Novosti
PREMIJER POZIVA NA DIJALOG

Stožer: Očekujemo Milanovića danas točno u podne u Vukovaru
Objavljeno 11. listopada, 2013.
Premijer je pozvao Vukovarce na dijalog

Vezani članci

SUSPENDIRANO ŠEST POLICAJACA

Kaznena prijava policajcu zbog skidanja ćirilične ploče

Premijer Zoran Milanović spreman je za dijalog s Vukovarcima, no, kaže, zakon se mora poštovati.

Nakon posljednjih izgreda u kojima su nestale dvojezične ploče postavljene na državne institucije u Vukovaru, Milanović je poručio kako je hrvatska pravna država, a za stol neće sjesti s onima koji izvana potiču nepoštovanje zakona, uvjeren da linija zapovijedanja dolazi iz politike.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručuju: Nećemo doći, neka premijer dođe k nama i to u petak, točno u podne.

- Spreman sam razgovarati s ljudima iz Vukovara pa i s ljudima iz Stožera, iako smatram da stožer, toliko godina nakon rata u slobodnoj Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, nije primjeren pojam. To je vojni pojam, ali prihvaćam razgovor, rekao je premijer.

Uvodni dio jučerašnje sjednice Vlade premijer Milanović je iskoristio kako bi uputio jasnu poruku: “Već sutra sjednimo za stol. No, zna se s kim dijaloga nema, kao i to da zakon vrijedi za cijelu zemlju. Mogu isto tako unaprijed reći da se tu bitno ništa ne može promijeniti. Možemo razgovarati, ali ne s ljudima koji dolaze izvana i koji potiču nepoštivanje zakona. Pitanje je gdje ta linija zapovijedanja završava u Hrvatskoj. Čini mi se u politici".

- Nema odgode primjene dvojezičnosti, poruka je i ministra uprave Arsena Bauka, koji je obrazložio Vladinu odbijenicu prijedloga zaključka trećine saborskih zastupnika o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

- Ovakvo mišljenje vjerojatno bi uputila i ona vlada Republike Hrvatske od 2004. do 2011. godine da je netko drugi predložio ovakav zaključak. Nažalost, oni koji su tada sjedili u Vladi, danas su potpisnici ovakvog zaključka i time prvenstveno pljuju po onome što su oni sami sebi radili, ali to je njihov problem, rekao je Bauk.

Poziv Stožeru koji je uputio premijer Milanović pozdravlja i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

- Razgovarati se može i kad se ljudi ne slažu. Jedino u čemu se ne možemo razlikovati jest spremnost da se provodi zakon koji je na snazi. Mislim da je svima u interesu da se to smiruje. Očekujem da pobijede i oni sa strane prosvjednika kojima je u interesu stabilna zemlja i smirena situacija, poručila je Pusić.

- Pobijediti mora zakon, jer tko ga ne poštuje, snosi posljedice - tako razmišlja i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji ne vidi odgovornost nadređenih u slučaju policajca koji je, umjesto da je štiti, skinuo ploču s natpisima na latinici i ćirilici: "Onaj tko uklanja ploču pod okriljem noći, koji krši policijska pravila, naravno da snosi posljedice toga čina".

Vukovarci, međutim, neće doći na razgovor u Zagreb. No, kako kažu, za dijalog jesu pa Tomislav Josić iz Stožera pozivom uzvraća na poziv - petak, točno u podne, ali u Vukovaru: "Mi na taj sastanak nećemo ići, pozivamo njega da dođe na sastanak u Vukovar i neka povede koga god želi. Stojimo mu na raspolaganju, spremni smo u svako doba dana na razgovor, ali s delegacijom koju mi odredimo. Ne može on određivati delegaciju", rekao je Tomislav Josić.(MS)

“AKO VLADA NE UKLONI ZADNJU PLOČU, MI ĆEMO”

Zahtijeva se od Vlade da u roku 14 dana naloži uklanjanje preostale dvojezične ploče sa zgrade PP Vukovar, a ukoliko se to ne učini, branitelji iz cijele Hrvatske to će učiniti u cilju zaštite branitelja, stradalnika i građana Vukovara – zaključeno je na zagrebačkom sastanku Koordinacijsko-operativnog tima RH (KOT), uz nazočnost predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Zauzet je stav kako će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, biti obilježen u organizaciji branitelja i stradalnika iz cijele Hrvatske, dok će se predstavnicima vlasti “koja je prouzročila ovakve traume” iskazati nepoželjnost njihove nazočnosti tih dana u Vukovaru. Iznesen je i zahtjev da se svi suspendirani policajci vrate na posao i protiv njih obustavi disciplinski postupak.(S.B.)

ARSEN BAUK

ministar uprave

Nema odgode primjene dvojezičnosti

PREDRAG MATIĆ

ministar branitelja

Stožeru je cilj izazvati krizu

Na odbijanje sastanka predstavnika Stožera s premijerom Milanovićem reagirao je jučer ministar branitelja Predrag Matić. “Predstavnici stožera svojim odbijanjem uzastopnih poziva predstavnika Vlade RH i premijera na sastanke pokazali su, ucjenjivanjem i uvjetovanjem, da im zapravo nije u interesu uspostavljanje dijaloga, već na nelegitiman način prouzročiti društvenu krizu te nedemokratskim metodama doći na vlast”, rekao je, među ostalim ministar Matić. Ministar ističe kako se nada da će članovi Stožera i njihovi mentori biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj.(D.Pav.)

Možda ste propustili...