Novosti
POSJET BEOGRADU

Josipović za povlačenje tužbi za genocid
Objavljeno 16. listopada, 2013.
Ostavimo vremena vladama da vide je li moguć kompromis oko tužbi, izjavio je Josipović

Vezani članci

SLUŽBENI POSJET PREDSJEDNIKA RH BEOGRADU

Josipović i Nikolić u Srbiji o ćirilici, nestalima, tužbi...

BEOGRAD - Hrvatska Vlada odlučila je da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije, to je prošli tjedan potvrdio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavom da "ne odustajemo od tužbe, nego se intenzivo pripremamo za nju". Uostalom, već se zna da će Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zastupati Riječanka Vesna Crnić Grotić. No predsjednik Ivo Josipović jučer je u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao da nikakva odluka o tome još nije donesena, a iz njegove se izjave jasno moglo iščitati da se slaže sa svojim domaćinom da bi trebalo obostrano povući tužbe za genocid.

Nikolić je opširno pojašnjavao zašto hrvatsku tužbu i srpsku kontratužbu treba povući.

Uspostava mira

- Hrvatska je odustala od povlačenja tužbe za genocid, iako je Srbija pokazala spremnost da to učini sa svojom protutužbom. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti pronaći prihvatljivo rješenje za ovaj problem koji opterećuje dvije zemlje. Povlačenjem tužbi uspostavlja se konačan mir između naših država - kazao je Nikolić kojeg zabrinjava kako će presude iz Haaga, "kojima netko od nas sigurno neće biti zadovoljan", imati utjecaj na budućnost odnosa Hrvatske i Srbije, a i sam će proces, smatra, ostaviti negativne posljedice.

- Svatko će odrediti najbolje pravne stručnjake, pronaći sve što je kompromitirajuće i optužujuće za drugu državu, bit će blaćenja jedni drugih. Zašto nam to treba? Srbija želi mir sa svima, a posebno s prvim susjedima, kod nas se za susjeda pije voda za zdravlje. Zatvaramo čelična vrata svoje ružne prošlosti, a iz lijepe prošlosti izvlačimo što je zajedničko. Kako ćemo zajednički nastupati na trećim tržištima i zajedno nešto proizvoditi ako netko bude stavljen na stup srama, a drugi ne ili obje države budu na stupu srama - odgovorio je Nikolić na novinarsko pitanje o tužbi za genocid. Novinari su imali pravo na samo dva pitanja, a i Josipovićevo je bilo o istoj temi.

Problem nestalih

- Koliko znam hrvatska Vlada još nije donijela definitivnu odluku, iako je u medijima bilo nagovještaja. Neke se stvari očekuju prije konače odluke. Prihvaćam što je predsjednik Nikolić rekao o mogućim posljedicama postupka pred Sudom - kazao je hrvatski šef države. Ustvrdio je da bi nepovlačenje tužbe bio težak događaj, ali je izrazio i optimizam da to ne bi potpuno poremetilo odnose Hrvatske i Srbije.

- Ako i ostane tužba, bilo je i težih događaja među državama i narodima. Morat ćemo s tim živjeti i surađivati najbolje moguće, bez obzira na tužbe - rekao je hrvatski predsjednik. Prethodno je Josipović u izjavi naglasio da bi postupak pred Međunarodnim sudom pravde mogao opterećivati međusobne odnose, ali je upozorio da bi s rješenjem problema nestalih osoba "bilo više prostora za razmišljanje o dogovoru koji bi možda rezultirao prestankom postupka".

- Ostavimo još vremena vladama da vide je li moguće pronaći kompromis oko toga - zaključio je Josipović.

Inače, obojica predsjednika općenito su se "požalila na ono što tišti dvije države". Nikolićev je popis bio puno opsežniji.

- Brojni su problemi koji opterećuju našu stranu, uživanje prava na upotrebu srpskog jezika, proporcionalna zastupljenost u tijelima lokalne samouprave i javnim službama, često ugrožavanje sigurnosti, a u zadnje vrijeme i izražena pojava etnički motiviranih incidenata i govora mržnje protiv Srba i Srbije - izvijestio je Nikolić novinare, na što je skrenuo pozornost Josipoviću.

Usporena sukcesija

Nikolić je istaknuo i da mu smeta što se u hrvatskim školskim udžbenicima "Srbe kvalificira kao okupatore i četnike". Hrvatski predsjednik najviše je inzistirao na problemu nestalih osoba iz vremena rata. Trenutačno se kao nestali vodi 1.679 ljudi, 953 u razdoblju 1991. i 1992. pretežito Hrvati i 736 iz 1995., pretežito Srbi.

- Rješavanje tog problema pretpostavka je konačnog sređivanja odnosa. Cijenimo što je dosada učinila Srbija. Treba intenzivirati i rješavanje pitanja granica, što je zastalo. Ako to ne možemo sami, imamo iskustvo sa Slovenijom u korištenju mehanizma međunarodnog prava. Nismo zadovoljni tempom sukcesije, a neke probleme imaju i Hrvati u Srbiji - rekao je Josipović, koji će danas zajedno s Nikolićem posjetiti Hrvate u Tavankutu blizu Subotice.

Predsjednik je poručio i da su svi dijelovi vlasti u Hrvatskoj "potpuno odlučni u dosljednoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalih manjina", a Nikolić je to nazvao ohrabrujućim stavom. Unatoč svemu što su izrekli, Josipović i Nikolić ocijenili su da su jučer napravili ozbiljan pomak u hrvatsko-srpskim odnosima.

Dražen CIGLENEČKI

Tomislav Nikolić

predsjednik Srbije

Zatvaramo čelična vrata svoje ružne prošlosti, a iz lijepe prošlosti izvlačimo što je zajedničko

"Moramo biti ujedinjeni u osudi svakog zločina"

Na ruti kojoj se kroz Beograd kretala Josipovićeva kolona u utorak su postavljene hrvatske zastave, a jučer mu je ispred Palače Srbija priređen svečani doček s nacionalnim himnama i vojnim mimohodom. Hrvatski predsjednik imao je čast i govoriti u Narodnoj skupštini Srbije. “Hrvatska je devedesetih prošla kalvariju koju pamtimo kao borbu za naš opstanak, slobodu i samostalnost. Sjećamo se slika porušenih gradova i sela, brojnih zločina i nesretnih sudbina. Među stradalnicima i ljudima nesretnih sudbina bilo je, svjesni smo, i puno naših sugrađana Srba. Ako neke povijesne okolnosti različito cijenimo, u jednome moramo biti ujedinjeni: moramo biti ujedinjeni u osudi svakog zločina, jer samo tako možemo budućim generacijama poslati poruku koja jamči da se zločini nikada neće ponoviti”, rekao je, između ostalog, Josipović srpskim narodnim zastupicima.

Veljko Marić u hrvatskom zatvoru za nekoliko mjeseci?

U Josipovićevoj su pratnji bili ministri Ivan Vrdoljak i Predrag Matić te zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović. Matić je došao kako bi sa srpskim dužnosnicima razgovarao o premještanju Veljka Marića u Hrvatsku kako bi nastavio služenje zatvorske kazne za ratni zločin. “Optimist sam da će se to dogoditi za nekoliko mjeseci, čim završi istraga koja se protiv Marića vodi u jednom drugom predmetu. Dogovorili smo da će se odrediti predstavnici ministarstava pravosuđa dviju država koji će se baviti samo ovim slučajem”, izjavio je Matić. Srbijanski premijer Ivica Dačić obećao je da će Marića prebaciti iz zatvora Padinska skela na bolje uvjete u zatvor Sremska Mitrovica.

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti