Ekonomija
REALIZACIJA PROJEKTA PANONIAN BEE

Laboratoriju PTF-a nova oprema za analizu meda
Objavljeno 2. prosinca, 2013.

OSIJEK - U okviru projekta Panonian Bee, čiji je cilj podizanje konkurentnosti pčelara u prekograničnom području Osječko-baranjske županije i Srbije, u laboratoriju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku postavljena je i puštena u rad oprema za analizu meda.

Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić podsjetio je na projekt u kojem će pčelari i ustanove s područja Osječko-baranjske županije povući oko 240 tisuća eura iz Europske unije, dok je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta 510 tisuća eura.

“Ova oprema pomoći će našim pčelarima u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovom plasmanu na tržište zemalja EU-a”, napomenuo je Šišljagić.

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, prof. dr. Drago Šubarić, kazao je kako je to treći laboratorij na fakultetu koji je opremljen uz pomoć Županije. Nakon laboratorija za analizu mesnih proizvoda te vina, sada se na PTF-u može na suvremenim uređajima analizirati i med.

“I do sada smo u našem laboratoriju mogli provoditi analize meda i drugih pčelinjih proizvoda, no s novom opremom provodit ćemo detaljnije analize s ciljem osiguranja kvalitete, odnosno sigurnosti proizvoda”, kazao je Šubarić.

Vrijednost opreme premašuje 300 tisuća kuna, a na fakultetu će se analize tijekom trajanja projekta obavljati besplatno, dok će potom laboratorij biti i u komercijalnoj uporabi za sve pčelare, uz, najavio je Šubarić, pristupačnu cijenu analize. I.Mikulić

NA NOVOJ OPREMI MOĆI ĆE SE OTKRIVATI I PATVORINe MEDA

Prof.dr. Ljiljana Primorac, voditeljica laboratorija, pojasnila je kako je u pitanju oprema koju bi svaki laboratorij koji se bavi kontrolom kvalitete i zdravstvene ispravnosti morao imati. Na novinarski upit kazala je kako će se na novoj opremi moći otkriti i velik dio patvorina meda.

510

tisuća eura ukupna je vrijednost cjelokupnog projekta Panonian Bee

240

tisuća eura iz EU fonda povući će pčelari i ustanove

300

tisuća kuna vrijednost je opreme za analizu meda

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike