Novosti
IZ STOŽERA OPET PORUČUJU:

“Problem dvojezičnosti još se može riješiti dijalogom”
Objavljeno 25. studenog, 2013.

Vezani članci

INCIDENT ZBOG REFERENDUMA O ĆIRILICI

U Mirkovcima zapaljen štand za prikupljanje potpisa

VUKOVAR – Stožer za obranu hrvatskog Vukovara smatra kako se problemi oko uvođenja dvojezičnosti u grad Vukovar još mogu riješiti dijalogom i obostranim razumijevanjem – poručeno je sa subotnje medijske konferencije kada je istaknuto i kako Stožer “poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti njihova prava”.

– Europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udio koji pripadnici manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom – ustvrdio je Vlado Iljkić rekavši kako je u Vukovaru problem što je “na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše”. Dodao je i kako nije dobra kruta primjena zakona, te kako se problem može rješavati u razgovoru s nacionalnim manjina.

– Pozivam Vladu RH da nam u tom smislu pomogne – rekao je. Na Stožerovoj konferenciji za novinare bili su i Đuro Biki i Eugen Nađ, pripadnici rusinske nacionalne manjine, a koji su podržali Stožer i usprotivili se nastojanjima Vlade za uvođenjem dvojezičnosti u Vukovar. Predsjednik Stožera Tomislav Josić je najavio kako će SOHV podnijeti kaznenu prijavu protiv policajca PU vukovarsko-srijemske zbog napada na branitelja Darka Pajčića prije desetak dana pred zgradom Policijske postaje Vukovar kada je Pajčić, u sukobu pri razbijanju dvojezične ploče, zadobio teške ozljede. Iz Stožera su zatražili trenutačnu suspenziju policijskog službenika, te još jednom ponovili zahtjev za ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Osvrnuli su se i na prikupljanju potpisa za referendum, kazavši kako još nije prikupljen dovoljan broj, ali i kako prikupljanje ide dobro iako, prema riječima Snježane Patko, na nekim lokacijama očekivano dolazi do provokacija koje su i prijavili policiji. Rekla je i da je dosad svoje potpise za raspisivanje referenduma dalo i 80 građana srpske nacionalnosti.

Dan nakon medijske konferencije Stožer se oglasio dopisom u kojem spominju cenzuru i navode kako su „skoro svi mediji“ propustili izvijestiti o dijelu u kojem je SOHV govorio o zaboravu jer, kako se navodi, danima nitko, pa ni novinari, nije pitao za Pajčića, koji je “brutalno pretučen”.S.Butigan

NA PP VUKOVAR DVOJEZIČNA PLOČA – ČETVRTI PUT

Na zgradu Policijske postaje Vukovar iznova je postavljena dvojezična ploča, s nazivom postaje na latinici i ćirilici, a učinjeno je to – četvrti put. Da je ploča ponovno postavljena tijekom petka potvrdila je Maja Marijana Barbarić iz odnosa s javnošću PU vukovarsko-srijemske. Inače, to je četvrti put da se dvojezična ploča postavlja na zgradu vukovarske policije – prvi put bila je razbijena početkom rujna tijekom prosvjeda vukovarskog Stožera, a drugi i treći put prije desetak dana kada je ploča bila razbijena grabljama da bi novu već sutradan razbio branitelj Pajčić.

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

Najčitanije iz rubrike