Novosti
TKO JE KRIV ZA ODUGOVLAČENJE?

Sindikati u svađi, a pacijenti i liječnici umorni od štrajka
Objavljeno 5. studenog, 2013.

Vezani članci

47 DANA ŠTRAJKA

Danas odluka o prestanku štrajka liječnika?

ZAGREB - Dogovor između zdravstvenih sindikata i ministra zdravlja Rajka Ostojića oko novog kolektivnog ugovora za zdravstvo ni jučer nije postignut, a štrajk liječnika ulazi danas u 49. dan. Hrvatski liječnički sindikat odredio je rok od tjedan dana za potpisivanje kolektivnog ugovora, a u protivnom će, najavljuje predsjednik sindikata Ivica Babić, liječnici krenuti s opozivom rada više od 48 sati tjedno i s kolektivnim otkazivanjem ugovora o radu.

- Nadam se da nećemo biti prisiljeni primijeniti ove mjere, ali štrajk traje već 48 dana. Zamor pacijenata i građana je velik, guranje glave u pijesak više ne dolazi u obzir - izjavio je Babić nakon izvanredne skupštine sindikata, gdje je od poslodavca zatraženo da se pregovori održavaju svakodnevno. Liječnici su, kaže Babić, nezadovoljni odugovlačenjem s pregovorima i ne pristaju da se takav tempo pregovora nastavi, nego traže brzo rješenje. Jučerašnji su pregovori završili međusobnim prebacivanjem krivnje sindikalnih čelnika za izostanak dogovora. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek tvrdi da su Babićevi zahtjevi koji se odnose na 5.700 liječnika teški 280 milijuna kuna, dok bi ostatak od 64.000 zaposlenih u zdravstvu u novom KU dobio svega 70 milijuna kuna.

- Sad je napokon jasno da Babiću nije stalo ni do sustava, ni do svih zaposlenih, jer za liječnike traži drukčiji način obračuna prekovremenih sati - tvrdi Avberšek, koja smatra da pitanje potcijenjenog rada liječnika treba rješavati Vlada promjenom koeficijenata, a ne kolektivni ugovor. Babić pak tvrdi da je Avberšek "kamen spoticanja" u pregovorima, dok ministar Ostojić i njegova pregovaračka ekipa, kako se Babiću čini, žele riješiti problem i privesti pregovore kraju. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je po završetku pregovora da su usuglašena dva članka koja se odnose na materijalna prava, a ostalo ih je otvoreno još osam.

- Precizno smo definirali što je to rad u pripravnosti i rad po pozivu - rekao je ministar te ponovio da će se svaki sat prekovremenog rada precizno evidentirati i plaćati, što se dosad u Hrvatskoj nije radilo. Ostojić ni jučer nije ulazio u financijsku težinu novog kolektivnog ugovora te je i dalje nepoznato koliko je Vlada spremna izdvojiti za materijalna prava liječnika, medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u sustavu.Lj.Bratonja Martinović

Spomenka Avberšek

predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva

Sad je napokon jasno da Babiću nije stalo ni do sustava, ni do svih zaposlenih

Možda ste propustili...

ESKALIRALI VIŠEMJESEČNI PROBLEMI S AGRESIVNIM DJETETOM

Roditelji problematičnog dječaka upali u školu, učiteljica štitila razred

HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA

Izjednačavanje plaća za sestre