Novosti
DUG OD MILIJARDU KUNA

Seljaci tuže ministarstvo zbog poticaja
Objavljeno 16. listopada, 2013.
Seljaci tvrde da im ministarstvo duguje još milijardu kuna za poticaje

Kada su ljetos prekinuli dvotjedne prosvjede i blokadu prometnica tražeći da im se poticaji isplate u cijelosti, seljaci su se s njih povukli uz najavu da idu u pravnu bitku - da podižu ustavnu tužbu, prvu u povijesti hrvatskog seljaštva. I to su i učinili.

Ustavna tužba je napisana, dorađuju se finese i ona danas-sutra treba otići na Ustavni sud, doznajemo od šefa virovitičko-podravskih seljaka Zvonka Pipića koji govori u ime Stožera za obranu hrvatskog sela. Seljaci tuže Ministarstvo poljoprivrede, ponajprije zbog neisplate svih poticaja, a osim na Ustavni sud, adresirana je i na Državno odvjetništvo te na Europsku komisiju. Pipić kaže kako se seljački Stožer odlučio na ovaj korak nakon što isplata svih potpora nije izborena prosvjedima, a nisu, dodaje, pomogli ni pregovori, nastojanja Poljoprivredne komore, udruga...

- Pozivajući se na financijsku omotnicu i to onako kako njemu odgovara, Ministarstvo poljoprivrede govori da je na ime potpora isplatilo 2,4 milijarde kune, a od Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili smo službenu informaciju da je posrijedi isplata od 1,7 milijardi kuna. Jakovinino ministarstvo tvrdi kako je ono isplatilo sve i da je za njih ta priča gotova, a mi tvrdimo da je Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zakon, a o svemu tome, prema europskoj praksi kojoj podliježemo od 1. srpnja, mora izvijestiti i europske institucije pa će biti zanimljivo što će one reći o svemu ovome - kaže Pipić, dodajući da je aktualna vlada proračunskim manevrima poljoprivredi skresala čak milijardu kuna.

- To je gotovo trećina sredstava, a riječ je o strateškoj grani koja hrani ovu naciju. Nijednoj grani u domaćoj proizvodnji nije toliko uzeto, pa se nameće zaključak – ili je domaća poljoprivreda pred uništenjem, ili se želi uništiti male seljake i pogodovati krupnom kapitalu, ili Milanovićeva vlada ne zna voditi državu - kaže Pipić.

- Na sastanku Stožera u Novoj Gradišci, 4. listopada, inzistirali smo da se od ustavne tužbe ne odustaje. Jer, do pune isplate poticaja nedostaje čak milijarda, a ne, kako smo dosad mislili, 700-800 milijuna kuna - kaže šef Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

Seljaci su uvjereni u ishod u svoju korist. “Sada smo punopravna članica EU, a europska pravna praksa će prepoznati da je ministarstvo prekršilo zakon u isplati potpora seljacima - zaključuje Pipić.

Suzana ŽUPAN
Suradnja sa Stožerom

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac kaže kako su (njegovi) seljaci dogovorili suradnju sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara.

- I u tom Stožeru su ljudi koji se bave poljoprivredom, a i mi seljaci smo bili branitelji. I za nas je Vukovar hrvatska svetinja - kaže Pokrovac.