Regija
ZAVRŠENI JABUČINI DANI 2013.

Jabuka se dokazala kao kraljica voća, a obrtnici kao vrijedni proizvođači
Objavljeno 13. listopada, 2013.

ĐAKOVO – Dva je dana Đakovo, srce Savonije, kucalo u znaku jabuke, potvrdivši ju još jednom kao kraljicu voća i to 12. županijskom i 8. regionalnom izložbom Jabučini dani 2013. te 5. tradicijsko-obrtničkim sajmom Đakovo Expo Zlatne ruke, a koji su zatvoreni u subotu poslijepodne. U duhu jeseni, na rukotvorinama i drugim predmetima ukrašenim štandovima, u velikom šatoru iza Male crkve, mogle su se vidjeti brojne suvremene, ali i stare, gotovo zaboravljene sorte jabuka, kolači, sokovi, pekmezi, druge slastice, ali i obrtničkih ruku djela, pokazana na Đakovo Expu, počevši od lončarskih proizvoda i drugog posuđa, šešira, “reklji”, meda, zlatoveza, proizvoda od pletene šibe, upravo tu pripremljenih jela i dr. Priliku da pokažu svoje proizvode na Jabučinim danima i Đakovo Expu iskoristilo je čak 120 izlagača, od kojih 38 na Tradicijsko-obrtničkom sajmu. “Sajmovi imaju i međunarodni karakter, jer je s nama kao gost Obrtnička komora Tuzlanskog kantona iz BiH”, kazala je direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

Razloga za zadovoljstvo manifestacijom, ali i proizvodnom 2013., ima i predsjednik Udruge Voćar-Đakovština i zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Josip Đelagić, koji ističe da je RH ove godine prvi put proizvela jabuka gotovo dvostruko više od potreba. “Proizvedeno je približno 10.000 vagona, a naše su potrebe između pet i šest tisuća vagona”, ističe Đelagić.

- Sve dok ove proizvode RH bude morala uvoziti, ova izložba i trud izlagača neće imati smisla. Zbog toga se trebamo založiti da ovi proizvodi budu na policama svih trgovačkih centara, neka ih RH ne uvozi, nego neka idu u izvoz - poruka je gradonačelnika Zorana Vinkovića, koji je otvorio manifestaciju.

U ime OBŽ-a podršku joj je dao zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak.

Pokrovitelji su bili Grad Đakovo, Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija te HOK - Obrtnička komora OBŽ-a. Organizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba, Udruga Voćar-Đakovština i TZ Đakovo, a suorganizator je bilo Udruženje obrtnika Đakovo. S. Župan

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

Najčitanije iz rubrike