravih, i to velikih, državnih investicija na ovom području ne može doći do bržeg oporavka, a to i budući je teško očekivati da će se u većoj mjeri probuditi privatne investicije.

U PADU

Gotovo svi pokazatelji u prvih 6 mjeseci

Gotovo svi pokazatelji u prvih 6 mjeseci

Plakete i priznanja “jubilarcima”

Već po tradiciji, na kraju svake godine Županijska komora Osijek svojim članicama koje obilježavaju visoke jubilarne obljetnice svoga poslovanja uručujeposebne plakete uz čestitke na postignućima. Za 50 godina djelovanja i rada plaketa je dodijeljena Hrvatskom radiju Valpovština d.o.o. Valpovo. Za 60 godina djelovanja i rada priznanja su primili Našički vodovod d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti i Tvornica čokolade i bombona Kandit d.o.o. Osijek. Plaketu i priznanje za 70 godina neprekidnog djelovanja i rada Zoran Kovačević, predsjednik ŽKO, uručio je Radiju Osijek kao sastavnom dijelu HRT-a.

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike