Novosti
352.677 NEZAPOSLENIH BILO JE JUČER U HRVATSKOJ

"Od države nema pomoći,
možemo se samo moliti Bogu"
Objavljeno 21. studenog, 2013.
Tražimo bilo kakav posao, pišemo stotine zamolbi, a dobivamo samo odbijenice

Vezani članci

POPIS STANOVNIŠTVA OTKRIO BIJEDNE UVJETE U KOJIMA ŽIVI DIO HRVATA

450.000 građana Hrvatske ne želi raditi, a čak 38.000 stanova nema zahod

Podaci kojima iz dana u dan svjedočimo ukazuju da je Hrvatska, kada je riječ o nezaposlenosti, posebice mladih, među najgorima u Europi.

Prije dva dana je u roku od samo 24 sata broj nezaposlenih povećan za doista strašnih - 1.000 osoba. No ljudi nisu brojke i iza svake od njih krije se jedna manje ili više potresna priča, ali i nikad izgubljena nada. Razgovarali smo s nekolicinom Slavonaca i Baranjaca o njihovoj potrazi za zaposlenjem.

“Država nas se planski riješila”

Pedesetogodišnja Osječanka Vera Lenđel je prije samo četiri mjeseca postala dio ovog poraznog broja nezaposlenih osoba.

- Ako me pitate znam li za taj broj, odgovor je pozitivan. Upravo zbog takvih stvari televiziju uopće ne gledam i ne gajim nikakvu nadu. Imam 29 godina staža i od srpnja sam na Zavodu za zapošljavanje. Znam da sam iz MK Slavonije, gdje sam radila 18 godina, došla na biro zbog države. Ona je kriva i ona nas se i planirala riješiti. To je sve napravljeno planski, i to ne samo za mene nego za brojne nezaposlene u Hrvatskoj - zaključuje Vera, koja još prima naknadu s biroa, no kako kaže, i tome će doći kraj. Prva tri mjeseca dobivala je 1.600, trenutno prima 1.100 kuna, što joj je, kaže, dostatno tek za plin. Za ostalo se, poput svojih dvjestotinjak kolega snalazi kako može, a s dozom ironije u glasu tek kaže da je sretna što nije prošla poput nekih od njih.

- Ima onih koji su prolupali i završili na psihijatriji. Čak ima nekih kojima je zatvaranje MK Slavonije bio okidač za moždani udar. Sve ovisi o tome koliko tko može podnijeti - ispričala je Lenđel, rekavši kako se nada da će kad-tad dobiti posao. Birati neće, no jedini uvjet koji ima je redovna isplata plaće. Kad su njezine mjesečne plaće u pitanju, kaže kako je dobila isplatu samo njih tri, a ostatak duga pretvoreno je u stečajnu masu.

- Do ožujka ću izdržati. Ako se do tada ništa ne riješi, otići ću kao sezonac raditi na more. Tamo mi je sin i nadam se nekom poslu. Već sama sebi idem na živce što sjedim nezaposlena kod kuće - kaže Lenđel.

Katica Oršolić iz Županje kaže kako je na burzi rada 25 godina, a javni radovi su joj ove godine napokon bili prvi pravi, iako privremeni posao. “Ako me pitate što sam po zanimanju, onda mogu reći da sam jedino kućanica, majka i domaćica. Kako da se uopće nadam bilo kakvom zaposlenju nakon toliko godina na birou? Uostalom, gdje naći posao u današnje vrijeme? Kada bi javnih radova u Županji bilo češće, možda bih se mogla nečemu i nadati”, kaže ona.

