Ekonomija
GRAŠEVINA CROATICA U VARŠAVI

Jedanaest vinara samostalno promovira svoja vina po EU
Objavljeno 10. prosinca, 2013.

Udruga Graševina Croatica nedavno se prvi put samostalno predstavila u Varšavi, što je bio i povod održavanju konferencije za novinare u Novinarskom domu.

O uspješnosti predstavljanja govorili su Igor Hruškar te glavni urednik najutjecajnijeg časopisa za promicanje vinske kulture u Poljskoj – Magazyna Wino Tomasz Prange-Barczyński, donedavno kum hrvatskim graševinama, direktor predstavništva HTZ-a u Poljskoj Bojan Baketa, profesor Edi Maletić, Robert Ślęzak - vrhunski kuhar iz Poljske s hrvatskom adresom te predsjednik Udruge Vlado Krauthaker.

Udruga Graševina Croatica predstavila se u Varšavi iznimnim graševinama svojih 11 članova na gala večeri “Magazyna Wino“. Predstavljena su vina Adžić: Graševina Hrnjevac 2012; vina Antunović: Premium Graševina polusuho 2010; Belja: Graševina vrhunsko 2012; Galić: Graševina vrhunsko 2012; Iločki podrumi: Graševina Premium 2011; Ivan Buhač: Graševina kasna berba 2011; Kalazić: Graševina vrhunsko polusuho 2011; Krauthaker: Graševina Mitrovac 2012; misna vina: Graševina kvalitetno 2011; Orahovica: Graševina kvalitetno 2012; te Zdjelarević: Graševina Special Selection.

- Profesor Edi Maletić održao je seminar o graševini kao najznačajnijoj bijeloj sorti kontinentalne Hrvatske, ali i vinski salon – prezentaciju vinara Udruge i vodećih uvoznika talijanskih, francuskih i mađarskih vina otvorenu za širi auditorij – rekao je Igor Hruškar iz PP-a Orahovica.

Časopis “Magazyn Wino” svake godine organizira gala večeru na kojoj okuplja vrh poljske eno-gastroscene, ali i drugih ljudi iz javnog, gospodarskog i političkog vrha zemlje kako bi se zahvalio na suradnji partnerima, odao priznanja i uručio nagrade najuspješnijim gastronomima, uvoznicima i distributerima, vinotekama, vinskim novinarima, sommelierima, šefovima najinovativnijih restorana i kuhinja u Poljskoj te blogerima i svima koji su neposredno i posredno vezani uz njihovu osnovnu djelatnost, a to je promicanje kulture stola s posebnim naglaskom na vino, edukaciju novog poljskog sofisticiranog potrošača te podizanje svijesti o vinu kao posebnoj kategoriji.

- Udruzi Graševina Croatica, osim što je dana prilika da se predstavi graševina kao sorta s odabirom najboljih vrhunskih i posebnih graševina članova Udruge, uručena je i posebna nagrada “Grand Prix Specialna“ kao potvrda prepoznatljivosti graševine - najznačajnije bijele autohtone sorte kontinentalne vinske Hrvatske - te značajnih iskoraka u proizvodnji vrhunskih graševina koje su vinari Slavonije, Baranje i hrvatskog Podunavlja napravili u posljednjih deset godina.

Poljska je 'nevinska' zemlja ako govorimo o vlastitoj vinskoj proizvodnji, iako ima nešto vlastitih nasada, potencijali za razvijanje vinogradarstva su relativno mali, rekao je prof. Edi Maletić, koji dodaje da je izuzetno pozitivno iznenađen poznavanjem vina poljskih vinara. Zemlja je to s pozitivnim stopama gospodarskog rasta čak i tijekom svih recesijskih godina. Prosječna kupovna moć Poljaka svake godine bilježi porast, a time se znatno mijenjaju i navike u konzumaciji alkoholnih pića. Naciji koja je bila poznata po konzumaciji jakih alkoholnih pića, do prije nekoliko godina konzumacija vina svodila se na poluslatka crna vina niže kvalitete. Međutim, današnji Poljak sve se više okreće vinu, a za dobra vina spreman je platiti srednje visoku, pa čak i visoku cijenu.

Slobodan KADIĆ
Iduće godine “En Premieur”

Nagodinu ćemo organizirati “En Premieur” kušanja mladih graševina iz berbe 2013. te crnih vina iz 2012. u suradnji s vinarima Srednje i Južne Dalmacije i možebitno s Vinistrom. Iako je Udruga još relativno mlada ima već nekoliko uspješnih promotivnih aktivnosti provedenih u Hrvatskoj, a nastup u Poljskoj prva je uspješnica u zajedničkim naporima osvajanja inozemnih tržišta. Inotržišta važna su i s aspekta plasmana, ali i u kontekstu upoznavanja emitivnih turističkih tržišta s izuzetnim turističkim potencijalima kontinentalne Hrvatske gdje su graševina i vinari Slavonije, Baranje i hrvatskog Podunavlja tek jedna od važnijih poluga razvoja - zaključio je Vlado Krauthaker.

Udruga Graševina Croatica sa sjedištem u Osijeku pojavila se zbog jedinstvene promocije vinske sorte graševine i razvoja vinskog turizma

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike