Novosti
KOLEKTIVNI UGOVOR ILI...

Liječnici će masovno dati otkaze i otići iz Hrvatske?
Objavljeno 6. studenog, 2013.

Vezani članci

TKO JE KRIV ZA ODUGOVLAČENJE?

Sindikati u svađi, a pacijenti i liječnici umorni od štrajka

OSIJEK - Ako do kraja tjedna ne bude potpisan kolektivni ugovor u zdravstvu, Hrvatski liječnički sindikat najavljuje radikalizaciju štrajka koja uključuje kuvertiranje otkaza članova sindikata što bi u konačnici moglo dovesti do masovnog otkazivanja ugovora o radu hrvatskih liječnika!

- Od naših članova Sindikat će zatražiti otkaze u zatvorenim kuvertama koji će biti aktivirani na dogovoreni “dan D”. Paralelno, HSL će pokrenuti postupak pri Liječničkoj komori koji bi trebao otvoriti put našim članovima za zapošljavanje u Europi. Sada je na ministru da se zapita može li hrvatsko zdravstvo, u kojemu trenutačno već nedostaje 4.700 liječnika, podnijeti posljedice - kaže dr. Leticija Drndić Antolić, predsjednica osječkog štrajkaškog odbora HLS-a.

- Proteklih mjesec dana slušamo izjave ministra Ostojića u kojima on govori da će kolektivni ugovor biti potpisan u “srijedu”, “petak”, “ponedjeljak”... ali od potpisivanja ugovora nikada ništa. Paralelno liječnici od rujna rade pod strašnim pritiskom, a najgore je u osječkoj i zadarskoj bolnici. Iako su liječnici spremni odrađivati 48 sati tjedno, ne dopušta im se da rade više od 40 sati. Sve kako im se ne bi morali platiti prekovremeni sati. Tako se, primjerice, u KBC-u Osijek za 40 od ukupno 45 anesteziologa koji su potpisali da neće raditi više od 48 sati tjedno, brani i da rade više od 40 sati. Što znači da oni ne mogu u mjesecu odraditi 32 sata u operacijskim salama, iako su voljni raditi neovisno o štrajku. I to je pravi razlog što su liste čekanja duže - zaključuje dr. Drndić Antolić. I.Solar