Odbijanje bez obrazloženja

Kada je prije petnaestak godina, za vrijeme progonstva, upisivala Učiteljsku akademiju u Zagrebu, ni sanjati nije mogla da će nakon povratka u Baranju moliti Boga za bilo kakav posao. “Da sam ostala u Zagrebu, sigurno bih radila”, priča 34-godišnja Belomanastirka Renata Bajić-Kočiš, jedna od više od 6.300 nezaposlenih Baranjaca. Godišnje napiše desetak zamolbi, većinom u predškolske ustanove diljem Baranje i Slavonije. “U većini slučajeva mi potencijalni poslodavac odgovori. Nažalost, negativno. No riječ je samo o šturim obavjestima da posao nisam dobila. Obrazloženja nema”, kaže, naglašavajući kako ima samo “mrvicu” radnog staža, u koji “upadaju” i javni radovi. Želja joj je da nadležni potiču i zapošljavanje starijih osoba s malo radnog staža.

- Tri godine sam na Zavodu za zapošljavanju, imam 12 godina staža, a u te tri godine dobila sam 200 odbijenica. Prvostupnik sam javne uprave, a posao osim u Vukovarsko-srijemskoj, tražim u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji - ističe 34-godišnja Vinkovčanka Marina Budimir. Kaže da joj je najgore kada joj u odbijenici navedu da “nije udovoljila formalnim uvjetima natječaja”, primjerice da nije poslala domovnicu ili presliku osobne iskaznice iako to u natječaju nije navedeno. “U nekim tvrtkama bilo je i posebnih zahtjeva koje sam odbila kao što je da me fotografiraju ili postavljaju pitanja o mom privatnom životu. Očajna sam situacijom, išla bih raditi izvan Hrvatske jer odlično govorim engleski i njemački, no zbog djece koja redovito pohađaju školu, a ja sam samohrana majka, ne mogu pronaći kombinaciju koja bi odgovarala i djeci i meni”, ističe.

Igor BOŠNJAK/Zdenka KNEŽEVIĆ/Marija MIHELIĆ/ Ivica GETTO/Roberta MESIĆ

ANTO BAOTIĆ

Županja

Tko danas još traži običnog radnika?

Županjac Anto Baotić je na Zavodu za zapošljavanje posljednjih pet-šest godina. “Radio sam u inozemstvu, i to privremeno i povremeno, kako sam se kada snašao. Nikakvom boljitku se ne nadam, jer tko danas traži običnog radnika? Gdje da nađem posao u Županji? Jedini privremeni spas su javni radovi, ali oni kratko traju. Nema mi druge nego opet tražiti bilo što u Njemačkoj, jer bar tamo radnika na 'baušteli' treba. Nadam se da ću uspjeti, jer kako živjeti bez posla? Ni do sada ne znam kako sam se snalazio, a sada, pred zimu, još je gore. Najteže je naći posao kad dođe zima, snijeg i kiša. Ljeti se još nekako i uspijem snaći”, ističe Baotić.

Kristina Belošević

Đakovo

Izgubila sam nadu

Četrdesetsedmogodišnja Đakovčanka Kristina Belošević izgubila je svaku nadu da će naći novi posao, a nakon što je prije gotovo četiri godine ostala bez radnog mjesta odlaskom Đakovštine d.d. u stečaj. U toj je tvrtki Kristina, po struci recepcionarka, provela 22,5 godina radnog staža, radeći kao telefonistica. “Do sada sam poslala desetak zamolbi za posao, javljam se gdje god čujem da se traže radnici, no neuspješno! Sve su to uglavnom bili natječaji za čistačice i upravo sada predajem novu zamolbu za posao čistačice u 'staračkom domu'”, kaže Kristina. Njena peteročlana obitelj živi od suprugove plaće i majčine mirovine. Kaže kako je svjesna da ima poslodavcima nepoželjne, “prestare” godine. “Moja generacija nezaposlenih premlada je za mirovinu, a očito prestara za novi posao”, kaže Kristina, jedna od 5.802 nezaposlene osobe koliko ih je na kraju listopada u evidenciji đakovačkog HZZ-a.S.Župan

352.719

nezaposlenih bilo je jučer u Hrvatskoj, prema evidenciji HZZ-a

4.875

slobodnih radnih mjesta je HZZ imao u jučerašnjoj evidenciji

GUBITAK

NADE JE OSJEĆAJ KOJI OPISUJE VEĆINA NAŠIH SUGOVORNIKA

Najčitanije iz rubrike