Sport
OTTO BARIĆ

Niko Kovač mora stvarati momčad, a ne loviti osminu finala
Objavljeno 10. prosinca, 2013.

Otto Barić vratio se iz Beča gdje je bio specijalni gost na proslavi 120. obljetnice nogometa u Austriji, gdje mu je uručeno priznanje za najboljega inozemnoga trenera svih vremena.

Iako bi njegovo golemo trenersko iskustvo još uvijek bilo od svesrdne pomoći mladim kolegama, Herr Otto je u Hrvatskoj u zadnje vrijeme više korisniji novinarima. Tema: Nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

- Kao prvo, velika je stvar igrati prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu - kaže Otto Barić.

Najvažnija utakmica

- Tu utakmicu gledat će više od dvije milijarde ljudi. Hrvatska je time počašćena, ali kad sudac da znak za početak utakmice ta će utakmica poprimiti sasvim drugi smisao. Ako izuzmemo značaj otvaranja Svjetskog prvenstva, mislim da bi Hrvatskoj bilo mnogo zgodnije igrati s Brazilom treću utakmicu u skupini, posebice kad bi iza Brazilaca bile dvije pobjede.

Ima li Hrvatska pravo razmišljati o pobjedi?

- Šanse su vječne. Prve utakmice na velikim natjecanjima često završavaju remijem. Na početku su svi jako oprezni, u takvim okolnostima i Hrvatska protiv Brazila može izvući "nulu", a u tom smo slučaju na konju.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Brazil apsolutni favorit, Hrvatska će plasman u osminu finala tražiti u dvobojima s Kamerunom i Meksikom?

- Apsolutno. Hrvatska može pobijediti i Meksiko i Kamerun, ali samo ako bude igrala dobro i snažno. S obzirom na klimatske uvjete, bit će teško i protiv Meksika i protiv Kameruna, jer njihovi igrači često igraju u takvim uvjetima. Treba, međutim, reći da Meksiko u ovom trenutku nije toliko jak, a Kamerun u aktualnoj momčadi ima mnogo isluženih igrača. Dakle, imamo šansu protiv obje reprezentacije.

Prilika mladima

Moral momčadi nešto je s čime se Kovač uhvatio u koštac na početku svojega izbornikovanja i uspješno obavio posao?

- S obzirom na dvije utakmice protiv Islanda, pogotovo onu zagrebačku, očito je da Hrvatska ima momčad. I ne samo to, Hrvatska u ovom trenutku ima nekoliko mladih igrača koji se do ljeta mogu jako razviti.

Na koje igrače mislite?

- U prvom redu na Kovačića, Vrsaljka, Rebića, Brozovića... Moramo se pozabaviti tim igračima da u lipnju budu sto posto spremni. Zašto to govorim? Zato što smatram da su u ovom trenutku u kadru igrači koji nam ne mogu maksimalno pomoći, ali njih ne želim spominjati. Za razliku od njih, Hrvatska će, opredijeli li se za mlade pojedince, dobiti kvalitetne igrače željne igre i napredovanja. To bi ujedno značilo i svojevrsno pomlađivanje momčadi koja se mora kvalificirati za Europsko prvenstvo 2016. godine. Kovač sve te igrače dobro poznaje, s nekima od njih surađivao je kao izbornik mlade U-21 reprezentacije, uvjeren sam da će ovo što ja sad spominjem vrlo ozbiljno shvatiti. Mislim da je to jedini ispravan put. Bilo bi lijepo da Hrvatska ostvari plasman u osminu finala, ali neće biti tragedija ako u tome ne uspijemo. Mnogo je važnije stvoriti momčad za budućnost, a sada je pravi trenutak, zaključio je Barić.

Marko CVIJANOVIĆ
Možda ste propustili...

BJELIN SPAČVA VINKOVCI DOČEKUJE VARAŽDIN 1930

Pobjeda bi mogla donijeti Europu u Vinkovce

Najčitanije iz rubrike